Olen vihdoin päättänyt, ketä äänestän.
Prosessi meni seuraavasti:
1) Minulla on muutama suosikkipuolue, joiden ehdokkaista valitsen omani. Yleensä olen äänestänyt Vihreiden tai Kokoomuksen ehdokkaita, mutta myös Keskusta tai SDP ovat täysin mahdollisia. (Moni blogini lukija jo arvaakin, että Perussuomalaiset ja yhden asian pienpuolueet ovat absoluuttisella "Kiitos ei" -listallani.)
2) Ehdokkaani on ilman muuta oltava läsnä sosiaalisessa mediassa. Lisäksi haluan valtuustoon tuoreen kasvon, joka on mieluusti samassa elämäntilanteessa kuin minä: perheellinen ja työelämässä.
3) Niinpä menin Datavaalit-sivulle ja katsoin tuoreimpia syötteitä. Silmiin osui muutama kiinnostava kommentti eräältä ehdokkaalta. Nimi oli täysin vieras.
4) Pistin ehdokaskandidaatin seurantaan Twitterissä.
5) Menin ehdokkaan vaalisivustolle. Tsekkasin teesit ja henkilöhistorian – ja tietenkin luin blogin läpi. Ehdokas alkoi vaikuttaa lupaavalta.
6) Stalkkasin ehdokkaan Facebook-profiilin. Sieltä löytyi 12 yhteistä tuttua.
7) Soitin kahdelle tutulle ja kysyin kommentteja. Ovatko he huomanneet jotain, joka ehdottomasti estäisi äänestämisen? Eivät olleet. Toinen jopa sanoi äänestävänsä itsekin ehdokaskandidaattiani.
8) Pistin ehdokkaalle viestiä ja kysyin tapaamisaikaa puoluekojulle. Se järjestyi seuraavalle päivälle.
9) Tapasin ehdokkaan, ja hän teki erittäin myönteisen vaikutuksen.
Niinpä äänestän Alttia, numero 174 Hämeenlinnassa.
Suosittelen kaikille ehdokkaiden stalkkaamista. Minulle on ihan sama, ketä äänestät, kunhan teet sen perustellusti.
Edit 19.10.2012 klo 16.40:
Apua, unohtui vika vaihe:
10) Kävin Ylen vaalikoneessa ja vastasin kysymyksiin. Kone suositteli Alttia seitsemäntenä.
Näin tehdään! Valitaan tarkasti ja stalkataan taidokkaasti.
Tästä tuli mieleeni nuoren parin keskustelu junassa. He keskustelivat ensin Metro -lehden artikkeleista. Sain vaikutuksen, että ovatpa he valveutuineita nuoria ihmisiä ja niin monella elämän osa-alueella. Sitten tultiin vaalimainoksiin. Nimiä ja puolueita mainittiin ja keskustelu jatkui seuraavasti. Poika kysyi tytöltä: ” Ketä sä aiot äänestää?” Tyttö vastaa reippaasti, miettimättä ja kovalla äänellä: ”Sen täytyy olla vihree, nuori ja hyvännäkönen!”. Pokka meinasi pettää, mutta ei pettänyt vasta kun Pasilan aseman laiturilla, poistuessani junasta.
Kesakko, voimme perustaa yhdessä Valveutuneet Vaalistalkkaajat ry:n, jonka tehtävänä on lisätä äänestäjien tietoisuutta ja stalkkaustaitoja. 🙂
Nuo teinit junassa ovat muuten juuri sitä sakkia, jotka äänestävät missejä, malleja ja muotimammoja. (Ja toki heitä saa äänestää, jos on samaa mieltä asioista ehdokkaan kanssa. Sen sijaan ulkonäön perusteella äänestäminen on kyllä ahterista.)
Voi ei, ehdokas meni vaihtoon ja kyllä on vaikeata tämä uuden valinta.
Tilannetietoa 24.10.2012
– yritän etsiä sopivan ehdokkaan eri kriteereillä esim. puolue, sukupuoli, ikä, asuinalue, vaalilupaukset, nenän muoto, jalkaterän asento jne.
– tutustun ehdokkaan fb-, koti-, ja vaalimainossivuihin
– siirryn vaalikoneille ja vertailen omia vastauksiani ehdokkaan vastauksiin
– huomaan, että ehdokkaan nettisivut ja vaalikoneen vastaukset ovat ristiriidassa toistensa kanssa. Tai ehdokkaan vastaukset ovat täysin eriävät omien mielipiteideni kanssa
– yritän etsiä sopivan ehdokkaan…
Tieto lisää tuskaa, olen luupissa! Onneksi on aikaa 28.10. asti!
