Hahmo nimeltä Tolle Vilvanen kritisoi netissä meitä konsultteja – ja usein ihan aiheesta. Hän ehdotti tänään mainiota kirjaideaa:
@katleena Teetkö myös: Mielipiteet for Dummies – perusmielipiteitä mielipidejohtajaksi haluavalle @jmakinen @petrikarvinen @TanjaMantere
— Tolle Vilvanen (@tollevilvanen) 6. toukokuuta 2014
Tämähän oli loistoidea! Jos jostain asiasta ei satu olemaan mielipidettä, sellaisen voi aina kopioida jostakin.
Ajattelin siis auttaa kaikkia päättämättömiä yksilöitä valmiilla mielipiteillä. Kaupan päälle tulee naseva muotoilu, jolla näkemys menee perille. Aloitan yhteiskunnallisista aiheista ja lopetan yleistoteamuksiin, jotka sopivat aiheeseen kuin aiheeseen.
Maahanmuuton puolesta
- ”Maailman ihmiset ovat samaa sukua ja samassa veneessä. Auta siis kaverisi kyytiin.”
- ”Yhteiskunnan toiminta on aina perustunut vaihdantaan. Jotain sulle, jotain mulle. Meidän on oltava vastavuoroisia, jotta saamme ihmiskuntaa eteenpäin.”
Maahanmuuttoa vastaan
- ”Jokaiselle pitää antaa mahdollisuus kehittää oman valtionsa kansalaisyhteiskuntaa paikan päältä käsin.”
- ”Monikulttuurisuus on rikkaus. Parhaiten edistämme sitä niin, että jokainen kulttuuri saa kukoistaa vapaasti omassa maassaan, omassa rauhassaan.”
Tasa-arvoisen avioliittolain puolesta
- ”Yhteiskunnan sivistystä mitataan tasa-arvolla ja ihmisoikeuksilla. Emme voi olla tässä asiassa yhtä takapajuisia kuin kehitysmaat.”
- ”Jo antiikin aikana ymmärrettiin, että on olemassa erilaisia sukupuolisia suuntauksia. Olemmeko nyt astumassa 3000 vuotta taaksepäin kehityksessämme?”
Tasa-arvoista avioliittolakia vastaan
- ”Yhteiskunnan ja lain kirjaimen ei tarvitse tunnustaa kaikkea mahdollista. Muuten joudumme tilanteeseen, jossa laki määrittelee ihmisoikeudet klemmarillekin.”
- ”Olemme eläneet tuhansia vuosia ilman homoliittoja. Jos alamme muuttaa tätä käytäntöä, kai kohta muutamme myös oikeutta työntekoon tai oikeutta itseilmaisuun.”
Yleismielipiteitä asiaan, josta ei ole koskaan kuullutkaan
- ”Usko mieluummin tutkijoita kuin tinasotamiehiä.”
- ”Älä koskaan sekoita nukkuvaa karhua ja haukkuvaa koiraa.”
- ”Jos sinun tarvitsee kysyä mielipidettä minulta, kysy sitä ensin itseltäsi.”
- ”Mitä useampi streptokokki, sen saastaisempi soppa.”
Hyvä! Paitsi että aihepiireistä puuttui liike-elämä, mutta onneksi minä satuin paikalle, niin voin auttaa.
Muutamia yleismielipiteitä suomalaiseen digitaaliseen yritysmaailmaan ja nimenomaan mielipidejohtajaksi pyrkivälle konsultille:
-”Suomalaisten johtajien osaamattomuus on korjattavissa törmäyttämällä itseni kaltaisten asiantuntijoiden laskut osaamattomien johtajien yritysten reskontralla.”
-”Liike-elämässä menestyvät ne itseni kaltaiset yrittäjät, joiden liiketoiminta on kannattavaa.”
-”Ilman liiketoimintariskiä Suomessa olisi enemmän itseni kaltaisia menestyviä yrittäjiä.”
-”Me verkkoa syvällisemmin pohtivat itseni kaltaiset digitalisaation matkaoppaat ymmärrämme nopeasti sen, että sosiaalisen median välineet toimivat nimenomaan parhaiten ihmisten välisessä kommunikaatiossa.”
