Oli pakko ostaa DRM-suojattu e-kirja. Kirjan lukemiseen tarvittiin Adobe Digital Editions -ohjelma. Kiristelin hampaitani, mutta kahlasin prosessin läpi:
- Valitse kirja verkkokaupasta ja maksa se.
- Vastaanota verkkokaupasta meili, jossa on tilin luomisen vahvistus.
- Vastaanota verkkokaupasta meili, jossa on kirjan latauslinkki.
- Vastaanota verkkokaupasta meili, jossa on tilausvahvistus.
- Mene lataamaan kirja. Verkkokirjakauppa käskee lataamaan Abobe Digital Editions -lukuohjelman.
- Linkki vie väärään paikkaan. Etsi oikea linkki.
- Lataa lukuohjelma.
- Lukuohjelma pitää rekisteröidä. Rekisteröintilinkki vie väärään paikkaan. Etsi oikea linkki.
- Vastaanota Adobelta meilivahvistus ohjelman lataamisesta.
- Vastaanota Adobelta meilivahvistus tilin luomisesta.
- Mene nyt verkkokirjakauppaan. Kauppa käskee klikkaamaan sivun alussa olevaa linkkiä.
- Klikkaa sivun alussa olevaa linkkiä. Uusi sivu käskee klikkaamaan alla olevaa linkkiä.
- Klikkaa alla olevaa linkkiä. Aloita kirjan lataus.
- Kirja latautuu.
- Katso kelloasi. Tämä ihanan kätevä kauppaprosessi on kestänyt 34 minuuttia.
Olen käynyt läpi kaksi alatiesynnytystä. Se oli kivuttomampaa kuin kirjan ostaminen Adoben lukuohjelmaan.
Tuli mieleen 😉
http://matkalla.org/blog/archives/2013/03/e-kirja_ihanaa.html
Uuhahahaa! Tuossa postauksessa mainittu ”kahdella klikkauksella” oli kyllä uskomaton vähättely.
E-kirjakauppiaat ovat onneksi alkaneet varovaisesti siirtyä DRM:stä normaaliin pdf:ään ja sen ”vesileimaukseen” ostajan nimellä. Mieletön helpotus. https://kirja.elisa.fi/ajankohtaista/e-kirjojen-vesileimaus-elisa-kirjassa
Mutta kirjastoissa e-kirjojen ”lainaaminen” ja käyttöajan hallinta vaatii aina vaan DRM:n pirunmoisine kaksine klikkauksineen.
Moisen takia kannattaakin ladata kirja ja sen jälkeen poistaa suojaus. Se on aika triviaalia, plus pystyy lukemaan kirjaansa koska ja missä haluaa. Periaatteessahan Suomen Eduskunta on suuressa viisaudessaan tainnut päättää, että moinen on laitonta, mutta…
Yhyy, mun osaamiseni ei riitä kopiosuojauksen poistoon. Olen vain vältellyt DRM-kirjoja kaikin keinoin.
Ei se isoa osaamista vaadi. Luonnollisesti laillisesti asiaa ei voi täällä neuvoa, mutta: KVG, ”remove abode drm”.
Enkä minä tietenkään moista googlaisi.
Jaahas, täällähän on menossa organisoitu keskustelu kopiosuojausten poistamisesta! Sekin on Suomessa laitonta tietyin edellytyksin 😛
Janne, keskustelu on tosiaan ollut vilkasta viikonlopun aikana. Mä palasin linjoille vasta nyt, ja jouduin editoimaan varan vuoksi hieman tuota kaikkein konkreettisinta vinkkausta.
Mutta olen joka tapauksessa sitä mieltä, että:
1) Nykyisellään sähköisten kirjojen ostaminen on keskimäärin ottaen kohtuuttoman hankalaa. Poikkeuksena Amazon – ja tietenkin meidän oma upea Punainen Tyynymme.