Valveutuneet Vaalistalkkaajat ry:n puolesta, Kesakko.
Voi ei, tsemppiä! Onneksi on aina vaihtoehtona Iines Ankka.
Ei, ei, ei, eihän tuo nyt ole Valveutuneet Vaalistalkkaajat RY:n toimintatapa äänestään Akua tai Iinestä. Jo löytyi perinpohjaisen stakkauksen jälkeen sopiva äänestettävä. No worries!
Ja sitten kritisoimaan! Miksei tässä blogissa voi kommentoinnin jälkeen päästä muokkaamaan tai poistamaan omia kommenttejaan?
Mahtavaa että ehdokas löytyi!
EOT-blogi uusiutuu tammikuussa, joten pistän kommentien muutostoiveen to-do-listalle. Emmeköhän me saa Vaalistalkkaajien toivelistan toteutettua. 🙂
Vanha juttu, mutta paistoi pahasti silmään. Mielenkiintoista kritiikkiä. Henkilö oli tehnyt suhteellisen vaalitavan tärkeimmän valinnan eli valinnut puolueen ja lisäksi mukana oli ainakin yksi oleellinen tekijä eli ikä.
Hämelle kuitenkin naureskellaan vaikka blogauksen kirjoittaja ei ole edes varma puolueesta. Hämeenlinnassakin Kok, Kesk, Sdp ja Vihr ovat aika erilaisia puolueita. Äänestämällä jotain hyvää tyyppiä näistä puolueista voi ääni mennä hyvin erilaisille asioille puolueesta riippuen.
Tepu, Kesakon kritiikin kohteena ei ollut junateinin kommentti puolueesta tai iästä, vaan nimenomaan ulkonäöstä. Tämä viimeinen kriteerihän voi vesittää kaksi ensimmäistä täysin.
Lisäksi mä en nyt hahmota, mitä tarkoitat lauseella ”blogauksen kirjoittaja ei ole edes varma puolueesta.”
Mutta enivei, tämä postaus oli sen verran vanha, että omat poliittiset näkemykseni ovat täsmentyneet aika paljon neljässä vuodessa.
Kunnanvaltuusto on siitä hieno asia, että äänestämällä voi jo suurin piirtein vaikuttaakin johonkin. Näissä vaaleissa valitsen ehdokkaani samantyyppisillä kriteereillä kuin Katleena. Puolueella on merkitystä siinä mielessä, että aiempien edustajien (joista luultavasti moni tulee uudelleen valituksi) on pitänyt toimia jokseenkin järkevästi. Uusilla ja pienillä puolueilla on siis kova homma, jos haluavat ääneni näissä vaaleissa.
Tiedän, tiedän, eduskuntavaalit eivät ole nyt ihan ajankohtaiset. Halusin kuitenkin verrata äänestyskäyttäytymistäni näissä kahdessa eri luokan vaaleissa. Vaaleilla ei ole loppujen lopuksi paljon merkitystä, kun virkamiehet eivät vaihdu ja he hoitavat suurimman osan asioiden valmistelusta. Eduskunta toteaa vain Jaa taikka Ei. Siksi äänestän sellaisia pieniä puolueita, joiden mielipiteet poikkeavat valtaapitävistä. Näin on pienenpieni mahdollisuus muuttaa valtion suuntaa aivan aavistuksen johonkin päin. Suunnalla ei edes ole merkitystä, kunhan vain tapahtuisi jokin muutos, joka herättäisi ne vanhat kalkkeutuneet ammattipoliitikot miettimään.
Hyvä näkökulma tuosta eduskuntavaaliasiasta. Eduskuntavaaleissa (ja presidentinvaaleissa) tällainen stalkkaus on paljon hyödyttömämpää. Ja on se monesti vaikeampaakin.
Kiitos, kun avasit noin suoraan oman ehdokkaasi löytämisprosessia!
En tunne tai tiedä ketään paikkakuntani vaaliehdokkaita, joten olen turvautunut vaalikoneisiin. Minulle ehdokkaan hyvä argumentointi on tosi tärkeä valintakriteeri. Niinpä ne ehokkaat, jotka eivät ole kommentoineet mitään vaalikonevastauksiin (paitsi valinneet vaihtoehdon), putoavat suoraan pois. Eräs muuten mahdollinen ehokas oli oikeinkirjoituksen suhteen aivan hakoteillä…. En halua äänestää häntäkään.
