Mitä pitää ottaa huomioon, kun tekee blogista kirjaa?

Kirjoitan paraikaa kouluttajan käsikirjaa, ja osa aineistosta tulee suoraan blogistani. Olen jo nyt oppinut muutaman olennaisen seikan tästä prosessista.

Nämä vinkit koskevat lähinnä tietokirjallisuutta. Kaunokirjailijoiden ei kannata välittää höpinöistäni.

1) Blogi on päivä- ja viikkosidonnainen, kirja on vähintään vuosisidonnainen.

Moni postaukseni nousee ajankohtaisista aiheista, mutta niitä ei voi suoraan hyödyntää kirjassa. Lukijahan pääsee tekstiin käsiksi vasta keväällä tai kesällä 2010. Kun editoin postauksista käsikirjoitusta, joudun poistamaan tekstistä sellaiset ajankohtaiset asiat, joilla ei todennäköisesti ole enää merkitystä puolen vuoden kuluttua.

2) Blogin tekstikappaleet ja virkkeet ovat lyhyempiä.

Moni postaukseni vaikuttaa käsikirjoituksessa hassun pätkivältä. Kirja sietää – tai vaatii – pitempiä virkkeitä ja pitempiä kappaleita, joten olen rytmittänyt tekstiä uusiksi.

3) Blogien väliset viittaukset täytyy poistaa.

Silloin kun postaus on osa blogeissa käytyä laajempaa keskustelua, se ei toimi ympäristöstään irrotettuna. Jos olen esittänyt keskustelussa jonkin mielestäni tärkeän näkökulman, joudun kirjoittamaan kyseisen tekstin kokonaan uusiksi kirjaa varten. Näkökulma säilyy, mutta esitystapa muuttuu täysin.

4) Tärkeitä huomioita löytyy myös omista kommenteista (sekä toisten blogeista että omasta).

Helposti sitä vain ryhtyy käyttämään aineistonaan omia postauksiaan. Kuitenkin jokin ajatus on voinut keskustelussa jalostua niin, että omista kommenteista löytyy nasevampi ilmaisu ja kuvaavampi esimerkki kuin varsinaisesta postauksesta.

Kannattaa myös käydä läpi omat kommentit muiden blogeissa. Sielläkin voi olla ideanpoikasia tai jopa kokonaisia tekstikappaleita käsikirjoitukseen.

5) Kirjassa pitää olla lisäarvoa.

En tekisi kirjaa kokonaan blogin pohjalta. Haluan tarjota opuksen ostajille jotain lisäarvoa, joten aion rustata kirjaan kokonaan uusia lukuja. Nyt väkertämässäni käsikirjassa postaukset muodostavat ehkä 40-60 prosenttia, ja loppuosa on kokonaan uutta sisältöä.

Tämä toki riippuu siitä, mihin kirja on tarkoitettu. Itselleni kirjan tekeminen on osa elantoani, joten minulle on tärkeää kirjan myynti. Tämän vuoksi haluan varmistaa, että lukija kokee tarpeelliseksi ostaa kirjani – kaikkeahan ei saa netistä.

Tässä on tietenkin olemassa toinen näkökanta. Jari Parantainen on avoimesti sanonut, että hänelle kirjan myyntituloilla ei ole merkitystä. Jarille kirjat ovat osa gurumarkkinointia ja asiantuntijuutta, joten hän voi koota kirjan kokonaan tai lähes kokonaan blogistaan.

 

6) Kirja tarvitsee lähteitä enemmän kuin blogi.
 
Blogipostaukset voivat nousta omista kokemuksista, mielipiteistä ja havainnoista. Sen sijaan kirja tarvitsee hieman enemmän ponnistuspohjaa. Jos postauksissasi ei ole mainittu saati käytetty lähteitä, ne pitää liittää kirjaan. (Suosittelen lisäämään lähdeluettelon kirjan loppuun, sillä jatkuvat ala- ja sivuviitteet tekevät tekstistä säpäleisen.)
Lähteethän voivat olla sekä verkkolähteitä että painettua kirjallisuutta. Lähde voi olla jopa anonyymi kommentti jossain blogissa, jos koet sen nasevaksi, perustelluksi ja oivaltavaksi.

 

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.