Ideoita perheravintolan pitäjälle

Katleena Kortesuo

Olen tehnyt laajan haastattelututkimuksen pienten lasten äitien parissa. Ohessa ovat ensimmäiset tutkimustulokset, ennen kuin ne julkaistaan New York Timesissa, National Geographicissa ja Economistissa.

Tutkimusaika: 2000-luvun jälkipuolisko
Haastateltavat: Katleenan kaverit, joilla on lapsia
Tutkimuksen virhemarginaali: 0 %
Tutkimuksen kohde: perheravintolat*

Tutkimuksen tuottamat vinkit:

1) Valitse ravintolasaliin sellaiset tuolit, joissa on nupit selkänojassa.

Näin asiakkaat saavat käsi-, hoito-, työ- ja lelulaukkunsa ripustettua selkämykselle, eivätkä longchampit, emmaljungat tai hobbyhallit pyöri lattialla.

2) Tee lapsille sellainen ruokalista, jossa on valokuvat annoksista.

Näin tarhaikäisetkin osaavat valita annoksensa itse.

3) Laita lastenlistaan muitakin annoksia kuin epäterveellisiä nakkeja, ranskalaisia ja friteerattua kanaa.

Myös lapsilla on makuaisti, ja heidänkin kolesteroliarvonsa voi nousta.

4) Hanki vessaan tukeva hoitopöytä, kannellinen vaipparoskis, potta ja iso pesuallas.

Jos pesutilat ovat pienet, muuta ruokapaikkasi perheravintolasta työlounasravintolaksi.

5) Perheravintolassa pitää olla lasten leikkipaikka – ei siis pelkkää lelukoria, josta autoja ja nukkeja raahataan pöytiin sotkeutumaan.

Aitaa leikkipaikka ja tee siitä sellainen, että lapset viihtyvät siellä (eli tilan pitää olla isompi kuin 1,5 neliömetriä, ja lelujen pitää olla uudempia kuin omat vanhasi 1970-luvulta). Kiinteät lelut ovat parhaita, koska lapset eivät raahaa niitä ympäri ravintolaa.

6) Hanki syöttötuoleiksi Stokken TrippTrappit.

Ne eivät kaadu eivätkä nitkahda. (Tästä mainoksesta ei ole maksettu minulle mitään.)

7) Hanki tarhaikäisille korkeita tuoleja, jotka eivät kuitenkaan ole syöttötuoleja.

On nimittäin pelottavaa katsoa, kun nelivuotias kiipeää huojuvaan syöttötuoliin kaiteen yli. Tukeva selkänojallinen baarijakkara olisi parempi.

8) Järjestä tilaa.

Sitä tarvitaan vaunuille, turvakaukaloille, hoitokasseille ja kahdeksannella kuulla oleville mahoille.

9) Varaa vauvanruoille mikrouuni ja järjestä imetysystävällinen ympäristö.

10) Hanki lapsiasiakkaita varten kunnon astioita.

Lautasissa pitää olla kunnon reunat, niin ruoka ei lipsu pöydälle. Lasten mukit eivät saa olla liian leveitä, koska muuten sormet eivät ylety niiden ympärille, ja mehu valuu poskia myöten rinnuksille.

11) Ravintolasi lähellä pitää olla paljon parkkitilaa sekä bussipysäkki.

12) Varaudu siihen, että sitä mukaa kun vakioasiakkaittesi lapset kasvavat, nämä perheet lakkaavat käymästä.

Tämä on väistämätön kiertokulku. Vaikka perheravintola olisi kuinka hyvin suunniteltu, kukaan ei halua enää ruokailla pienten lasten kanssa, ellei ole pakko.Asiakkaat käyvät luonasi muutaman vuoden, ja sen jälkeen he siirtyvät muualle. Tämä ei haittaa, sillä saat koko ajan uusia asiakkaita vauvaperheistä.

Näitä puolueettomia tutkimustuloksia saa vapaasti hyödyntää. Haastateltavani toivovat erityisesti, että tuloksia hyödynnetään a) pian sekä b) heidän asuinseudullaan.

Parasta on, että jos pidät tällaista ravintolaa, voit hinnoitella ruoat hieman kalliimmiksi. Useimmat vanhemmat ovat valmiita maksamaan, jos homma toimii.

* Perheravintolalla en tarkoita huoltoasemamaista purilaispaikkaa, joissa lapsia lahjotaan rihkamaleluilla. Tarkoitan siistiä ja viihtyisää ”oikeaa” ravintolaa, jossa vanhemmat voivat edes yrittää opettaa lapsilleen ravintolakäyttäytymistä.

2 kommenttia

  1. Moi,Tuossapa muuten oikeasti liikeidea jollekin. Ajattelin ensin itsekin, että hahaaa… tyhmä segmentti.Pienen ajattelun jälkeenhän tuossa on ideaa räätälöidä ravintola perheitä varten. Sijainti voi olla kauempanakin, kunhan julkisilla ja omalla autolla pääsee paikkalle helposti. Kuvallisen lapsimenun lisäksi vielä kylkeen kuvallinen pöytätapa-läpystin, misa lapset (ja osa vanhemmista) voi ammentaa tietoa siitä miten ravintolassa käyttäydytään.Markkinoinnissa nimenomaan keskitytään siihen, että lapsille kokemuksia ja oppia ravintoloista. (kait jostain saa tietoon vasta syntyneet? Tai siis vanhemmat?)Menussa pitää sitten muuten olla myös ne pidemmät repertuaarit alku-, väli-, pää-, jälkiruokineen. Tällöin saadaan haarukat, veitset ja lusikatkin mukaan liveharjoitteluun.Mielenkiintoinen ajatus. Kukahan on se rohkea joka tarttuuu tähän ilmaisvinkkiin?

  2. Kiitos kommentistasi!Pidetään peukkuja, että tällainen ravintola ilmestyy pian – mieluiten tänne Hämeenlinnan seudulle.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.