Rolle kysyi Twitterissä, kirjoitetaanko uusi vuosi vai uusivuosi. Vastaus perusteluineen ei mahtunut twiittiin, joten jatkan tässä.
Uusi vuosi = tuleva vuosi (tai juuri alkanut vuosi)
Uutena vuotena en tupakoi. = En tupakoi koko vuonna 2012.
Uusivuosi = juhla
Uutenavuotena en tupakoi. = En tupakoi vuodenvaihteen juhlissa, mutta voin kyllä tupakoida mielin määrin 2.1.-30.12. (Tämä on muuten ovela tapa uskotella muille tekevänsä hienon lupauksen ja sitten luistaa siitä.)
Välitapaukset
Voin siis kirjoittaa sekä uudenvuodenjuhla että uuden vuoden juhla, sillä ne tarkoittavat hitusen eri asiaa.
Uudenvuodenjuhlan aatto on Suomessa 31.12., ja uudenvuodenjuhlan varsinainen vapaapäivä on 1.1. Sen sijaan uuden vuoden juhlaa voin halutessani viettää vaikka joka päivä läpi vuoden, jos pidän uudesta vuodesta erityisen paljon.
Yhteen kirjoitettuna sana on vakiintunut käsite, mutta erikseen kirjoitettuna sen merkitys on avarampi.
Entäpä sitten ”Uutena vuotena”? ”Valoin paljon tinaa uutena vuotena?” Vai ”Valoin paljon tinaa uutenavuotena?” Tai mitä nyt kukakin on tehnyt. Syönyt nakkeja tms. 🙂 Itse olen usein kieliopillisesti vaikeuksissa, kun tulee kyse -na -nä päätteestä, tai joskus jostakin muustakin päätteestä.
Hyvä kysymys! Jos söit nakkeja uudenvuodenjuhlissa, teit sitä uutenavuotena.
Sen sijaan jos aiot syödä nakkeja koko vuoden 2012, voit sanoa: "Syön nakkeja viidesti viikossa koko uutena vuotena."
Haa, okei, kiitos! 🙂
Hei! Haluaisin vielä kysyä vuosiluvuista. Jos lataan Facebookiin albumillisen vajaat 2 viikkoa sitten otettuja bilekuvia, niin tuleeko kansion nimeksi uusivuosi 2011 vai uusivuosi 2012? Tästä oli keskustelua eräällä keskustelupalstalla ja osa kirjoittajista oli sitä mieltä, että vuodeksi laitetaan 2011, koska bileet alkoivat sen vuoden puolella. Heidän mielestään uuttavuotta 2012 juhlitaan vasta vajaan vuoden päästä. Itse taas olen vuosiluvun 2012 kannalla, koska se juhlistettava UUSI alkava vuosi on vuosi 2012.
Tästä kätevänä aasinsiltana pääsinki siihen, että mitkä vuodet muodostavat vuosikymmenen? Kun vuotta 0 ei ollut, niin ensimmäinen vuosituhat oli kuulemma vuodet 1-2000 eli uusi vuosituhat alkoi vasta 1.1.2001 eikä vuotta aiemmin, jolloin millenniumia juhlittiin. Onko siis näin, että esim. 50-luku on aloittuu ajalle 1.1.1951 – 31.12.1960, vaikka olen luullut sen tarkoittavan aikaväliä 1.1.1950 – 31.12.1959? Ja entä sitten ihmisen ikä? Jos ihmiselämän ensimmäinen vuosikymmen on ikävuodesta 1 ikävuoteen 11 ja toinen vuosikymmen 11:sta 21:een, niin mikä se lapsen ensimmäinen vuosi syntymästä 1-vuotispäivään on? Vai kestääkö ensimmäinen vuosikymmen 11 vuotta ja sen jälkeiset vuosikymmenet 10 vuotta?
Itse olen ajatellut, että ensimmäinen vuosikymmen ihmisen iässä on syntymästä 10-vuotispäivään ja toinen vuosikymmen siitä 20-vuotispäivään, mutta onko se sittenkään niin?
Lähiönäätä, hyviä kysymyksiä! Toiseen kysymykseen on selkeä vastaus, mutta toiseen ei.
Otetaan ensin selkeä vastaus.
Pari viikkoa sitten juhlittiin uutta vuotta 2012. Juhlat toki alkoivat viime vuoden puolella, mutta tulevaa siinä juhlitaan, ei mennyttä. Olet siis aivan oikeassa: FB-kansion nimeksi tulee "Uusivuosi 2012" – jos siis haluaa olla looginen.
Sen sijaan termit "vuosikymmen" ja "vuosituhat" ovat monimutkaisempia. Niihin on kaksi yhtä oikeaa tulkintaa:
Matemaatikko tulkitsee luvut todennäköisesti "alusta laskien", jolloin kolmas vuosituhat alkoi tosiaan vasta 1.1.2001. Vastaavasti ihmisen ensimmäinen vuosikymmen on 0-10-vuotiaana. (Ihminenhän voi olla 0-vuotias, vaikka vuosilukua 0 ei ollutkaan.) Ihmisen toinen vuosikymmen lähtee pyörimään heti 10-vuotispäivien jälkeen, mutta jos kokonaisina vuosina lasketaan, niin toinen vuosikymmen olisi 11-20-vuotiaana.
Toinen vaihtoehto on ajatella kielen ilmaisujen ja "yleisen mielipiteen" kannalta: useimpien mielikuvissa pyöreä luku aloittaa uuden tuhannen tai kymmenen. Tämän mukaan kolmas vuosituhat on siis vuosina 2000-2999, ja toinen vuosikymmen ihmisellä on 10-19-vuotiaana.
Tähän ei ole oikeaa vastausta, joten ei kannata ryhtyä kinaamaan asiasta kenenkään kanssa. Jos haluaa olla tarkka, niin kannattaa käyttää tarkkoja raja-arvoja, eikä kymmen– tai tuhat-termejä.