EOT:n lukija lähestyi postilla:

[– –] Kannattaisko ottaa Blogger, WP, vai joku lehtien tarjoama, esim Uusi Suomi? Mitä eroa, mitä hyötyä, mitä oneglmia? [– –]

Ota WordPress. Hyödyt ovat selkeät:

  1. WordPress on lähtökohtaisesti ilmainen. (Sen saa muuten osoitteesta WordPress.com.)
  2. Sitä on helppo oppia käyttämään.
  3. Käyttöliittymän saa myös suomeksi, jos englanninkieliset termit ovat vieraita.
  4. WP:llä saa aikaan isommankin sivuston, jos on tarvis. Järjestelmä joustaa enemmän kuin esimerkiksi Blogger.
  5. Tarjolla on valtava valikoima erilaisia templateja eli mallipohjia. Saatavilla on sekä ilmaisia että maksullisia.
  6. Jos sivustosi kasvaa ja haluat ammattimaisemman ylläpidon, WP-sivu on helppo siirtää haluamallesi hostaajalle.
  7. Blogiisi ei ilmesty kontrolloimattomia mainoksia eikä kilpailijan teksti näy vieressä (kuten lehtien blogialustoilla voi käydä).
  8. Edistyneempi käyttäjä saa WordPressiin vaikka mitä lisäosia. Saat liitettyä mukaan esimerkiksi keskustelupalikan, roskapostisuodattimen, hakukoneoptimointikikkareen ja melkein myös sähkövatkaimen.
  9. WordPressille on tarjolla varsin hyvä käyttäjätuki. Kyseessä on niin yleinen julkaisujärjestelmä, että neuvot löytyvät googlaamalla helposti – ja myös suomeksi.
  10. Saat blogistasi tismalleen sellaisen kuin toivot. Ulkoasussa WordPressin valinnanvara on isompi kuin lehtien blogialustoilla. (Ja jos sinulla on firma, saat ulkoasun brändin mukaiseksi.)
  11. WordPress on responsiivinen, eli sillä tehty sivu mukautuu katsottavaksi sekä kännykästä että isommalta ruudulta.

Oman blogini leiskan ja ylläpidon olen hankkinut Aucorilta. Homma alkoi asiakassuhteena, mutta nykyään istun Aucorin hallituksessa.

Olen reilu yhteistyökumppani, joten tuosta linkistä veloitan Aucorilta vain 3000 e + toimistokulut + käsittelykulut + alv:n.

 

17 kommenttia

  1. Yksi WordPressin huono puoli: minua v*tuttaa, kun WordPress korjaa automaattisesti nimensä kirjoitusasun CamelCaseksi.

    Olen siis kirjoittanut läpi koko artikkelin p-kirjaimen pienellä (samoin kuin kirjoitan Powerpointin, Slidesharen ja Linkedinin). Mutta tuo perhanan WP vaihtaa p-kirjaimen isoksi. Aaargh.

  2. WordPressin hyvä puoli on ehdottomasti tuo hiustenkuivaajan ja sähkövatkaimen yhteenkytkemismahdollisuus.

    Pienenä muistutuksena kuitenkin WP:n turvallisuudesta: itse perus-WP on suht turvallinen (mikään ei taida pahemmin enää olla turvassa päättäväisiltä hakkerikrakkereilta), mutta ne on ne vinkeät lisäosat, joissa se vaara saattaa piillä. Niissä saattaa olla Kepun vaalirekan mentäviä turva-aukkoja, joten aina, AINA pitää perussivustoonkin ottaa avuksi eri turvavälineet (kuminen ei auta tässä yhteydessä, valitettavasti).

  3. WordPress on responsiivinen, jos valitsee käyttöön responsiivisen teeman.

    1. Hyvä tarkennus. 🙂 Käsittääkseni Bloggerillakin valmispohjat ovat nykyään pitkälti responsiivisia, mutta en tiedä, ovatko kaikki.

  4. WordPress itsessään ei ole responsiivinen, vaan kuten Marjutkin mainitsi, pitää siihen valita responsiivinen teema.

    Suosittelen itsekin WordPressiä alustaksi, jos halutaan käyttää valmista softaa. On kuitenkin ennen käyttöönottoa hyvä miettiä, riittääkö WP. Lisäosia on tarjolla, ikävä kyllä ne eivät loputtomasti taivu ilman asiantuntijaa. Lisäosat myöskin voivat aiheuttaa sivustolle monimutkaisia ongelmia jos niiden kanssa ei tiedä mitä tekee.

    Lisäosilta voi loppua tuki ja päivitys, tässä kohtaa isoksi kasvaneen sivuston ylläpitäjällä voi olla runsaasti ongelmia tiedossa, ellei osaa backend ja frontend ohjelmointia.

    Mutta kuten Katleenakin otsikossa mainitsee, aloittelevalle blogaajalle (ja kokeneemmallekin) WP on mainio alusta.

  5. Itse kyllä olen Bloggerin kannalla. WP on varmaan hyvä, jos haluaa maksaa, mutta itse en tällä hetkellä halua. Ulkonäön säätäminen ilman maksua oli aika onnetonta. Tai sitten en vain osannut. Bloggerilla sentään osaa. 😀 Tuleepahan samalla harjoiteltu CSS:aa!

    1. Onneksi WP:stäkin saa ilmaisen version. Se on tietty ominaisuuksiltaan rajatumpi, mutta aloittelijan käyttöön se passaa mainiosti.

  6. Itselläni on käytössä sekä WP että Squarespace. Myös Blogger on tuttu. Nimenomaan aloittelevalle bloggarille suosittelisin Squarespacea, koska sillä saa parissa tunnissa visuaalisesti hyvännäköisen blogin ja se ei käytänössä vaadi lainkaan tietoa mistään koodauksesta, omista domaineista, web-hotelleista tai lisäosien asentamisesta.

    Squarespace on elegantti, käyttöliittymältään viimeisen päälle hiottu ja tuntuu, että sivu arvaa melkein valmiiksi, mitä haluat seuraavaksi tehdä. Etenkin Mac-ihmiselle tuo on loistava valinta.

    Jos huonoja puolia ajatellaan, niin kustannukset, jotka ovat selvästi kalliimmat kuin muissa vaihtoehdoissa.

  7. Ykköskohta kaipaa tarkentamista. WordPress.comista saa valmiiksi ylläpidetyn (ja ominaisuuksiltaan rajallisen) palvelun, mutta wordpress.orgista itse ylläpidettävän version, jolla sitten voi tehdä ihan mitä haluaa ja osaa. Keskustelussa kun on viitattu kummankin ominaisuuksiin.

  8. Kirjoitus on suunnattu aloittelijoille, joten kyseeseen tulee kai lähinnä WordPress.com eikä org. Comin tasavallassa eivät lähtökohtainen ilmaisuus ja kontrolloimattomat mainokset välttämättä esiinny yhtä aikaa: https://twitter.com/tonkija/status/531176994491600896

    Aloitteleva bloggaaja ei ehkä halua heti maksaa 24:ää euroa markkinointikiellosta, mutta onneksi mainoksia alkaa ilmeisesti näkyä vasta sitten, kun blogi on jo hieman saavuttanut suosiota.

  9. Layoutista: sormin käpelöitävällä laitteella nuo sivunvaihtonuolet ja numerot esimerkiksi avainsanablogauksia luettaessa ovat vähän turhan pieniä, tulee välillä painettua väärää painiketta.

Kommentointi on suljettu.