Bisnesideoita tarjolla eniten tarvitsevalle

Katleena Kortesuo

Jos harkitset yrityksen perustamista, mutta bisnesidea ei ole selvillä, voit vapaasti hyödyntää alla olevia. Nämä ideat eivät ole suoranaisia rahasampoja (tosin sekin on mahdollista), mutta näistä saa varmasti vähintään kohtuullisen elannon.

Lisäksi oleellista on, että alla olevia ideoita ei ole hyödynnetty lainkaan tai ainakaan riittävästi, joten jos nappaat tästä idean, olet asialla ensimmäisten joukossa. Se jo yksinään takaa hyvän edun kilpailijoihin nähden.

Ja sitten ideoihin:

A) Korjaus- ja huoltopalvelu, joka hakee tavarat asiakkaiden kotoa

Asiakkaan on hankalaa raahata telkkaria, tehosekoitinta tai ruohonleikkuria huoltoon. Tee se heidän puolestaan. (Tietenkin lisäät kulut loppuhintaan.)

Moni maksaisi siitä, että painava kone haetaan heidän kotoaan ja palautetaan ehjänä. Samaa käytäntöä voi soveltaa myös pesula, ompelija, pyöräkorjaamo tai verhoilija.

Ratkaisu on kaiken lisäksi ekologinen, koska sen sijaan, että jokainen asiakas tuo autollaan koneet luoksesi, voit parhaassa tapauksessa käydä yhdellä reissulla useamman asiakkaan luona. Lisäksi voit pitää liiketilasi syrjemmällä, eikä sinun tarvitse maksaa korkeita vuokria keskustassa.

B) Taide-, design- ja huonekaluvuokraamo

Olisi mukava kokeilla, sopiiko omaan olohuoneeseen Tuplakupla-valaisin tai antiikkikaappi. Kokeilun jälkeen ostopäätöskin on helpompi tehdä.

Asiakas voisi myös vuokrata isomman ruokapöydän rippijuhlia varten tai lisää istumapaikkoja olohuoneeseen taloyhtiön kokousta varten. Luonollisesti asiakkaasi saa lunastaa itselleen vuokrahuonekalun, jos se on ollut mieleinen.

Taidelainaamoja on jo jonkin verran, mutta laajemmalla konseptilla olisi varmasti markkinarakoa etenkin pienemmissä kaupungeissa, joissa pelkkä taidelainaus ei välttämättä elätä.

C) Sukututkimuspalvelu (tämä ei ole vitsi)

Nyt kun suuret ikäluokat ovat jäämässä eläkkeelle, moni ryhtyy harrastamaan sukututkimusta. Heillä lienee tarvetta avulle.

Kaiken lisäksi sukututkimusbisneksesi kannattaa koko ajan paremmin, koska jokainen toimeksianto kerryttää omaa tietopankkiasi. Kaikki taltioimasi tiedot hyödyttävät useampaa asiakasta – eli hianosti sanottuna tuattavat synerkiaetua.

D) Lapsiperheille vimpan päälle sopiva ravintola (tästä on lisätietoa toisessa postauksessani)

E) Liikunnallisuuteen perustuva huvipaikka lapsille

HopLop-puistot ovat jotain sinnepäin, mutta niitä pitäisi kehittää: jos soppaan lisätään aidattu ulkoleikkipaikka, terveellisemmät ruokalistat, laajemmat säilytyslokero- ja naulakkotilat, lastenvahtipalvelut, korkeat tuolit tarhaikäisille sekä kaikumista ehkäisevät akustiikkalevyt, niin ollaan jo pitkällä.

F) Juoksupoikapalvelu

Tämä konsepti yhdistää kotiapulaisen, assistentin ja lähetin palvelut. Hae kaupungilta asiakkaiden valmiit valokuvat / pestyt takit / pienennetyt vaatteet / korjatut kodinkoneet. Käy asiakkaiden puolesta myös kaupassa.

Vie veroilmoitukset, hae paketit postista ja pesetä auto. Vaihdata talvirenkaat, vie televisio huoltoon ja hae ne alennuksessa olevat Muumi-mukit.

Tässä olisi todennäköisesti myös mahdollista tehdä kuukausisopimuksia: kun lupaat tehdä X keikkaa viikossa, se maksaa X euroa.

