Parissa syksyn valmennuksessa osallistujat ovat harmitelleet sitä, kun jokin toimija ei hoida omaa vastuutaan.

Miksi media haastattelee puolueellista lobbaria selvittämättä tämän taustoja?

Miksi palaverin puheenjohtaja ei kanna vastuuta ajankäytöstä, jolloin aikataulu venyy kohtuuttomasti?

Miksi poliitikko ei tee faktantarkistusta löytämälleen tviitille, vaan hän vain jakaa virheellisen väitteen seuraajilleen?

Kyllä minuakin ärsyttävät samat asiat. On toimittajan velvollisuus tsekata haastateltavien taustat ja motiivit. On puheenjohtajan velvollisuus pitää palaveri aikataulussa. On poliitikon velvollisuus pysyä faktoissa ja välttää disinfoa.

Mitä tehdä tällaisille rasittaville toimintatavoille? Jos ärsyynnymme aina kun joku luistaa omasta vastuustaan, niin emme ehtisi tehdä mitään muuta kuin valitella kurjia tilanteita päivät pitkät.

Kerroin osallistujille, että on parempi tarttua itsevastuuseen. Sen voi tehdä kahdella tapaa:

  1. Hyväksy se, että joku ei hoida vastuitaan. Kohauta olkiasi. Toki jos hyväksyt jonkun tyypin vastuuttomuuden, silloin sinulla ei ole minkäänlaista valitusoikeutta. Oleellinen osa itsevastuuta on nimittäin se, että jos jättää vastuun toiselle, ei myöskään voi päivitellä hänen valintojaan. (Tämä vaihtoehto on parempi silloin, jos olet ulkopuolisen roolissa tai jos sinulla ei siinä hetkessä ole resursseja kantaa vastuuta. Television katsojana voit kohauttaa olkia omituiselle haastateltavalle. Väsyneenä voit vain hyväksyä palaverin venymisen. Politiikan ulkopuolisena voit hymähtää väärälle tiedolle Twitterissä.)
  2. Ota koppi ja kanna vastuu. Tee se, mitä toisen piti tehdä tai muuta toimintaasi niin, että sopeudut uuteen tilanteeseen. Itsevastuuseen ei silti kuulu marttyrointi tai itsetehostus, vaan koppi pitää ottaa hienovaraisesti ja numeroa tekemättä. (Tämä vaihtoehto on parempi silloin, jos olet itse läsnä tilanteessa ja sinulla on voimavaroja kantaa vastuu. Jos tv-studiossa kanssasi on puolueellinen lobbari, sano sidonnaisuus ääneen tai valtaa ilmatila vahvalla viestinnällä. Jos palaveri venyy eikä puheenjohtaja puutu asiaan, ota itse puheeksi aikataulu. Jos poliitikko ei ole tarkistanut faktoja, linkkaa hänelle Twitterissä oikea tieto.)

Emme voi muuttaa maailmaa sellaiseksi, että kaikki hoitaisivat oman tonttinsa eikä kukaan olisi ärsyttävä vastuunvälttelijä. Niinpä välillä on joko hyväksyttävä hoitamattomat vastuut tai otettava itse lusikka kauniiseen käteen.

 

2 kommenttia

  1. Selvästi sanottu.
    Tästä sinun tekstisä tulee olo, että sehän on itsestään selvää.
    Mutta se ei ollut minulle itsestään selvää, ennen kuin sanoitit sen.
    Kiitos tästä. =)

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.