2) Tekijänoikeuslakiin on saatava uudistuksia Effi ry:n hahmotelman suuntaan: https://www.effi.org/tekijanoikeus/
Tuoreissa Applen iCloud-kuvavuotouutisissa mainittiin, että käyttäjien kannattaisi ottaa käyttöön kaksivaiheinen kirjautuminen. Toimitusjohtaja Tim Cook oikein syyllisti asiakkaita, jotka eivät ole niin jo toimineet.
Siinä vasta prosessi olikin. Vaiheita riitti vähintään monta. Umpikujaan johtavia linkkejä sinkoili sieltä ja täältä sähköpostin täydeltä. Ja mikä hauskinta, systeemiä ei voi ottaa käyttöön alle kolmen vuorokauden. Se oli tarkoituksellisesti estetty.
Aina toisinaan pohdin, onkohan Applen ”käytettävyys” hiukan ylimainostettu juttu.
Ihanan kätevää: kolmen vuorokauden odotusaika nykypäivänä. Veikkaan, että tuota ei olisi tehty Jobsin aikana.
Tämä tuo mieleen Korsoraattorin: verkkopalvelu, joka on auki ainoastaan valtion virastoissa noudatettavana työaikana.
Ahhahhaa, hyvä vertaus!
Mutta ehkä jatkossa menee helpommin. Sikäli mikäli Adoben salasana pysyy muistissa jne. Jatkotehtävä edistyneille: kirjan saaminen kännykkään luettavaksi.
En ole ihan varma onko nämä 30 e-kirjan hyötyä nyt täysin toteutuneet: http://www.ellibs.com/fi/ekirjojen_30_etua , esim. ”uhmaavat paikkaa” – paikallisessa kirjastossa on e-kirjoista aina 1 versio, joten sepä siitä sitten. 😛
Muhahaa, mä en edes kuvittele lukevani sitä kirjaa luurilla. Nyljen itseni mieluummin puuhaarukalla.
Mulla on yksi Elisalta ostettu E-kirja ja koneella sitä varten Adoben ohjelma. Muuten ei olisi, mutta se on säveltapailun oppikirja ja oli pakko ostaa. Puhelimeenkin latasin sovelluksen, mutta – kappas – sitä samaa kirjaa ei voinutkaan lukea kahdella eri laitteela. (No, ei se Elisan puhelinsofta juuri toiminutkaan ruudunluvun kanssa.)
Oih, ihanan kätevältä kuulostaa! 🙂
Täysin normaalin kuuloinen prosessi tuo ostotapahtuma. Ennustukseni on, että verkkokauppa ja muu sen sellainen tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa, kun asiakkaat saavat kyllikseen tuhanteen eri paikkaan kirjautuilemisesta. Paljon helpompaa on mennä kauppaan ja ostaa se tavara sieltä.
Ja kirjatkin on paljon helpompi lukea kirjoina. Tämähän on jo ainakin viikon vanha, mutta edelleen ajankohtainen: https://www.youtube.com/watch?v=MOXQo7nURs0
Heikki, mä kyllä uskon verkkokauppaan, mutta kahtiajakoisesti: käyttäjäystävälliset kaupat menestyvät, ja huonot kaatuvat.
Olen nykyään myös suuri sähkökirjojen ystävä. (En siis Adoben, mutta mobiilikirjojen ja Amazon-kirjojen.) On paljon kätevämpää ottaa lomalle mukaan kännykkä tai lukulaite kuin kymmenen painavaa paperikirjaa.
”Paljon helpompaa on mennä kauppaan ja ostaa se tavara sieltä. Ja kirjatkin on paljon helpompi lukea kirjoina.”
