Sosiaalinen media on nopeampi kuin viranomaiset

Katleena Kortesuo

Lauantaipäivän aikana on tapahtunut tietovuoto, jossa noin 16 000 suomalaisen henkilötiedot ovat päätyneet julkiseen levitykseen.

Sain alkuillasta käsiini henkilötietolistan ja kävin sen läpi. Omaa nimeäni sieltä ei löytynyt, mutta bongasin listalta neljä tuttuani.

Kontaktoin nämä neljä kaveriani läpi illalla – monta tuntia tietovuodon paljastumisen jälkeen. Yksikään ei ollut kuullut asiasta poliisilta.

Aika hassua, että ihminen kuulee tietovuodosta ensimmäisenä omalta kaveriverkostoltaan. Nyt seuraamme, koska poliisi suvaitsee ilmoittaa asiasta tietovuodon uhreille.

Olisiko tässä tilanteessa ollut ryhmätekstarin tai -meilin paikka? Poliisi olisi voinut lähettää lyhyen tiedotteen kaikille listalla olleille ja avata puhelinpalvelun ja nettisaitin lisäkysymyksiä varten.

Tai ehkä yhteiskuntamme tulee jatkossakin olemaan tällainen: viranomaiset toimivat hitaasti ja ohjeistuksia odotellen, kun taas vapaaehtoisten verkosto toimii ripeästi ja oma-aloitteisesti.

5 kommenttia

  1. Kiitos kommentista! Tuo linkki on kätevä pinnalliseen tarkistukseen – on nimittäin olemassa useita samannimisiä, jotka ovat syntyneet samana päivänä. Olisi ollut kätevä, jos HPgurun listassa olisi näkynyt myös sukunimi ja paikkakunta. Nekin ovat julkista tietoa.
   Muokkaamatonta listaa oli (ja on) saatavilla monessa paikassa. Sen avulla pystyin kysymään kavereiltani, oliko hetun loppuosa todellakin oikein. Listassahan on myös keksittyjä henkilöitä ja kuvitteellisia hetuja, mutta kavereitteni tiedot olivat käsittääkseni todelliset.

 1. Minulle jäi vielä vähän epäselväksi:

  Miksi poliisin pitäisi ilmoittaa listalla mahdollisesti oleville asiasta?

  1. Jos on tapahtunut rikos, on käsittääkseni poliisin velvollisuus tiedottaa rikoksesta asianosaisille.
   Lisäksi poliisi pystyy selvittämään tietojen vuotajan, kun se hastattelee listalla olleita. Tällä hetkellähän epäillään jo joitain tahoja, ja poliisi varmentaa haastatteluilla, ovatko tietovuodon uhrit todella olleet tekemisissä epäilytjen tahojen kanssa.

 2. Turunsanomia tavatessani jokin ”virallinen taho” (en muista kuka) ilmoitti listan selaamisen, edes siinä mielessä että etsii sieltä omia tietojaan, olevan rikollista. Yllätyin asiasta enkä ko. jutun paikkansapitävyydestä tiedä. Enempiä perusteita kun ei asialle ollut.

  Voidaanko tässä nyt syyttää jostakin rikoksesta kaikkia jotka ovat kyseistä listaa lukeneet? Onko kyse anastetun omaisuuden hallussapidosta? 😀

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.