Hanki halpa koulukuva

Katleena Kortesuo

On taas koulu- ja tarhakuvien aika. Meidän perheeseen saatiin tänä vuonna kahden eri kuvausfirman otoksia. Asialla olivat Seppälän koulukuvat ja Frendikuva.

Ohessa hintavertailu:

Kuvittelenko vain, vai onko hinnoissa huima hintaero?

Hassuinta asiassa on se, että vanhemmat – jotka maksavat kuvista – eivät voi valita kuvausfirmoja.

Sen sijaan eräässä pääkaupunkiseudun oppilaitoksessa opettajat saavat ilmaiset kuvat, koska he ovat valinneet tietyn firman räpsimään koulukuvat.

Kiinnostaisi tietää, millaisen kuvauslaskun sikäläiset vanhemmat maksavat.

Edit klo 22: Kulutusjuhla vinkkasi Twitterissä hyvän linkin koulukuvien hintavertailuun.

9 kommenttia

 1. Meilläpäin koulun vanhempaintoimikunta valitsee koulukuvausfirman ja valinta on itse asiassa aika ajankohtainen. Ja kun vanhempaintoimikunta sattumalta koostuu vanhemmista, jotka sattumalta myös maksavat omien lastensa koulukuvat, näkisin, että järjestely on aika toimiva. Jos ainoastaan opettajat tekevät valinnan, heitä ei varmasti pätkääkään kiinnosta, mitä kuvat tulevat maksamaan vanhemmille. Jokainenhan katsoo loppujen lopuksi vain sitä omaa napaansa.

  1. Noin sen pitäisi ehdottomasti olla. Se valitsee, joka myös maksaa.
   Toinen epäkohta koulukuvauksissa on valtava luonnonhaaskaus. Kaikki kuvat tehdään paperille, jonka jälkeen ostajat lähettävät puolet takaisin. Kuvaamossa ne sitten silputaan roskiin. Viisaampaa olisi saada kuvat nähtäville nettiin, ja sieltä jokainen voi tilata haluamansa määrän: ei turhia paperivedoksia.

   1. Itse asiassa tuo nettivaihtoehtokin on jo mahdollinen, mutta taisi olla ostajille taas kalliimpi. Siinä vanhemmat/kuvattavat voivat valita parhaan kuvaversion netin kautta ja valitusta kuvasta tulevat sitten tulostetut kuvat kotiin.

    1. Hassua, ettei jokaisella firmalla ole nettitilausmahdollisuutta ilman automaattisia tulosteita. Sen luulisi olevan itsestäänselvyys, ja sen olettaisi myös parantavan kuvafirman tulosta.

 2. ”Hassuinta asiassa on se, että vanhemmat – jotka maksavat kuvista – eivät voi valita kuvausfirmoja.”

  Höpö höpö! Voivat.

  Meillä vanhemmat kyllästyivät kuvien hintaan ja vaihtelevaan laatuun. Vanhempainyhdistys otti asian asiallisesti puheeksi sekä koulun että päiväkodin päättäjien kanssa. Hyvässä yhteisymmärryksessä kuvauksen kilpailutus annettiin vanhempainyhdistyksen hoidettavaksi. Kerättiin toiveet ja palautteet sekä koululta, päiväkodilta että vanhemmilta. Näiden pohjalta kilpailutettiin kuvauspalvelut, valittiin (kaikille asiaan liittyville avoimessa) kokoontumisessa parhaat tarjoajat, tarkennettiin vielä ehdot jatkoon valittujen kanssa, ja lopulta tehtiin sopimus parhaaksi katsotun kuvausfirman kanssa.

  Voi tilata netin kautta tai ilman nettiä. Hinnat kohtuullisemmat. Kuvat parempitasoisia. Lisäpalveluita, joita ennen ei ollut.

  Eli täysin teistä vanhemmista kiinni, paljonko kuvista maksetaan, kenelle, ja mitä rahalla saa. Niinkuin aina, voi joko nähdä vaivaa säästääkseen rahaa, tai maksaa vähän enemmän siitä, että ei tarvitse nähdä ylimääräistä vaivaa.

  Kaikella ystävällisyydellä täältä The Metropolialueen metsiltä ja pelloilta,
  t.IlmaisAktiivi.

