Hävettää: talossani on siivooja

Katleena Kortesuo

Paraikaa talossamme on kolmen nuoren naisen tehotiimi, joka puunaa lattiat, pyyhkii pölyt, pesee vessat ja putsaa keittiön. Löysin Mrs. Cleanin perinteisesti puhelinluettelosta, joten firma on minulle aivan uusi. Alku näyttää tosi hyvältä: Ida, Krista ja Benita ryhtyivät siekailematta työhön.

Ensin hävetti tilata siivousfirmaa kotiini. Enkö itse osaa siivota? Olenko laiska ja saamaton elitisti? Pitäisikö minun puunata paikkoja vähän etukäteen, niin siivoojat eivät joutuisi kauhistelemaan kotiani?

Kun mainitsin kavereille siivousfirmasta, vastaanotto oli vaisu – joillain ehkä jopa paheksuva.

Nyt 2010-luvulla olemme samassa tilanteessa kuin 1950-luvulla kampaajien kanssa. "Kamalan elitististä!" "Kyllähän tukka pitää pystyä itse leikkaamaan." "Rahat kannattaisi käyttää johonkin fiksumpaan."

Meidän perhe ei ole mikään rikas perhe. Olemme tavallinen työtä tekevä talous: kaksi lasta, kaksi aikuista, koira ja auto. Emme matkustele tai shoppaile, vaan sijoitamme ylimääräiset rahat kotiin. Yleensä teemme remonttia, mutta tällä kertaa muutama satanen menee siivoukseen.

Sitä paitsi ainahan tolkutetaan, että palvelujen ostaminen on ekologisempaa kuin tavaran ostaminen tai matkailu. (Yritän tässä kiillottaa ekologista sädekehääni.)

Lisäksi ammattilainen on osaavampi ja tehokkaampi. On itse asiassa yhteiskunnan etu, että kaikki tekevät sitä, mitä parhaiten osaavat. Jos siivoaisin nyt kotiani, en pystyisi tekemään ministeriön tilaamaa työtä loppuun. (Yritän tässä kiillottaa yhteiskunnallista sädekehääni.)

Silti tunnen noloutta. Kunnon perhe siivoaisi kyllä itse kotinsa.

11 kommenttia

 1. Tein aikoinaan (vuonna 2003) graduani kotityöpalveluiden ostamisesta. Haastattelin kymmenkunta pienten lasten äitiä, ja kiinnostavin vastaus oli se, että ”inhoan siivoamista enkä voi kuvitella, että kukaan tekisi sitä mielellään edes työksi, joten en voi ostaa siivouspalveluita”.

  Minä harkitsin joskus siivoojan palkkaamista kevätsiivoukseen, vaikka asuin ihan yksin yksiössä 🙂

  1. Hauska näkökulma! Mulle ei tullut mieleenikään, että siivooja inhoaisi työtään, koska hän on itse sen valinnut. 😀

   Joillekin on kuulemma mahdotonta palkata siivoojaa, koska ”mitähän naapuritkin siitä ajattelevat”. Sekin on aika kaukana omasta ajatusmaailmastani.

   Sen sijaan mua hävettää, etten itse jaksa tai ehdi siivota kotiani.

   Onneksi sain niskalenkin noloudesta ja tilasin siivoojat.

   1. Joo, no, kun kotitalousvähennystä lisättiin lakiin, eduskunnassahan käytettiin paniikinomaisia puheenvuoroja siitä, että ”tämä ei missään tapauksessa saa johtaa piikakulttuurin uudelleensyntymiseen!” – sitä voi vain ihmetellä, mistä tällainen on edes keksitty.

    Syytän suomalaista tasapäistävää yhteiskuntaa, missä jokaisen pitää hoitaa omat asiansa itse. Ei se ole mies eikä mikään, joka ei rakenna perheelleen asuntoa omin käsin; äiti taas on ihan surkea jos ei laita lapsilleen ja miehelleen ruokaa ja siivoa kotona. Joku voisi ehkä olla sitä mieltä, että tässä olisi myös syytä hieman purkaa näitä kuuluisia sukupuolirooleja…

    Ihme homma kyllä, että sitä pidetään jotenkin paheksuttavana, ettei siivoa itse. Miksi pitäisi? Jos on valmis luopumaan rahoistaan sen eteen, että joku muu hoitaa ne hommat joista ei itse pidä, niin mikä ettei. Ei kai sen pitäisi muille kuulua, mihin rahansa käyttää. Vai kuuluuko?