En tietenkään paljasta niitä ideoitani, joita aion itse hyödyntää. Niistä kerron sitten, kun ne ovat maailmanlaajuisia menestystarinoita. 🙂

17 kommenttia

 1. Miten olisi kaupan palvelu jossa asiakas tilaa tarvitsemansa tuotteet ja tilaus toimitetaan kotiovelle. Asiakas saisi tuotteet halvemmalla kuin kaupasta, koska tuotteita ei tarvitsisi kierrättää kaupan kautta. Fiksulla järjestelyllä tuotteet tulisivat lähes tukkuhinnalla suoraan valmistajalta asiakkaalle. Mitä luulet, mahtaisiko toimia?Sitten kysymys: miten aiot luoda maailmanlaajuisen menestystarinan ilman että kerrot siitä kenellekään? Miten olet ajatellut että asiakkaasi löytävät sinut?

 2. Kiitos kommentistasi Kyösti!Nettiruokakaupoille olisi aivan varmasti kysyntää. Joitain toteutuksia on ollutkin, mutta yllättävän harva näyttää käyttävän niitä. Ehkä syynä on huono markkinointi.Kysyit myös maailmanlaajuisesta menestystarinastani. 🙂 Voin julkistaa kyseisen palvelun vasta, kun olen perustanut sen. Tarjolla tulee olemaan palvelua suomalaiselle viestinnän alan tekijöille – eli ei ihan maailmanlaajuisesti.Etsin parhaillaan yhteistyökumppania, mutta kun palvelu on käynnistetty, mainostan sitä ilman muuta.

 3. Loistoideoita! Odotan jo viestinnän palveluita innolla! :)PS: Kommentointi takkuaa pahasti. Jään aina jumiin kohtaan, jossa pitää antaa vahvistus. Kommentointi on tyssännyt jo useamman kerran siihen, kurjaa.

 4. Sukututkimuksia kyllä tehdään jo nykyäänkin rahaa vastaan, eikä homma käsittääkseni lyö varsinaisesti leiville. Niin että siitä pääsisi asiallisille tuntipalkoille.

 5. Ei mitään uutta auringon alla…Vanhana partana olen törmännyt näihin puhelin ym. palvelukauppa-ajatuksiin jo rapiat 20 v. sitten. Ajatus on hyvä, oikein hyvä mutta sen ei anneta toimia. Meidänkin kylältä saapi lähteä millä hyvänsa kinnerillä 100 km päähän tuurin kauppaan ja ostaa peräloosterin puolilleen jauhelihaa ja mitä nyt sattuu possunpuolikkaita olemaan tarjouksessa. Kesäkuuman kotimatkan aikana liha ”mureutuu” hyvin kypsäksi jo kyydissä, ei tarvii paljon pannulla lämmittää. Tosin ikkuna pitää olla keittiössä isollaan auki syönnin ajan. Mikään tässä ei ole laitonta ja terveystakastaja ei räpsäytä silmäripseäkään, ellei joku saa vatsatraumoja viimeisen päälle mutta sittenkin vain neuvotaan ja soosotetaan etusormella.Entäpä mitä jos asutusalueen keskellä kauppaansa pitävä, palveleva, muonapuodin pitäjä haluaa toimittaa palveluhengessä ruoat mummojen ja perheellisten pöydälle tai vaikka jääkaappiin asti ? Tulee samainen terveystarkastaja parin kaverinsa kanssa ja kertoo säännöistä. Pitää olla hygienia sitä ja hygienia tätä. Tarvitaan lämpöeristetty ostoskärry, jotta kylmä-altaasta noukittava tavara ei lämpene ennen kulkuneuvoon vientiä. Sitten se kulkuneuvo pitää olla ruostumatonta terästä ( ainakin sisältä ) ja puhtaampi kuin aivokirurkin ajatukset. Kylmälaite pitää olla, ettei se kylmäketju katkea. Ja aina hurisemassa.Mutta kun asiakkaita on kerrostalollinen tuossa 25 m päässä tien toisella puolella. Eikö siihen voisi viedä juoksujalkaa.. kokeilee kauppias vielä… Ei passannut ei, kaupan ulko-ovi on rajana.Arvatkaapas kaatuiko nettiruokakauppahomma huonoon markkinointiin vai kylmäkuljetusauton kiinteisiin kustannuksiin..

