Etsin alihankkijoita – pistä hakemus tulemaan

Katleena Kortesuo

Oletko kirjoitustaitoinen, mukava ja fiksu? Oletko yrittäjä tai haluatko sellaiseksi? Kaipaan apuasi muutamassa tietokirjahankkeessa.

Tässä vähän taustaa:

Sinun tehtäväsi on auttaa tekemään tietokirjoja. Juokset tekemässä haastatteluja, kaivat esiin lähteitä tai esimerkkejä, kirjoitat raakatekstejä ja ehkä myös oikoluet. Sitä mukaa kun kokemusta karttuu, kuljet myös palavereissa kustantajan tai kirjoittaja-asiakkaan luona. 

Et saa nimeäsi kirjan kanteen, mutta sisäkannessa nimesi kohdalla lukee taustatoimittaja. Kirjan kannessa saattaa olla präntättynä minun nimeni, mutta siellä voi myös lukea jonkun asiakkaamme nimi. Teemme siis tietokirjoja tilauksesta niille, jotka itse eivät ehdi tai osaa kirjoittaa.

Jotta pääset tekemään kirjoja, sinun tulee olla
– ennen kaikkea mukava ja sosiaalinen (en tee töitä yhdenkään marttyyrin, marisijan tai mykkäkoululaisen kanssa)
– huumorintajuinen
– tietenkin taitava kirjoittaja: hallitset kieliopin, tyylilajit, eri tekstityypit ja asiakirjoittamisen
– oppimiskykyinen ja -haluinen
– kalenterointitaitoinen ja aikataulut hallitseva
– kenties myös oikolukutaitoinen.

Lisäksi sinulla pitää olla
– oma yritys tai toiminimi (autan tarvittaessa perustamisessa)
– matkustusmahdollisuus pk-seudulle, jossa useimmat asiakkaat ovat
– mahdollisuus tehdä hommia joskus tunnin viikossa, joskus kahdeksan tuntia päivässä. Aikataulut onneksi tulevat tietoosi hyvissä ajoin.

Hommaan sopii esimerkiksi tiedotusopin, suomen kielen tai kirjallisuuden opiskelija, jolla on käytettävissään edes joskus enemmän aikaa kuin pelkät arki-illat. Toki käytän mielelläni myös ammattikirjoittajia, jos he pystyvät aikatauluttamaan itselleen pitkiä projekteja.

Mitä tästä kaikesta saat?

Saat tietenkin hyvän palkkion, joka perustuu sekä kirjoittamaasi sivumäärään että taustatyön määrään.

Kun osallistut kanssani muutamaan kirjahankkeeseen, saat arvokasta tietoa kirjojen tekemisestä ja kustantamisesta. Tulevaisuudessa sinulla on siis paremmat mahdollisuudet julkaista oma tietokirja, jos niin haluat.

Saat ennen kaikkea asiantuntevaa palautetta teksteistäsi. Jotkut asiakkaani maksavat tästä etuoikeudesta, mutta alihankkijana sinulle maksetaan palautteen vastaanottamisesta.

Näin haet alihankkijaksi:

Jos haluat tehdä tietokirjoja, lähetä meiliä viimeistään 30.11.2010 osoitteeseen katleena(ä)iki.fi. Laadi meili seuraavalla tavalla:

A) Otsikoi viestisi: ”Alihankkijaksi kirjaprojekteihin”

B) Kerro muutamalla kappaleella itsestäsi: kuka olet, minkä ikäinen olet, missä asut, mitä teet, mitä olet opiskellut, millainen luonne olet ja mitkä ovat referenssisi.

C) Laita meilin loppuun näytteitä kirjoittamistasi asiateksteistä 3-5 arkin verran: ne voivat olla linkkejä verkossa oleviin teksteihin tai tekstejä kopioituna meilin sisään. (Ei liitteitä, kiitos!)

