Facebookissa EOT-blogin lukija Ilkka luonnehti minua suosikkiblogistikseen. (Olin kovin imarreltu. Kiitokset tästä maininnasta!)

Ilkka sai kommentteja, joissa pohdittiin, olisiko oikeampi sana bloggaaja tai ehkä jopa bloggari.

Suomen kielioppi hyväksyy nuo kaikki. Blogisti rinnastuu kolumnistiin, bloggaaja kirjailijaan ja bloggari freelanceriin tai kirjuriin. Itsellenikin käy mikä tahansa edellisistä, joten minua voi vapaasti luonnehtia haluamallaan termillä.

Ilkan FB-seinän keskustelussa huomattiin muitakin rinnakkaisnimityksiä. Esimerkkinä käytettiin maalaria ja maalaajaa. Jos olisin päässyt kommentoimaan keskustelua, olisin ottanut esille myös stylistin, stailistin ja stailaajan sekä koodarin ja koodaajan.

Mitä uudempi ammattinimike, sitä enemmän siitä kulkee rinnakkaisvaihtoehtoja. Tämä on luonnollinen kielen ilmiö: sitä vastaan ei tarvitse taistella eikä ”oikeaa” sanaa ole pakko löytää. (Isoimmat ongelmat kohtaa hakukoneoptimoijaraukka, joka joutuu joko valitsemaan yleisimmän sanan tai ujuttamaan tekstiinsä monta eri termiä.)

Näillähän voi myös leikitellä. Ehkä seuraavassa käyntikortissani lukee blogoidi tai blogikko.

3 kommenttia

  1. On mielenkiintoista, että noilla kaikilla sanoilla on oma vivahteensa. Mistäköhän ihmeestä ne vivahteet niihin sanoihin tulee, ihmettelen vaan.

    Suomen kieli on aina ilahduttanut minua juuri näiden samankaltaisten mutta omalaatuisten sanojen takia. Kuten vaikka omenoiden, omenoitten, omenien, omenain…

  2. Blogisti kuulostaa noista omaan korvaani hienostuneimmalta (vrt. esseisti) – ehkä myös siksi, että siinä on vain yksi g. Ja siinä missä bloggaajasta tulee suomalaisittain plokkaaja ja bloggarista plokkari, niin plokistin vielä tunnistaa samaksi sanaksi.

    Entäs blogittaja tai jopa blogauttaja?

  3. Kiitos kommenteista!

    Kiinnostavaa on sekin, että jokaisella on omat mielikuvansa sanojen sivuvihahteista. Yksi pitää blogisti-sanaa hienostuneena, toinen etäisenä ja kolmas vaikkapa murteellisena.

    Ymmärrän muuten hyvin, että moni lehti puhuu blogisteista, koska lehtitalot ovat ennenkin maksaneet säännöllisestä kirjoittamisesta kolumnisteille. Ja tekstilaji on lähes sama.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.