-”Enemmän on enemmän, mutta se ei välttämättä tarkoita sitä, että vähemmän olisi huonompi.”
-”Kaikki mikä voi digitalisoituu. Kaikki ei kuitenkaan digitalisoidu, eli osa asioista jää digitalisoitumatta ja usein syynä on se, että ne eivät voi digitalisoitua.”
Oi Tolle, onneksi tarkensit! Näillä pääsee asiantuntijaksi paljon helpommin.
Yllä annetut esimerkit vaativat jo melko paljon harjaantuneisuutta. Aloitteleville besserwissereille pitää olla oma ohjeistus, ikään kuin johdantokurssi. Alkuun pääsee vaikka näillä:
”Suomen kieli on rapistumassa.”
”Nuorison käytöstavat ovat hukassa.”
”Arjen taidot ovat hukassa.”
”Vanhemmuus on hukassa.”
”Kouluihin pitää palauttaa kuri.”
”Yritysjohtajilta voisi ottaa puolet palkasta pois.”
”Kansanedustajilta voisi ottaa puolet palkasta pois.”
”Lääkäreiltä voisi ottaa puolet palkasta pois.”
”Sosiaalisia tukia pitää vähentää, ne eivät kannusta työntekoon.”
”Suomi on vajoamassa kehitysmaiden tasolle.”
”Hävettää olla suomalainen.”
Aaah, nämä ovat tärkeitä täydennyksiä. Aloittelija voi käyttää näitä, ja tästä voi sitten ponnistaa ylöspäin.
Olen monesti miettinyt politiikon uraa. Muistan lukeneeni jostain kirjasta, että politiikkona on tärkeää saada itsensä esille ja lausua käytännössä turhia mielipiteitä. Siksi pohdin, että jos aloitan politikon uran, niin opettelen vakiomielipiteitä.
– Tälläisten onnettomuuksien jälkeen pitää vakavasti tutkia lainsäädännön sekä valvonnan oikeellisuutta, jotta tulevaisuudessa voidaan estää vastaavat onnettomuudet.
– Haittoja voidaan vähentää oikein kohdistetuilla verotoimenpiteillä.
– Haittoja voidaan vähentää oikeilla aukioloajoilla/käyttörajoituksilla/päästörajoituksilla/jne…
– Tasa-arvon/uskonnonvapauden/rasismin/sukupuolisen suuntaumisen loukkaaminen kyseisellä ajatusmallilla on hyvin arveluttavaa ja kertoo ihmisestä paljon.
Eli pitää opetella vakiofraaseja, joiden avulla saa vakuutettua kuulijat, että on ajan tasalla. Erityisesti sellaisia fraaseja, joiden viestin voi tarkentaa myöhemmin oikeaan suuntaa yleisön mielipiteen mukaan.
Kari, heti kun olet ehdokkaana, niin äänestän sinua. Olen samaa mieltä kaikesta.
-Teemme tämän lasten edun vuoksi.
On myös hyvä käyttää ”yleishyviä” ilmaisuja, kuten tasa-arvo, avaamatta ollenkaan omaa käsitystäsi niitä. Superbonuksena voit syyttää erimielisiä tasa-arvon vastustajiksi.
Hyvä lisäys. Erityisesti täytyy muistaa tuo tasa-arvoisuudenkäyttäminen erilaisissa merkityksissä. Sille löytyy erilaisia kuvauksia, esimerkiksi kirjassa Illuusio: vastahakoisen messiaan seikkailu se avataan hyvin mielenkiintoisesti:
”Tasa-arvoa ei ole se, että kaikkia tasapäistetään vaan se, että ihmisiä pitää kohdella niinkuin he itse haluavat”.
Kari…
P.S. Suosittelen lukemaan tämän Richard Bachin teoksen. Itse hyödynsin sitä yhdessä johtamisopin esseessä kirjoittaen mentoroinnista.
http://en.wikipedia.org/wiki/Illusions_%28Bach_novel%29
Oooh, Jarmo ja Kari ovat juuri oikeilla linjoilla. Aina kannattaa vedota lapsiin, tasa-arvoon, oikeudenmukaisuuteen ja ihmisoikeuksiin.