Netissä on viikonvaihteesta asti kiertänyt päättelypulma, jossa pitää ratkaista Cherylin syntymäpäivä.
Moni media on uutisoinut oikean ratkaisun:
- MTV: Cherylin syntymäpäivä: Näin netissä kiusaava pulma ratkaistaan
- Iltasanomat: Ylikuumentuivatko aivosi singaporelaisen matikkapähkinän kanssa? Tässä ratkaisu: Cherylin syntymäpäivä on…
- Nyt-liite: Singaporelainen matematiikan tehtävä raastaa hermoja ympäri maailmaa
Ongelmana on, että selkeään pulmatehtävään on annettu kielellisesti epäselvä selitys. Niinpä suuri osa kommentoijista toteaa uutisten lopussa, etteivät ymmärtäneet selityksestä mitään.
Tiptap: ”Ei tätä voi tajuta selityksenkään kanssa”
En vaan tajua: ”Miten toukokuu ja kesäkuu muka suljettiin pois?”
Mamma82: ”Mistä se päätteli just nuo kuukaudet?”
Nyt olisi helppo vain puhua nettikeskustelijoiden tyhmyydestä, mutta toimittajien selityksissä on oikeasti parannettavaa. Selityksissä on unohdettu havainnollinen vaiheistaminen, kuvitus ja selkokieli.
Ohessa on Slideshare-versioni pulman ratkaisusta:
Vinkki selkeysfaneille: jos kyseessä on matemaattinen tai looginen pulma, vastaus kannattaa selittää kuvalla, ei pelkällä tekstillä.
Aaargh, diaesitykseen jäi pilkkuvirhe. En jaksa korjata, mutta koska-sanan eteen kuuluisi kyllä pilkku.
Se tunne, kun olet jo ehtinyt muuttaa jotain pdf:ksi/julkaista tms., ja sitten tajuat, että sinne jäi joku pikkuvirhe, jonka korjaamisessa olisi aika paljon hommaa, joten ei vaan viitsi, mutta silti harmittaa.
Sille pitäisi keksiä nimi.
Kyllä. Toi tunne on mulle niin tuttu, että se tarvitsee ehdottomasti sanan.
Nitutus? (=Nipotusvitutus)
Lisäksi selityksessä on päivämäärä 18.5., vaikka pulmassa se on 19.5.
Helkutti, hyvä kun huomasit. Korjasin mokat, koska kaksi virhettä on jo liikaa per diasetti.
Heh, pähkäilin tätä eilen itsekin.
Itse asiassa pulmalla on kaksi vaihtoehtoista ratkaisua riippuen lähtötietojen tulkinnasta. Suomennoksesi ”voin olla varma” puoltaa tätä 16.7 -versiota.
Tehtävä muuttuu erilaiseksi, jos tulkitaankin alkuperäistä tehtävää niin, että Albertin tietämys Bernandin tietämättömyydestä perustuukin Cherylin vihjeeseen, eikä Albertille kerrottuun kuukauteen.
Tällöin toukokuuta ei voidakaan sulkea pois. Kesäkuu kuitenkin voidaan, sillä Albert tietäisi vihjeen perusteella ainoan päivämäärän. Ainoaksi yksittäiseksi päivänumeroksi jää 17 (muita on vähintään kaksi) ja se on elokuussa.
Lauri, tuo toinen vaihtoehto sisältää pienen tulkinnanvaran. Tehtävän laatija on toisaalla selittänyt, miksi 17.8. ei ole oikea ratkaisu: https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xft1/t31.0-8/10991657_386828511496036_8845541005180822370_o.jpg
Miksikö toukokuu ja kesäkuu eivät tule kysymykseen? Jos kyseessä olisi toukokuu, Albert ei voisi varmasti sanoa, että Bernard ei tiedä. Bernardillahan voisi olla päivä 19 ja silloin hän tietäisi oikean päivämäärän, koska 19 päivä on listassa vain toukokuussa. Vastaavasti eliminoituu kesäkuu ja 18. päivä.
Hieno selitys ja onnittelut hyvästä suomennoksesta! Pähkinä itsessään on haastava, mutta suomalaisia on sekoittanut myös käännösvirheet iltapäivälehtien suomennoksissa. Esimerkiksi Iltasanomien käännöksessä todetaan vain Albertin saavan joko kuukauden tai päivän eikä yksiselitteisesti sanota Cherylin kertovan hänelle kuukautta.
Jos tehtäänanto sallii myös tilanteen, että Albertille kuiskataan päivän numero, niin silloin myös 17.6. on mahdollinen vaihtoehto.
Kiitokset! Alkuperäinen tehtävänanto tosiaan sanoo selkeästi, että Albert saa tietoonsa kuukauden, mutta monessa käännöksessä tämä tieto meni sivu suun.
Onnittelujen (olivatko ne minulle?) innoittamana jatkan tehtävän loppuun.
Edellä oli poistettu touko- ja kesäkuu. Bernard sanoo: ”Nyt tiedän syntymäpäivän”: Jäljellä ovat heinäkuu ja elokuu, eli päivät numero 14, 16, 14, 15 ja 17. Koska Bernard tietää syntymäpäivän, kyseessä ei voi olla päivä 14, koska listassa on seka heinä- että elokuun 14 päivä, eikä Bernard voi tietää, kumpi. Jäljelle jää päivät, jotka esiintyvät vain kerran, siis päivät 15, 16 tai 17 (15 elokuuta, 16 heinäkuuta tai 17 elokuuta). Bernardilla oleva numero kertoo nyt yksiselitteisesti oikean päivämäärän.
Albert: ”Minäkin tiedän”: Albert (jolle siis oli kerrottu kuukausi) voi tietää päivän ainoastaan jos kuukausi on heinäkuu, koska heinäkuussa on vain yksi mahdollinen päivä, Bernardin vastaus edellä poisti heinäkuun 14. päivän. Jos kuukausi olisi elokuu, jäisi kaksi vaihtoehtoa.
AINOA OIKEA VASTAUS on heinäkuun 16 päivä. m. o. t.
Lopputulokseen päästään pelkästään tehtävässä annettujen tietojen perusteella, ei tarvita Cherylin kuiskailuja, eikä vihjeitä Bernardin tietämättömyydestä eikä muutakaan ylimääräistä.