  1. Hyvä tarkennus: toki me vanhemmat voimme jatkossa päättää asiasta.
   Tässä vaiheessa, kun kuvaaja on jo valittu – ja pahimmassa tapauksessa tehty asiasta kaksivuotinen sopimus – ei auta muu kuin joko maksaa tai jättää kuvat ottamatta.

 3. Hei!

  Satuinpa löytämään tämän kiintoisan blogin ja törmäsin tähän keskusteluun, joka on jo hiukan vanha, mutta silti haluan jakaa mielipiteeni.

  Olen itse freelancer-valokuvaaja. Olen juuri itse aloittamassa firman pystytystä ja juurikin näihin koulukuviin, häihin, tapahtumiin ja juhliin painoittaen.

  Haluaisinkin tietää mikä eniten ärsyttää kuvausfirmoissa tai mikä ei tyydytä. Haluan siis tehdä itse asian paremmin. Haluan sitä, että asiakas olisi tyytyväinen, eikä päinvastoin.

  Esimerkiksi. Minun halvin pakettini tulee olemaan 13.50 €, johon kuuluu iso ryhmäkuva (koko 20), 2 kpl (koko 13) muotokuvaa henkilöstä, 15 kpl tarrakuvia ja passikuvia 5 kpl. Mahdollisesti (riippuen koulusta) tulee myös koko koulun yhteinen kuva.

  Lisäksi olen ottanut huomiota siihen, että kaikki kuvaajat eivät ota kuin yhden kuvan per kuvattava. Se on minusta huono asia, koska aina ei mene oikein ja sitten kaikki kärsivät siitä jotenkin. Itse otan 3-5 kuvaa per kuvattava, jotta tulisi mahdollisimman paljon valinnanvaraa.

  Ennen teettämistä lähettäisin jokaiselle vanhemmalle sähköpostin kautta linkin/tiedoston josta näkee kuvat ja niistä voi valita ne parhaimmat digitaallisena. Näin ei tule turhaa teettämistä ja viesti suoraan kuvan ostajalle tuo minusta positiivisemman tunnelman ja tuote tulee nopeammin perille.

  Kertokaa toki lisää minulle, jos tulee jtn mieleen plus sähköpostini on: sampo.merilainen(at)gmail.com. Sieltä minut saa parhaiten kiinni liittyen kuvauksiin tai ihan mihin vaan liittyen.

  Myönnettäen kun katson noita hintoja Seppälän koulukuvilta ja frendikuvan myös, ovat ne naurettavan suuria, sillä teettämiseen ei mene paljoakaan rahaa. Ainut mikä siinä on raskainta on kuvien editointi. Se on ainut mikä voisi maksaa.

  Minulla on netissä muutama mallikuva ja laitoin sen tuohon kotisivu kohtaan. Silti jos se ei näy siinä, laitan sen myös tähän: https://picasaweb.google.com/102733289647670421330

 4. Heippis, huomasin että kirjoitus on vanha mutta kommentoin silti: Hintavertailun lisäksi kiinnostaisi myös LAATUvertailu, koska viime vuosina meille on tullut kotiin alivalottuneita kuvia sekä niin uskomattomia rajauksen taidonnäytteitä, että ei voi todeksi uskoa. Taustakangas myös pienryhmä kuvissa on jo harvinaisuus, esim lista voi helposti ”lävistää” perhepäivähoitajan pään ja sitten ilolla eikun myyntiin. Kuvaajilla tuntuu olevan nykyään myös niin tehdasmoodi että esim jos lapsi on napittanut paidan väärin niin ei muuta kuin räpsitään vaan kuvat että saadaan rahat pois, kun vanhemmat kuitenkin ostavat nämä kuvat (?). Mikä mättää, ei mielestäni hinta jos kuva on hyvä vaan suunntaton rahanahneus… kun ei ole mitään väliä mitä mitä alunperin tarjotaan vaan ”toivotaan” että joku kuitenkin haluaa kuvan ostaa.

  1. Virpi, hyvä lisäys! Itse en ole vielä törmännyt huonolaatuisiin kuviin, mutta alalla on useita yrityksiä, joten ihan varmasti tauhkaakin löytyy.

   PS. Vanhojakin tekstejä saa toki kommentoida. Koulukuvaus on ajankohtainen aihe kerran vuodessa. 🙂

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.