Nojaa, tällä hetkellä nettikauppa kasvaa ihan koko ajan, mukaan lukien e-kirjojen myynti englanninkielisellä alueella. Juttu on vain se, että siellä on Amazonin kaltaisia toimijoita, joilla on laaja valikoima ja itse ostotapahtuma on todella helppo. Vaikka Amazonista voi toimijana olla montaa mieltä noin niin kuin kirjailija- ja kustantajanäkökulmasta, niillä se ostoskokemus on ihan älyttömän helppo ja selkeä.
Itse ostin Amazonin Kindlen vuonna 2010 aika pitkin hampain. Yleensä olen noiden härvelien kanssa hyvin early adopter, mutta kirjat ovat niin tärkeä osa päivittäistä elämääni että olin aika skeptinen onko e-kirja oikeasti mukavampi. No, meni se vartti että laitteeseen tottui ja sitten se katosi käsistä lukiessa niin kuin kirjan kuuluukin. Vähän myöhemmin tajusin että e-lukija on itselleni päivittäislukijana kymmenen kertaa kätevämpi kuin paperikirja. Mukava lukea sängyssä yhdellä kädellä, kiva lukea vaikka lounastauolla kun lukulaitteen saa pöydälle ilman että sitä joutuu pitämään auki, ja reissussa saa kaiken luettavan mukaan ja taskuun pidemmällekin lentomatkalle.
Kirjoittelin tänne taannoin kokemuksiani sähköisistä sarjiksista ja kirjoista: http://blog.vornaskotti.com/2011/01/19/digital-comics-ebooks-gone-digital-may-be-out-for-a-while/
Tämä kivijalkakaupan ja verkkokaupan vertaaminen on toki suhteellista:
Jos asuisin keskustassa kirjakaupan yläkerrassa ja minulla olisi huono nettiyhteys, suosisin ilman muuta kivijalkaa.
Nyt taas asun lähellä keskustaa mutta hyvän nettiyhteyden päässä, joten verkkokauppa on paljon relevantimpi kuin kirjakauppaan lähteminen.
Hei,
Miten Katleena suhtautuu siihen, että jos ostat oikean fyysisen kirjan, niin saat myydä sen eteenpäin halutessasi ja se on sinun omasi.
Mutta kaikki e-kirjat jotka ”ostat” ovat käytännössä sinulla vain pitkässä lainassa etkä omista niihin mitään oikeuksia. Mm. Amazon voi halutessaan ottaa ne kaikki sinulta pois Kindlestäsi milloin vain.
Onko kätevyys tärkeämpää? ks. esim. http://www.theguardian.com/money/2012/oct/22/amazon-wipes-customers-kindle-deletes-account
””the policy violation that Linn stands accused of is using a friend’s UK address to buy Amazon UK English Kindle books from Norway”. Under Amazon’s rules, this type of action is barred, as the publisher seeks to control what content is read in which territory of the world.”
Itse en haluaisi kannattaa toimintaa, jossa suuryritykset saavat päättää mitä saan lukea ja missä ja milloin. Ei vaikka se olisikin hieman kätevämpää kuin tavallisten kirjojen omistaminen.
Ja sitten vielä yksi kommenti – lomalle 10 kirjaa – ja vielä painavia? Mitäs sinä siellä lomalla oikein teet? =)
Manne, kiitos kysymyksistä!
Kysymys on tietenkin puhtaasti arvopohjainen, joten siihen ei ole oikeaa vastausta. Itselleni ensisijaista kirjojen käytössä on kätevyys. Harvoin luen mitään kirjaa useampaan kertaan, vaan lahjoitan ne eteenpäin. En siis kaipaa ikuista kirjaa, enkä kaipaa sille myynnin mahdollisuutta.
Ymmärrän toki niitäkin, jotka haluavat kirjoiltaan eri asioita. Itselleni kätevyys on tärkeämpi kuin kirjan säilyminen.
Mitä tulee lomailuun, niin luen ja kirjoitan lomalla paljon. Pahimmillaan mukana on kulkenut läjä lähdekirjoja – mutta ei enää.