    1. niidelj, olen samaa mieltä tuosta, että miksen voisi luopua rahoistani jotta joku muu tekisi homman, josta en pidä. Osaan vaihtaa itse autooni kesä/talvirenkaat (vaikka olenkin tyttö!) ja olen sen tehnytkin. Silti, koska en sanottavammin rakasta auton kanssa pulaamista, maksan aivan tyytyväisenä muutaman kympin siitä, että joku muu tekee sen puolestani. Osaisin myös päivittää tietokoneeseeni uuden ohjelman, kun oikein yrittäisin. Mutta hei, jos tietokonehuollossa homma hoituu helpommin ja minä olen valmis maksamaan siitä, miksen käyttäisi palvelua? Kysytäänhän minultakin toisinaan, että tekisinkö pihasuunnitelman (oma alani) sen ja sen pihalle ja mitä se maksaisi. Ja olen täysin vakuuttunut siitä, että suurin osa kysyjistä osaisi tehdä aivan hyvin itseään tyydyttävän pihasuunnitelman / pihan ihan itse. On vain helpompi kysyä ammattilaiselta (tai no, ainakin melkein ammattilaiselta), joka osaa asian valmiiksi, kun alkaa itse etsiä tietoa kirjoista. Siispä, jos en pitäisi siivoamisesta, ostaisin tai vaihtaisin palvelun joltain toiselta.

 2. Höpönlöpön, siivoojan palkkaamisessa ei ole mitään hävettävää. Itse asutan yksin kolmiota ja minulla käy joka toinen viikko siivooja. Kyse on nimenomaan oman ajan priorisoimisesta. Miksi käyttää vähäistä vapaa-aikaansa johonkin sellaiseen, mistä ei nauti ja jonka voi niin helposti ulkoistaa jollekin toiselle. Varsinkin lapsiperheissä ymmärrän todella hyvin siivoojan palkkaamisen: arvostan itsekin paljon enemmän äitiä joka viettää iltansa lastensa kanssa sen sijaan että puunaa lattialistoja.

 3. Sarin esimerkit ovat hyviä. Renkaan ja öljyn vaihdattaminen tai kampaajalla käynti ei nolota yhtään, mutta siivoojaan palkkaamisesta ei uskalla ääneen puhua. Oikeastaan aika vinksahtanutta 🙂

  Meillä käy siivoja joka viikko. Nykyään se on mulle melkein ylpeyden aihe.
  Käytän rahani mielummin Suomeen veroja maksavien ihmisten tarjoamiin palveluihin, kuin luonnonvaroja rankasti kuluttavaan (ja pahimmassa tapauksessa lapsityövoimalla tehtyyn) tavaraan.

  Siivouspalvelun ostosta tulee vähän samanlainen sädekehäfiilis kuin julkisilla kulkemisesta 🙂

 4. Itse olen ajattelut myös siivouspalvelun käyttöä. Minusta siinä ei ole yhtään sen ihmeellisempää. Äitinikin sain hankkimaan siivouspalvelun ja on ollut tyytyväinen siihen. Meillä koirat sotkee ja muutenkin perheellä kiireistä elämää, niin ei ehdi tarttua imuriin kuin viikonloppuisin.

  Työllistetään ihmisiä Suomessa. 🙂

 5. Meillä on käynyt 7 vuotta siivousfirma ja on yksi niistä asioista joista en ole valmis helpolla luopumaan. Pikku hiljaa on käyttö levinnyt myös kaveripiirissä. Alussa oli tosiaan aistittavissa tuollaisita negatiivista asennetta lähipiirissä ja naapuristossa. Kai se vaan loppujen lopuksi on suomalaista kateutta joka käännetään arvosteluksi.

 6. Kiitos kannustavista kommenteista! Siivousfirma oli niin hyvä, että aion pyytää heidät toistekin kylään.

  Tämä keskustelu on muuten yksi isoimmista syistä, miksi kannattaa pitää blogia. Tässä saa kunnon piiskausta omille epäluuloilleen ja nolosteluilleen. Tosi hyvä, että on ihmisiä, jotka puhuvat minulle järkeä.

 7. Me löydettiin siivooja yhden portaalin kautta. Meni hetki käydä läpi vaihtehtoja, mutta ainakin saatiin lopulta luotettava ja joustava siivooja taloon… minusta siivoojan käyttö on ihan jokaisen oma valinta ja jos siitä on varaa maksaa, antaa se mahdollisuuksia kaikkeen muuhun sillä ajalla! http://www.tendea.fi/kodinhoito

  1. Hups, meni vähän mainonnan puolelle, varsinkin kun ilmoitit omaksi nettiosoitteeksesi Tendean. Menköön nyt läpi tämän kerran, jos palvelu on hyvä.

   Poistin kuitenkin nettiosoitteen nimimerkistäsi, ettei linkkejä ole liikaa.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.