Joskus kirjaprojektit lähtevät lentoon niin nopeasti, että tukka meinaa lähteä päästä. Tämä tapahtui maanantaina 26.1.:
klo 9.59
Olin aamupalalla AP Hulkon kanssa, kun päähän pälkähti kirjaidea. Pistin viestiä Twitteriin:
@j_sjoman Juhuu! Mitäs tuumaat, jos tehtäisiin yhdessä kirja yrittäjille Slidesharesta? ”Näin buustaat bisneksesi pelkillä diaesityksillä”
— Katleena Kortesuo (@katleena) 26. tammikuuta 2015
klo 10.00
Jarkko oli onneksi linjoilla:
Hassua, multa on tulossa aiheeseen liittyvä bloggaus juuri ulos. Oikein mielellään! Mä voisin jopa oppia kirjoittamaan! @katleena
— Jarkko Sjöman (@j_sjoman) 26. tammikuuta 2015
klo 10.42
Soitin saman tien Kauppakamarin kustannuspäällikölle Piia Similälle. Hän näytti vihreää valoa heti puhelimessa.
@mikkonou @riinuskainen @nannumaria Sain meille just kustantajankin. Pitäisköhän meidän tavata joskus livenä, @j_sjoman? — Katleena Kortesuo (@katleena) 26. tammikuuta 2015
* * *
Niille jotka eivät tunne kustannusalaa: 43 minuuttia kirjaideasta kustannuspäätökseen on varmaankin Suomen ennätys. Monilla kustantajilla päätöskierros vie kolmisen viikkoa.
* * *
Tänään istuimme alas nokakkain Piian ja Jarkon kanssa. Saimme aikaan kirjan nimen ja laadimme aikataulun. Kansi tulee ulos helmikuun aikana, ellei Jarkko nyrjäytä sormiaan Slidesharen kimpussa.
Kirjan nimi on
Lisää otsikko napsauttamalla
– Asiantuntijan käsikirja diaesityksiin ja presentaatioihin
Aika hyvä, eikös vain?
Kun aihe tuli puheeksi, on pakko kysäistä suhteestasi Preziin. Nopealla googletuksella löysin vain pari vuotta vanhan keskustelun aiheesta täältä ja Prezikin on tainnut tässä välissä muuttua ja saada lisää huomiota. Itse olen käyttänyt useampaakin vastaavaa ohjelmaa ja tällä hetkellä P tuntuu kaikkein intuitiivisimmalta ja useimpiin tilanteisiin parhaalta ratkaisulta. Harkitsen jopa jonkin laisen puhe-prezi-blogin aloittamista.
Mutta mitä mieltä ammattilainen on Prezistä?
Puhe-Prezi-blogi kuulostaa mainiolta!
Viimeksi kun Preziä testailin, siinä oli mun työni kannalta kolme puutetta:
1) Sitä ei saa tulostettua. (Itse en tätä kaipaa, mutta monet asiakkaani haluavat mahdollisuuden tulostaa.)
2) Se toimii vain verkkoyhteyden päässä. Joskus koulutan niin eriskummallisissa tiilikellareissa, että netistä ei ole tietoakaan.
3) Siitä ei pystynyt tekemään pdf-versiota.
Mutta saahan Prezillä aikaan hienoa jälkeä. Hyvä puoli on sekin, että Prezi ei ohjaa kankeisiin bulletlistoihin, vaan tulos on todennäköisemmin visuaalinen kuin tekstipainotteinen.
(PS. Kerro, jos Prezi-tietoni ovat vanhentuneita. Siitä on yli vuosi, kun sitä viimeksi testailin.)
Joo, näyttäisi siltä, että tilanteeseen on tosiaan tullut jonkin verran parannusta ja tietosi ovat vanhentuneet.
1) ja 3) Esityksen saa ladattua pdf:ksi dia (tai näkymä) kerrallaan. PDF:n voi toki vielä tulostaakin, jos sattuu olemaan sellaisia tarpeita. Lopputulos on juurikin niin epäluonteva kuin muissakin presentaatio-ohjelmissa. https://prezi.com/support/article/sharing/printing-a-prezi/?lang=en
2) Verkkoyhteydelle ei myöskään ole enää tarvetta, sillä myös mukana raahattava versio on olemassa.