Hei,
Kiitos vastauksista! On hienoa nähdä, että blogisti jaksaa vaivautua vastaamaan kommentteihin (siksipä olenkin ollut lurkkerina täällä jo pitemmän aikaa).
Tottakai kyse on arvoista, mutta mielestäni siinä on syvempääkin merkitystä kuin vain kätevyys yksilölle. Esim. olisiko kirjasto voinut ikinä syntyä digitaalisen kirjan aikakaudella – epäilenpä. Ja itse kuulun sen verran ”köyhään” perheeseen, että en olisi ikinä voinut saada sellaista kirjakärpästä ja koulutusta jonka omaan, jos en olisi voinut käyttää vapaasti kirjastoa ja lukea niitä satoja (ehkä jopa tuhansia) kirjoja, jotka silmieni kautta ovat virranneet päätäni vaivaamaan. Tai ainakin olisin ihmisenä kulttuurisesti huomattavasti köyhempi.
Mutta toisekseen täytyy kadehtia energiaasi: Itse koitan lomalla kerätä energiaa arkea varten harrastamalla erilaisia asioita, jotta aivot saavat levätä. Ilmeisesti sinulla aivot lepäävät kirjoittaessa. Uskomatonta =)
Mahtavaa että olet tykännyt EOT:sta. 🙂
Olen muuten pohtinut paljon kirjaston kehitystä – siis nykyistä ja tulevaa. Mäkin uskon, että kirjasto ei olisi voinut syntyä digitaalisen kirjan aikakaudella. Toisaalta uskon, että kunhan e-kirja kehittyy, meillä tulee olemaan vain sähköisiä kirjastoja. Se säästäisi valtavan määrän kiinteistökuluja ja henkilökuntaa.
PS. Mulla tosiaan aivot lepäävät näppäimistön ääressä. Jos olisi pakko olla kirjoittamatta lomalla, se ei olisi mulle enää loma.
Tuskin tarvitsee sanoa, että to-vapaan kirjan hankkiminen on ihan eri planeetalta (pätee myös piraattikirjoihin):
— tarvitsee tehdä vain kerran —
[Katleenan edit 15.9.2014 klo 7.40. Jouduin valitettavasti poistamaan kommentin loppuosan, koska se rikkoi EOT:n kommentointisääntöjä. Tällä palstalla ei voi julkaista tekijänoikeuslain vastaisia vinkkejä. – Mutta kannatan Piraattia ajatusmaailman suhteen. Tekijänoikeuslakia pitäisi uudistaa rankalla kädellä.]
Piraattimenetelmässä on se huono puoli, että hämäräperäisillä sivuilla on vasta pari miljoonaa kirjaa saatavilla. Lukumäärä onneksi kasvaa jatkuvasti, koska kaupalliset toimijat tekevät ostamisesta niin vaikeaa ja kirjojen skannaaminen on helppoa. Lisäksi nämä hämäräperäiset sivut ovat Venäjällä, joten länsimaiden to-järjestöillä ei ole paljon mahdollisuuksia estää niiden toimintaa elleivät halua kokeilla onneaan Venäjän sotavoimia vastaan. Venäjää ei ”älyllinen omaisuus” kiinnosta pätkääkään.
Mutta tähänhän istuu hyvin meidän start-up-yrityksemme eli Punaisen Tyynyn mainostus. Olemme nimittäin tehneet kirjojen mobiiliostamisesta niin halpaa ja helppoa, että kirjan piraattilevitys olisi hankalampaa.
En ymmärrä nykyistä kustannusmaailmaa, jossa kalliiden kirjojen hinnalla rahoitetaan valtavat kiinteistöt keskustassa ja satapäinen työntekijäarmeija. Kustantaminen voisi olla paljon kevyempää.