D) Muista laittaa mukaan yhteystietosi sekä mahdollisen suosittelijan nimi ja yhteystiedot.

Jos haluat tietää hommista lisää, voit soittaa numeroon 050 576 7632 joko ke 17.11. klo 9-17 tai ma 29.11. klo 9-16.

Prosessi etenee seuraavasti:

1) Joulukuussa valitsen parhaat ehdokkaat ja ilmoitan heille päätöksestä. Ilmoitan myös muille siitä, etteivät he tällä kertaa päässeet mukaan.

2) Joulukuun lopussa tai tammikuun alussa haastattelen jatkoon valitut ja ostan yhden tai kaksi näytetekstiä. Pelkästä työhön hakemisesta voit siis jo saada rahaa.

3) Näytetekstien perusteella katson, keiden kanssa jatkan töitä. Apunani ovat myös tämän blogin lukijat, jotka pääsevät arvostelemaan näytetekstit.

4) Tammikuun lopussa yhteistyösopimuksen allekirjoittaa 1-3 osaavaa kirjoittajaa.

Ja vielä arvokkaita vinkkejä niille, jotka jaksoivat lukea loppuun asti:

1) Vihaan ulkoa opeteltua jargonia. Unohda siis sellaiset liirumlaarumit kuten ”Toivon hakemukseni tulevan otetuksi huomioon, kun täytätte paikkoja. Annan mielelläni lisätietoja numerossa blaablaa.”

2) Oman blogin pitäminen on plussaa, joten sen osoite kannattaa laittaa referensseihin.

3) Kerro itsestäsi muutakin kuin pelkät substanssiosaamiseen liittyvät seikat. Mitä harrastat, keitä perheeseesi kuuluu ja mitä haluat tehdä tulevaisuudessa?

4) Koska olet yritykseeni alihankkijasuhteessa etkä palkansaajana, sillä ei ole mitään merkitystä, oletko yksinhuoltaja, sairasteletko paljon tai asutko osan vuodesta ulkomailla. Minä pahus kun maksan vain tehdyistä teksteistä.

Tätä postausta saa vapaasti linkittää foorumeille, joissa keskustellaan avoimista työpaikoista.

14 kommenttia

 1. Anonyymi, hyvä kysymys. Perhesuhteet eivät ole este saati välttämättömyys alihankkijaksi pääsemiselle. Oleellisempaa on se, miten ihminen puhuu perheestään, parisuhteestaan tai yksinasumisestaan.Lisäksi yritän saada mahdollisimman laajan elämänkokemuspohjan tiimiini. En voi palkata kolmea sinkkua pk-seudulta, vaan jollakulla voisi olla lapsia, ja ehkä vaikka joku elää parisuhteessa samaa sukupuolta olevan kanssa. Tiedä häntä.Haluan ilman muuta tietää läheisistä työpareistani enemmän kuin pelkän substanssiosaamisen. Minun kanssani työskentely on sitä, että on valmis jakamaan vähän myös henkilökohtaisesta elämästään. Uskon ihmisen olevan kokonaisuus: kotiolot vaikuttavat työhön ja työ vaikuttaa kotioloihin. Pystyn paremmin joustamaan työajoissa ja auttamaan kalenterin suunnittelussa, jos tiedän, onko työparillani lapsia / vaativia harrastuksia / omaishoitoa vaativaa vanhusta.Jos ei halua kertoa perhesuhteistaan tai yksinasumisestaan yhtään mitään, kannattaa ehkä jättää hakematta alihankkijaksi.

 2. Fiksu veto! Ja jotta kynnys potentiaalisilla kirjoittajilla olisi vieläkin matalampi niin yrittäjyyden rinnalle sopii myös osuuskuntamalli: http://www.eezy.fiItsellänikin pitäisi osata ulkoistaa tehtäviä ja ennenkaikkea löytää ne potentiaaliset tekijät.

