Eräs taikuritutuistani on 19-vuotias sokea taikuri, Ronja Oja. On huikeaa, että hän ylittää kepein askelin sokeuden, joka jollekulle toiselle olisi suoranainen este taikuudelle.
Ronja käyttää nettisurffailuun ruudunlukuohjelmaa ja puhesyntetisaattoria, joka lukee hänelle ääneen kaikki netistä löytyvät tekstit. Kysyin Ronjalta tänään, kuinka hänen lukuohjelmansa tulkitsee hymiöt. Tunnistaako ohjelma hymiön ja lukee sen ääneen: "naurava hymiö" tai "surullinen hymiö"?
Pohdin myös sitä, josko ohjelma nauraisi tai itkisi ääneen hymiön mukaan. Siinä olisi draamaa.
Ronja kertoi, että ohjelma lukee hymiön vain tylsästi "kaksoispiste loppusulku". Harmillista.
Nyt vetoan puhesyntetisaattorin kehittäjiin. Enemmän draamaa kehiin! Olisi upeaa, jos puhesyntetisaattori nauraisi ja itkisi hymiöiden tahdissa. Samalla se voisi tunnistaa sarkasmin ja korostaa sitä äänensävyllään. Ehkä syntetisaattori voisi myös tunnistaa vitsit ja pidätellä nauruaan niitä ääneen lukiessaan.
Hienointa olisi, jos puhesyntetisaattorin tyylin voisi valita. Kyyninen syntikka reagoisi kaikkeen sarkastisesti, ja se kuittailisi käyttäjälleen alentuvasti tämän kirjanmerkeistä. Sen sijaan tiukkapipoinen syntikka korvaisi kaikki kirosanat toteamuksilla "tuhma sana" ja "tosi tuhma sana". Lisäksi se pakottaisi kävijänsä aika ajoin vierailemaan vanhoillis-uskonnollisilla sivustoilla.
Lukuohjelmien tuotekehityksessä on ilmiselvä aukko.
”Hienointa olisi, jos puhesyntetisaattorin tyylin voisi valita.”
Tätä on ehdoteltu mm. navigaattoreihin jo muutama vuosi. Valitettavasti ei vielä yhtään vakavaa yritystä. Markkinat olisivat siis paljon suuremmat, kuin vain näkövammaisten palvelut.
”puhesyntetisaattori nauraisi ja itkisi hymiöiden tahdissa. Samalla se voisi tunnistaa sarkasmin”.
Laite olisi valtava tieteellinen saavutus! Suomessa kun on yli miljoona ihmistä, jotka eivät kykene kumpaankaan. Ainakaan ei jälkimmäiseen.
Lukijoiden kehityksessä on ilmiselvä aukko.
Tämän kyseinen laite voisi tosiaan opettaa käyttäjäänsä tunnistamaan ironian. Silloin käyttäjäkuntaa olisi se mainitsemasi miljoona.
Ensin laite opastaisi kauniisti: "Mietipäs nyt vähän. Oliko kirjoittaja tosissaan?" Jos käyttäjä ei oppisi, laite tulisi yhä pisteliäämmäksi: "Voi jösses, kuinka aivoton oikein olet? Tästä lähtien et ole oikeutettu lukemaan mitään ruokalistaa vaikeampaa."
Mieletöntä tuotekehitystä! Toivottavasti tätä blogia lukee monta bitti-nörtti-insinööriä, jotka heti kaivavat tuotekehitysvempaimensa esiin.