https://prezi.com/support/article/sharing/download-a-portable-prezi/?lang=en
Toisaalta noiden ominaisuuksien olemassaolo on tavallaan Prezin filosofian vastaista. Nähdäkseeni sen vahvuus on juuri siinä, että se on vain linkki, jonka takana lymyävää sisältöä itse kukin voi näppärästi korjailla ja muutella. Pohdiskelen itsekin vielä vähän, onko Prezi oikeastaan edes parhaimmillaan presentaatio-alustana, vai voisiko sitä käyttää esim juuri video-blogin kaltaisena fiksattuna muotona. Lisäksi olen tehnyt itselleni pari käsitekarttaluonnosta Prezillä. siis sellaisia, joita ei ole koskaan edes tarkoitettu muiden silmille ja jotka sisältävät muistiinpanoja, kuten ”Mezzon spessurek!”. Näissä sai asiaa mahtumaan tarvittaessa helposti, kun saattoi laittaa kuplaa kuplan sisään aina tarpeen mukaan.
Oma kääntymizeni preziläisyyteen lähti siitä, kun aloin törmäillä näihin siellä täällä kaikkein cooleimmissa luennoissa. Kuvataidepuolella oikein nykyään muuta enää käytetäkään (mun tiedot tosin enemmän Keski-Euroopasta, Suomessa tää ei oo käsittääkseni vielä ihan noussut siivilleen). Olen siis itse musiikkiteatterisäveltäjä ja liikun paljon myös kuvataidepiireissä. Voi olla, että Prezi on luontevampi hahmottamaan luovaa prosessia. Esimerkiksi etenemistä, joka ei ole lineaarista, vaan syventyvää.
Omaan silmääni tämä muljahteleva maailma myös hyvin sopii, vaikka jotkut pitävät sitä hermustuttavana. Välillä tulee myös liioiteltua muljahtelevuutta, jolloin esitykseen tulee tarkoituksellakin vähän kokeellinen ja hullutteleva fiilis.
Ehdoton vahvuus aiheesta riippummata on kuitenkin se, että tää skaalautuu niin luontevasti. Voi esimerkiksi aluksi näyttää koko projektin kolme palluraa, joiden kunkin sisältä voi sitten löytyä yksi tai seitsemänkymmentä palluraa täydellisessä hierarkiassa ja äärimmäisen luontevasti hahmotettuna. Käytän itse Prezi-ruudussa vähintään yhtä paljon tekstiä kuin PP-esityksissäkin ja juuri hierarkkisuuden takia se tuntuu minusta vähemmältä. Tavallaan sivua lukiessa tietää, ollaanko tässä hierarkian ylimmällä portaalla vai onko tämä vain sivutäsmennys.
Muina plussina on helppo linkittäminen (youtube- tai muut linkit tulee natiivisti, ei sitä surullisenkuuluisaa play-nappulaa PowerPoint-diassa) sekä ennen kaikkea Prezin ympärillä kasvava uusi ja villi kenttä, joka koko ajan keksii uusia tapoja rakennella näyttävämpiä ja villimpiä juttuja. Siksi pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan, joku nörtti on sen jo keksinyt tällekin päivälle viidesti.
https://prezi.com/support/article/creating/3d-backgrounds/
Esimerkiksi Prezillä tehdyt 3D-efektit on aika vaikuttavia. Lisäksi pienen treenaamisen jälkeen sikamaisen helppoja toteuttaa. Sisällön kannalta tietysti täysin turhaa, mutta toisaalta kuinka moni esitys oikeasti on tärkeä tässä universumissa? 😉
Prezi sirkustemppuineeen on monesta syystä moneen käyttöön huono idea, mutta mielenkiinnoista katsoin paria mainittua asiaa Googlella. Vastaukset löytyivät minuutissa:
* Miten esityksen saa talletettua muodossa, jossa esittäminen ei tarvitse nettiyhteyttä?
https://prezi.com/support/article/sharing/download-a-portable-prezi/
* Miten esityksen saa talletettua PDF:ksi?
https://prezi.com/support/article/sharing/saving-a-prezi-as-a-pdf/
Kirjailijan ja levylaulajan kohtalot näillä markkinoilla ovat hyvin yhteväiset. Niin kauan kuin kirjat/levyt käyvät voitollisesti kaupaksi, ei kustannussopimusten kanssa tarvitse kauaa hieroa. Mutta kun myynti jää tappiolliseksi, niin äänikin muuttuu kellossa. ”Tämä nyt ei oikein istu meidän syksyn profiiliimme ja kevätkin alkaa olla jo täyteen buukattu. Me otetaan sitten yhteyttä, kun tarvetta tämän kaltaiselle tulee, joten älä sinä turhaan soittele ja meilaile.”
Kokemusta on, molemmista. Siis kirjoista, ei levyistä.