 3. Aivan ihana työilmoitus, Katleena! Olen aivan varma, että löydät yhteistyökumppaneita. Toimeksiantosi on määritelty tarkasti ja terävästi.Oletko harkinnut tiedottamista opiskelijajärjestöjen kautta? Voisin kuvitella, että heidän kauttaan löytyisi kiinnostuneita kirjoittajia. Uskon, että opiskelijat voisivat hyödyntää projektia myös opintosuorituksina ja työharjoitteluna.Uskomaton sattuma kävi, että sinusta tietämättä bloggasin juuri tänään rutiinitehtävien siirtämisestä verkoston hoidettavaksi: http://www.menestyminen.fi/2010/11/ole-korvaamaton-%E2%80%93-opeta-joku-muu-tekemaan-tyosi/ T: Lauri

 4. Bravo!Toivottavasti kaikki tyopaikkailmoittajat lukevat taman.Tasta kay selvasti ilmi, etta haet ihmisia, et supersitataitata.Onnea ja menestysta matkaan!

 5. Pidin kovasti työpaikkailmoituksestasi, ja tosiaan uskon, että juurikin vaikka alaa opiskeleva tarttuu tähän. Ja saa sitä kautta arvokasta kokemusta. Hieno tarjous!

 6. Luin erään s-postilistan kautta tänään ilmoituksen. Olen lukenut mielenkiinnolla aika ajoin Katleenan blogia, mutta tämä ilmoitus aiheutti itsessäni hieman ärsyyntyneitä, joskin toisaalta huvittuneita fiiliksiä. Tuli mielikuva kolmekymppisestä riivinraudasta, joka kärkkäänä ja pikkunäppäränä latelee sitä sun tätä vaatimusta. Miksipä näin ei saisi tehdä, mutta loppujen lopuksi itse henkilöstä jäi hiukan ahdasmielinen ja ylemmyydentuntoinen, toisia ihmisiä väheksyvä kuva. Jotenkin voisin kuvitella, että tämä mainittu "hyvä palkkiokin" saattaa olla vähän niin ja näin.Ehkäpä olen vain yksi niistä huumorintajuttomista tosikoista, joita tämä ilmoitus ei sytyttänyt. Huolimatta siitä, että täytän blogia myöten oikeastaan jokaisen vaatimuksen. No, ainakin tuollaisen ilmoituksen kautta työnhakijakin pääsee nopeasti perille, milloin kannattaa skipata.

 7. Kiitos kommenteista! Tosi kiva kuulla, että suurin osa pitää ilmoituksestani. Levitättehän sitä niille foorumeille, joissa liikkuu vapaita kirjoittajia?Anonyymi, ilmoituksen tarkoituksena oli viestiä, millainen olen. Se joka ei pidä ilmoituksestani, tuskin pitää minustakaan. Silloin ei edes kannata hakea alihankkijaksi, jolloin olemme molemmat säästäneet aikaa. Olisi kurja työskennellä sellaisen ihmisen kanssa, jonka seurassa ei osaa olla.Ilmoitukseni on suunnattu juuri niille kirjoitustaitoisille ihmisille, jotka uskovat viihtyvänsä työparinani. Kaksi hakemusta on jo tullut, ja luotan vahvasti siihen, että viimeistään 17.11. pidettävän "puhelinpäivän" jälkeen tulee lisää.

 8. Hei,Törmäsin työnhakuilmoitukseesi erään yliopiston s.postilistan kautta. Ilmoituksesta tuli sellainen olo, että onpa harvinaisen vittumaisen oloinen ihminen.:)

 9. Onko vittumaisempaa kertoa mahdollisimman yksityiskohtaisesti toiveistaan, vaatimuksistaan ja odotuksistaan, vai se että laatii ympäripyöreän hakuilmoituksen johon saa tuhansia vastauksia – joista ei voi kuitenkaan hyväksyä yhtäkään.