Kävin katsomassa joitakin hyvin argumentoineita, omien mielipiteideni kanssa riittävän samankaltaisia ehokkaita. Sen jälkeen menin heidän kotisivuilleen, joiden perusteella löysin erään, jolla on samantyyppinen elämäntilanne ja koulutustausta kuin minulla. Lupaavalta vaikuttaa! Hän on kuitenkin aivan hengästyttävän monipuolisen kuuloinen, kolmen lapsen äiti. Nyt mietin, miten paljon hän ehtii viettää lastensa kanssa aikaa. En tiedä, kuuluuko tämä asia enää minulle, mutta toivoisin voivani äänestää aktiivista ihmistä, joka vietää kuitenkin aikaansa MYÖS lastensa kanssa.
p.s. Olen muuten tehnyt kerran eduskuntavaaleissa viimeisen valinnan ehdokkaiden välillä heidän vaalikonevastaustensa argumenttien perusteella. Toisen kerran lopulliseen valintapäätökseeni vaikutti vahvasti se, että ehdokas kieltäytyi muiden puolueiden ja ehdokkaiden mollauksesta.
Eevastiina, hyviä lisäyksiä. On varmasti pahuksen vaikea äänestää uudella paikkakunnalla.
Minäkin muuten revin hiuksiani, jos joku ehdokkaista kirjoittaa huonoa suomea. Ehdokkaan ei tietenkään tarvitse tuottaa täydellistä kieltä, mutta yhdys sana virheet ovat kyllä täydellinen turn-off.
Olin muuten unohtanut kokonaan postauksestani vaiheen 10: lopuksi vertailin vaalikoneessa Altin mielipiteitä omiini. Hyvä kun otit vaalikoneet puheeksi.
Poikkitieteellinen kannanotto vaalikäyttäytymiseen täällä.
http://timosuvanto.blogspot.fi/2012/10/mina-katleena-tervo-ja-guggenheim.html
Jee, tämä on eka kerta, kun minut mainitaan otsikossa Tervon ja Guggenheimin kanssa. Olen imarreltu!
Kuten myös minut, aivan kuten sanoit. 🙂
Hei, haluisin kovasti linkittää sun sivuilta juttuja facebookkiin mutta jostain syystä facebookissa sivu ei näy kivasti vaan näkyy sellasena hervottoman pitkänä boldattuna listana, mikä ei oo yhtään lukijaystävällinen vaihtoehto kun siitä ei oikein nää että mikä jutun idea on. Saatko tästä kiinni? Outo ongelma!
Kiitos kun vinkkasit! Tsekkaan asian.
Oletko muuten koettanut klikata ensin postauksen otsikkoa (jolloin pääset jutun omaan permalinkkiin) ja sitten kopioida osoiterivin linkkiä FB-statukseesi?
Minä löysin näihin vaaleihin ehdokkaan, jota jo äänestinkin, seuraavasti. Menin kotikaupunkini eräälle kaupungin järjestämälle vaalijulistetelineelle ja valitsin vaalijulisteiden kuvien perusteella mielestäni kauneimman naisen. Uskon vahvasti, etteivät kotikaupunkini asiat mene yhtään huonompaan suuntaan, vaikka valtuustossa istuisi enemmänkin (minun mielestäni) kauniita naisia.
Eevastiinan tapaan olen aiemmin etsinyt saman ikäistä ja samanlaisessa sosiaalisessa- ja perhestatuksessa olevaa miestä, joka vielä tulisi minulle mieluisasta puolueesta. Poliitiikan vahva hyväveliverkosto ja kähmintä, joka kunnallispolitiikassa on vieläpä räikeämpää kuin valtakunnanpolitiikassa, on saanut minut uudelleen harkitsemaan aiempaa metodiani. Silmät on sielun peili, sanotaan, joten mennään nyt näihin vaaleihin nätillä naamalla.
Useat, joille olen tästä kertonut, pitävät toimintaani moitittavana. Luulen, että he ovat ihmisiä, jotka äänestävät vaikka ministeriä tai istuvaa kansanedustajaa kunnallisvaaleissa, kunhan vaan on oman puolueensa ykkösehdokas. Sitä taas minä pidän moitittavana.
Yllätykseni muuten oli suuri, kun jälkeenpäin tarkastelin tämän valitsemani ehdokkaan kantoja hänen vaalisivuiltaan kaupunkimme ajankohtaisiin poliittisiin kysymyksiin – olen lähes kaikesta samaa mieltä.
Hehee, loppu hyvin, kaikki hyvin!
Olen yhtä mieltä kanssasi siinä, että ei ole mitään järkeä äänestää valtuustoon ihmistä, jolla on jo iso poliittinen pesti muualla. Siitä tulee vain ongelmia.
Hyvin kirjoitettu!