Amazon on pelastanut e-kirjat. Valitettavasti pakottaa lukemaan toisella kotimaisella
Ei mulla Amazonista ostaesaa tule fiilistä, että onpa tämä huipusti tehty. Se fiilis tulee vasta kun yrittää ostaa e-kirjan muualta kuin Amazonista. Silloin tajuaa miten uskomattoman huippu Amazon on.
Pelipuolella Steam teki Amazonit. Pelien ostaminen on niin _helppoa_, että piratisoiminen vaatisi enemmän työtä. Sit kun yhden pelin joutuukin ostaa vaikka Originista, niin helvetti että korpeaa miten vaikeaa se on
Amazon ja Calibre-pohjainen ”vapaa käyttö” kisaavat aika tasaisesti, jos suostuu hyväksymään kaapelin kytkemisen laitteeseen. Kindleäkin joutuu joskus lataamaan, niin siinä mielessä minulla ei ainakaan paljon poikkea käytettävyydessä nämä kaksi. Kindle ehkä hieman kätevämpi.
Kindle-kirjoja on helppo selata ja ostaa kyseisellä laitteella, mutta kyllä se e-ink nykii jonkin verran verrattuna ipadiin tai pc:hen. Kindleä voi toki hallita muualtakin.
Ehkä isoin miinus Kindlessä itsellä on se, että jos omistaa paljon kirjoja, kirjaston hallinnointi on työlästä ja laite hidastuu, kun kirjoja on satoja. Näitä laitteita ei ole vielä oikein suunniteltu isojen kokoelmien hallintaan ja jotkut sanovatkin, että kirjat voi poistaa laitteelta heti, kun on lukenut, niin pysyy paremmin hallussa kokoelma. Kirjat kun voi ladata pilvestä taas uudestaan. Koen tämän silti vähän hankalaksi, jos on tottunut hamstraamaan ja halimaan kirjapinoja ja näkemään omistuksensa fyysisesti.
Toinen Kindle-miinus on, että Kindle koittaa rajoittaakin hamstraamista sillä, että laitteen sisäinen muisti on hyvin pieni. Kindlessä on päivitysten myötä itse asiassa pienennetty kapasiteettia, jotta ihmiset eivät lataisi niin paljon kirjoja laitteelle kerralla. Uusimmassa Kindlessä on 1,25 GB vapaata tilaa eli yli 60% vähemmän kuin vanhassa Kindlessä ja 93% vähemmän kuin nykyaikaisissa älypuhelimissa. Tallennustila maksaa mobiililaitteissa 15-20 senttiä per gigatavu eli tilan tuplaisi 20-30 sentillä. Kindle ei myöskään ole teknisesti kehittynein lukulaite vaan esim. Kobo Aura HD on parempi näytöltään.
Aaa, hyvä tietää. Itse en ole vielä törmännyt tilarajoitteeseen, mutta törmännen piakkoin.
Damien, hyvin sanottu. Amazonin mahtavuuden tajuaa vasta, kun itkee muiden kauppojen äärellä.
Esimerkiksi Elisa Kirjan mobiilikombinaatio on käsittämätön: osta nettisivulta, lue appsilla. Et kuitenkaan voi ostaa appsilla etkä lukea nettisivulla.
Äläs ny! Juuri ostin yhden e-kirjan ja yhden e-äänikirjan Elisa Kirjan mobiilisovelluksella. En tiedä vaikuttaako alusta tähän tai onko tämä kovinkin uusi ominaisuus, mutta tänään homma toimi Android-tabletilla ihan kivasti.
Mitä jos kivijalkapaupan ostostapahtuma olisi tehty kuten netissä:
http://www.youtube.com/watch?v=3Sk7cOqB9Dk
Ahhahaa, tää on osuva!
Katleena, testaa tätä http://www.dimcos.com Toimii ja ei tule kitkeriä palautteita. Laita myös oma kirjasi testiin. BTW täällä voi rikastaa sisältöjä, jolloin voit mm. linkittää omaa tekstiäsi. Enjoy!
Kiitos! Testaanpa tätä.