 10. Katleena, juuri tätä koitin sanoa, että on tietysti hyvä, että työnantajakin profiloituu nopeasti työnhakijalle. Ja minä uskon kyllä, että sinä olet juuri niitä kolmekymppisiä, jotka ovat suorastaan ylpeitä saadessaa luotua itselleen vittumaisen (sanoitpa toinen Anonyymi osuvasti) profiilin. En tiedä, mistä se johtuukin, että monille meille kolmekymppisille on niin tärkeätä osoittaa tiettyä räyhräyh-ärhäkkyyttä.Ihan näin ammatillisesti ja objektiivisesti ajateltuna itse jäin hieman mietiskelemään tuota kohtaa, että blogilukijat pääsevät arvostelemaan näytetekstejä. Rekrytointi aiheena liippaa itseäni hyvin läheltä, joten jäin pohtimaan, miten julkisena prosessina rekrytointia on korrektia pitää. Eittämättä poikkeuksellinen ja virkistävä vaihe rekrytoinnissa, mutta työnhakijan asema jäi pohdituttamaan. Mutta tottahan se on, että palkkaava taho voi tehdä melko lailla mitä vaan, oli se sitten inhimillistä tai reilua tai ei.

 11. Kiitos kaikille kommenteista!Anonyymi 15.52, sinun täytyy lukea hieman blogiani ja kommenttejani toisissa blogeissa. Jos niiden lukemisen jälkeen pidät minua v**tumaisena ihmisenä, älä missään nimessä hae paikkaa. En minäkään hakisi alihankkijaksi taholle, josta en pidä.Terhi, sait hyvin kiinni pointistani. On parempi kertoa suoraan, mitä hakee, kuin tehdä ympäripyöreän neutraali ilmoitus, johon saa liikaa vääränlaisia hakijoita.Anonyymi 16.51, jos haluaa tekemään tietokirjoja, työn tulokset ovat julkisia. Niitä repostellaan, arvostellaan ja kritisoidaan lehdissä ja verkossa. Joskus jopa ilkeästi. Jos siis työnhakuvaiheessa ei kestä julkisuutta, tämä työ ei missään nimessä ole oikea paikka.Sitä paitsi olisi ilman muuta epäeettistä julkaista tekstejä ilman kirjoittajan lupaa, joten sen vuoksi ilmoitan asiasta jo etukäteen – ja muistutan vielä erikseen toiselle kierrokselle päässeitä asiasta. Siinä ei liene epäeettisyyden tai epäinhimillisyyden häivää, että julkaisen ostamani tekstin, joka on tilaussopimuksessa sovittu julkiseksi.Missä muualla työhakijalle maksetaan työnhakuprosessista? Tämä on loistava tilaisuus saada omia tekstejä luettavaksi ja kommentoitavaksi asiantuntijoille, ja kaiken lisäksi siitä saa palkkion. Jos alihankkijan pestiä ei heru, joku blogin lukija voi silti olla yhteyksissä ja tarjota hommia.PS. Joudun taas ottamaan vähäksi aikaa anonyymin kommentoimisen pois päältä, koska en mielelläni keskustele nimettömien negatiivisten tahojen kanssa. Kritiikki on äärimmäisen tervetullutta, mutta omalla nimellä se on rehellisempää.

 12. Oih, minusta tämä oli aivan loistava rekryilmoitus! Ja mikä parasta sinulla on tarjota epäsäännöllisen säännöllistä osa-aikatyötä. Se on harvinaista Suomessa. Olen kytännyt osa-aikahommia niin kauan, että olen menettänyt toivoni kohtuullisen haastavasta tai mielekkäästä hommasta, jota voisi tehdä vähemmän kuin tavanomaisen 40 h/vko. Olisin ehdottomasti hakenut, jos ajoitus olisi ollut sopivampi.Tsemppiä hakuun!

 13. Kerrassaan mainio työpaikkailmoitus, toivottavasti löydät sopivia alihankkijoita. 🙂

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.