6 kommenttia

  1. Pöyristyttää kun ajattelen miten monta vuotta olen elämästäni tuhlannut itseni vähättelyyn kun olen luullut, että vika on automaattisesti aina minussa kun asioiden selvittäminen arvostetun henkilön kirjoittamasta tekstistä on ollut vaikeaa. Olkoon vuosi 2013 alastomien keisareiden ilmiantovuosi.

    1. Outi, minustakin tuntuu, että keisareiden uudet vaatteet ovat paljastumassa huijaukseksi.

      Vaikeaselkoinen kieli on keino, jonka avulla jotkut ammattilaiset haluavat pitää rahvaan erossa omasta alastaan. Joidenkin ammattilaisten mielestä on ilmeisesti parempi, että omaa tekstiä ymmärtävät vain siihen arvolliset.

      Filosofian piirissä on ilahduttava poikkeus: Lauri Järvilehto. Hänen Ajattelun ammattilainen -bloginsa on selkeää kieltä, jota ymmärtää maallikkokin.

      1. Ilkka Niiniluodon teoksessa Kaila, Eino (1992) Hahmottuva maailma, s.559, esitetään Kailan luoma termi sammaltaminen, jolla hän tarkoittaa loogisesti katsoen niin epäselvää puhetta, että on mahdotonta päästä selville siitä, mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan.

        1. Lauri, sammaltaminen on tosiaan osuva termi. En tiennytkään sen keksijää – kiitos vinkistä!

          Nykyään sammaltaminen tarkoittaa pikemminkin epäselvää puhetta (esimerkiksi humaltuneen suusta), mutta kyllä se istuu tekstiinkin oikein mainiosti.

  2. Sen verran haluaisin oikoa tuota arvostelua, että Himasen tutkimuksessa on maksettu kahden vuoden työstä kansainväliselle tutkijaryhmälle, ei suinkaan Sininen kirja -raportista, joka on yksi hankkeen väliraportti. Ihan asiallista kommentointia kielestä varmastikin. Mutta kahden vuoden tutkimushanke on eri asia kuin yksi raportti ja tutkimusryhmän kokoonpano löytyy kokonaisuudessaan VNK:n sivuilta. http://vnk.fi/hankkeet/tulevaisuusselonteko358587/Kansainvaelinen_tutkimushanke/name.jsp

    1. Elina, hyvä tarkennus. Otin hinnan Lindgrenin tekstistä, koska en löytänyt sitä Valtioneuvoston sivuilta.

      Mutta vaikka raportin hinta olisi ”vain” 100 000 euroa, sen olisi silti pitänyt olla parempaa kieltä.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.