 6. Kiitos kommenteista!Orgcomms, pahoittelen teknisiä vaikeuksia. Kävin muuttamassa kommenttilomakkeen asetuksia, joten saa nähdä pelittääkö nyt. – Toivottavasti saan sen lupaamani viestinnällisen palvelun aikaiseksi vielä tänä vuonna.Mikko, en itsekään usko, että sukututkimus on mikään rahasampo. Luulisin silti, että lisääntyvä kysyntä, ammattimainen tuotteistus ja kunnollinen markkinointi saisivat hommasta hieman kannattavampaa.SepeSusi, ymmärrän hyvin terveystarkastuksen tuomat haasteet. Suuret sympatiani kauppiaalle! Yksityinen ihminen voi tosiaan rahdata jauhelihaa lämpimässä autossa tuntikaupalla, mutta ammattilainen ei saa kuljettaa maitoa asiakkaalle edes kymmentä minuuttia.

 7. OK, elintarvikkeiden toimitus taitaa kaatua mahdottomuuteen…Okei, entäs jos unohdetaan kaikki tuoretavara ja keskitytään muuhun mitä kaupasta ostetaan: pesuaineet, vessapaperit, säilykkeet, mahdollisesti näkkileipä? Näitähän ostetaan siksi että niitä on totuttu käyttämään ja nyt ne on loppu.Ideani on siinä että ne tuotteet joita ei tarvitse shoppailla toimitetaan kotiin. Vaatteita ja urheiluvälineitä hypistellään, vertaillaan ja kokeillaan mutta tonnikalaa ei. Lyhyesti: ne kulutustavarat joita on aikaisemmin totuttu käyttämään tilataan netistä ja ostokset toimitetaan kotiin. Jos palvelu pelaa niin uskon että tämä toimii.

 8. Kyösti, paljon olisi tosiaan tehtävissä tuon kotiinkuljetuksen kanssa. Se olisi jopa ekologinen vaihtoehto, kun talouksien yksityisautoilu vähenisi ja kauppias hoitaisi yhdellä kiertoajelulla tavaroiden jakelun.Itse ainakin ottaisin mielelläni vaipat ja wc-paperit kotiin, jos joku toisi.Maaseudullahan on yhä kauppa-autoja, mutta niissä on suppea valikoima. Kauppa-autojen tuotteiden hinnat ovat kaiken lisäksi korkeat: niitä nostavat SepeSuden mainitsemien kylmälaitteiden kalliit hinnat, tuotehävikki, vähäinen asiakasmäärä ja pitkien matkojen syömä polttoaine. Nämä ongelmat olisivat varmasti pienemmät kaupunkialueella.Nyt tarvitaan enää se rohkea yrittäjä, joka tarttuu toimeen.

  1. Edellisestä vastauksesta on aikaa, mutta asia on yhä ajankohtainen, jopa ajankohtaisempi.

   Logistiikan usein ajatellaan loppuvan siihen, kun hyödyke lähtee myyjän käsistä. Tämä houkuttaa keskittämään jakelua. Perustetaan hypermarketteja ja suuria kauppakeskuksia, jolloin tavaraa ei tarvitse jakaa joka kadunkulmaan. Ekologistakin se on! Julkinen valta on taitavasti perässä seurannut; Ei perähikiät tai takaposiot tarvitse terveyskeskusta, riittää että kunnantalolta tai sen nurkilta saa palvelut.

   Palveluiden tarjoajille tämä on halpaa, mutta oikeasti osa jakelukustannuksista vain siirretään asiakkaalle. Kauppakeskukset saavat asiakkaat uskomaan, että se on heidän edukseen. Julkisten palveluiden käyttäjiltä asiaa ei edes kysytä. Tai jos kysytään, niin ei kuunnella.

   Tämä on myös tehottomampaa. Kokonaisuuden kannaltahan logistiikassa on kyse tavaran viemisestä ihmisen kotiin tai palvelun ja ihmisen kohtaamisesta. Jos ammattilainen suunnittelee koko jutun, sen luulisi olevan halvempaa, tehokkaampaa ja ekologisempaa.

   Eikö vaan ollut melko typerä ensimmäinen virke? Miten jokin voi olla lähempänä tätä aikaa kuin tämä aika itse?

   1. Bmoa, olet ihan oikeassa tuon logistiikan kanssa. Ammattilainen tekisi sen tehokkaammin.
    Luotan siihen, että ruoan tilaus netistä kätevöityy vähitellen. Silloin voisi vain rastittaa tilauslomakkeen ja maksaa netissä, ja ruokakassit tulevat kotiovelle kun on tarvis.

