Hämeenlinnassa naiset ovat vaarassa öisin

Katleena Kortesuo

Iltasanomat uutisoi, että meillä Hämeenlinnassa liikkuu naisten ahdistelija. Neljän naisen kimppuun on jo yritetty käydä, ja yksi on raiskattu.

Kaiken lisäksi kimppuun hyökkäävä mies sattuu liikkumaan Hätilässä – siellä missä asuin koko lapsuuteni ja nuoruuteni.

Tuntuu uskomattomalta ajatella, että turvalliset kotikulmat eivät olisikaan enää turvallisia. Todennäköisesti kuulun itsekin helppoihin uhreihin, koska en osaa olla varuillani rauhallisella pientaloalueella edes yöaikaan.

Pahinta on, että joidenkin mielestä uhri on osittain tai kokonaan syyllinen. Amnestyn teettämän tutkimuksen mukaan moni suomalainen pitää lieventävänä asianhaarana, jos nainen pukeutuu paljastavasti tai jos uhri ja syyllinen ovat aiemmin harrastaneet seksiä yhdessä.

Vain 30 % vastaajista oli sitä mieltä, ettei mikään tutkimuksessa esitetty tilanne vähentäisi tekijän vastuuta raiskauksesta.

Minulla on tähän selkeä mielipide. Väkivaltaa (seksuaalista, fyysistä tai henkistä) ei oikeuta tai puolustele mikään. Ihmisellä pitää olla oikeus vaikka hyppiä yöllä torilla humalassa alasti haara-perushyppyjä ilman seksuaalisen väkivallan pelkoa. Ainoa vaara on joutua putkaan siveettömästä käytöksestä.

2 kommenttia

  1. Minun on vaikea toisen sukupuolen edustajana ajatella edes miltä tuonkaltainen pelko tuntuisi, mutta mielestäni kenenkään ei tarvitsisi pelätä fyysistä väkivaltaa, on sitten pukeutunut minihameeseen tai johonkin muuhun. Mutta kuten muistan jonkun tuomarin jossakin joskus sanoneen (olipa tarkasti ilmaistu) "Naiseen ei kohdistunut muuta väkivaltaa kuin että hänet raiskattiin", niin tämä lausahdus valitettavasti kuvaa tuomioistuinten mielipiteitä asiasta aika hyvin.

  2. Jani, kiitos kommentistasi! Allekirjoitan sen täysin.On pöyristyttävää, että jotkut pitävät raiskausta synonyyminä huonolle seksille. "Kurja juttu, sellaista sattuu, mutta itsehän olit osallisena."

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.