Vielä tunti sitten minulla oli ongelma: en ymmärtänyt, mikä on tase, ja mitä tarkoittavat Vastaavaa- ja Vastattavaa-otsikot taseessa. Nyt pulma on ratkennut. Kiitokset aktiivisille lukijoille!
Päätin tehdä synteesin oppimastani, koska haluan vahvistaa muistijälkeä. Twitterin puolella moni muukin ihmetteli taseen merkitystä, joten jaan armollisesti ratkaisun kanssanne. (Kirjanpitäjät, korjaattehan, jos tajusin jotain väärin.)
Peruskäsitteet
Tuloslaskelma on yrityksen taloudelle kuin pitkittäisleikkaus. Siinä näkyvät tietyllä ajanjaksolla tulleet menot ja tulot. Tulos voi tietenkin olla plussalla tai miinuksella.
Tase on yrityksen taloudelle kuin poikittaisleikkaus. Siinä näkyy tietyn hetken rahatilanne, ja näkökulma on täysin erilainen kuin tuloslaskelmassa.
Mitä tase tarkastelee?
Tase erittelee yrityksen rahojen lähteen ja kohteen: Vastaavaa-puoli kertoo, missä rahat ovat (tilillä, laitteissa, omaisuudessa). Vastattavaa-puoli kertoo, mistä rahat ovat tulleet (liikevoittona, sijoituksina).
Tase on siis kuin valokuva ruuhkaisesta moottoritiestä. Voimme lajitella autot sen mukaan, mistä ne ovat tulleet, tai sen mukaan, mihin ne ovat menossa. Määrä on tietenkin sama, mutta katselukulma ja lajitteluperuste muuttuvat.
Kirjanpitäjät, menikö selitykseni putkeen?
Synteesi näytti minusta mainiolta. Jos aihe kiinnostaa lisää, suosittelen WSOYPron julkaisemaa kirjaa ”Talousosaamisen perusteet”, jonka tekijä-Annet Eskola ja Mäntysaari ovat mielestäni onnistuneet erinomaisesti kirjoittamaan helppotajuisen kirjan asiasta, jonka voi saada kuulostamaan tarpeettoman monimutkaiselta.
Vastattavaa kertoo itse asiassa, mihin ollaan velkaa. Ei siis mistä rahat/varat ovat tulleet, vaan minne ne kuuluvat. Vastattavaa puolen vieras pääoma kertoo ulkopuoliset velkojat ja Oma Pääoma taas sen vihoviimeisen erän, eli velan omistajille (eli yhtiön tuottaman voiton)
T: Kirjanpitäjä 😉
Kiitokset molemmille vinkeistä! Alan jo vähitellen päästä jyvälle.