 9. Sukututkimuksesta vielä: ongelma on siinä, että sukututkimus on hyvin työvoimavaltaista. Tuotannon skaalaedut eivät oikein auta sukututkimuksessa. Toinen ongelma tulee siitä, että sukututkimus nähdään vain harrastuksena, josta ei tarvitse maksaa palkkaa. Harrastelijat myös polkevat hinnat liian alas, että työtä kannattaisi ammattimaisesti tehdä.Kysehän on tyypillisesti eläkeläisten harrastuksesta. Ainakin tämän kuvan saa kun käy ihmettelemässä Kansallisarkiston mikrofilmien lukijoita.Olen muuten alkuperäiseltä koulutukseltani historiantutkija 😉

 10. Mikko, on ihan totta, että sukututkimus on työvoimavaltaista puuhaa – kuten mikä tahansa tutkimus. Tutkimusta voi kuitenkin tehdä sekä tuottavammin että vähemmän tuottavasti.Iso haaste lienee juuri siinä mitä sanoit: harrastajat polkevat hinnat alas, ja toisaalta ehkä asiakkaat haluavat nimenomaan amatöörin ronkkimaan sukunsa asioita.Piinkova ammattilainen ei tunnu välttämättä kovin luontevalta ratkaisulta henkilökohtaisissa kysymyksissä. Joskus ammattimainen imago voi olla haitaksi, vaikkei äkkipäätä uskoisi.

 11. Oletko kenties elänyt tynnyrissä viimeiset 20 vuotta? Kaikki listaamasi palvelut ovat olemassa ja tuotteistettuna. Kivoja ideoita sinällään, mutta uutuusarvoa näillä ei tosiaankaan ole.

 12. Anonyymi, lämmin kiitos kommentistasi!Tämäntyyppisiä palveluita on kyllä olemassa, mutta niissä on yleensä kaksi olennaista vikaa:1) Palveluita ei markkinoida, joten asiakkaat eivät ole tietoisia koko puljun olemassaolosta. Monella kodinkoneliikkeellä voi olla nouto- ja hakupalvelu, mutta sitä ei ole nostettu markkinoinnin kärjeksi. Niinpä asiakkaat eivät tiedä tästä lisäpalvelusta.2) Palvelu ei ole täsmälleen kuvatunlainen. Esimerkiksi perheravintoloissa en ole törmännyt paikkaan, joka olisi aidosti lapsiperheet huomioiva. Myöskään kuukausisopimuksella toimivista juoksupoikapalveluista en ole kuullut.Ounastelen, että olet etsimässä bisnesideoita, etkä ollut tyytyväinen näihin ja niinpä purit hieman pettymystäsi. Kaikki ideat eivät tietenkään sovi kaikille, joten toivottavasti löydät netistä myös oman alasi vinkkejä.PS. Vastaisuuden varalle kerron, että minulle saa kyllä kiukutella blogini kommenttipalstalla. En kuitenkaan julkaise niitä kommentteja (varsinkaan anonyymeiltä), joissa hyökätään muita lukijoita kohtaan. Pyrin pitämään keskustelujen hengen rakentavana.

 13. Ihan hauskoja ideoita ja varmasti toimivia jos vaan osaa toteuttaa ne. Toki netin kautta voi jo tilata ruokaa, mutta se on aika kallista ainakin kun yhden kyseisen palveluntarjoajan sivuja selasin.

 14. Kiitokset!Kyllä ruuan tilaaminen netistä on tosiaan aika kallista. Kauppiaan pitäisikin itse olla aktiivinen ja kerätä lähiseudulta vakiorinki, jolle jakaisi tietyt perustarvikkeet säännöllisesti. Sillä tavoin kuljetuskustannukset saisi jaettua tasaisesti kaikille.

 15. Nokian insinöreille vinkki,kehittäkää auton avaimenperään alkolukko ominaisuus.Nykyään tuossa avaimenperässä on siru joka estää auton käytön jos siru ei vastaa.no epiä muuta kuin ohjelma avaimen perään joka estää sirun toiminnan jos tuota alkoa löytyy hengitysilmasta. Tuo olisi edullinen ja koko autoteollisuus kiittää..

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.