Älä tee, niin kuin minä olen tehnyt, vaan tee paremmin:

1) Älä tee useampaa postausta kuin yksi per päivä (ainakaan pääsääntöisesti).

Jouduin luomaan tämän säännön, koska alkuaikoina postasin kolmekin tekstiä päivässä. Kollegani kysyi minulta herättelevästi, että mitä jos ideat loppuvat. Aivan totta: ehkä en olekaan Ajatusten Tonava, kuten Nicolae Ceau?escu oli.

Lukijat myös tottuvat ylenpalttiseen postaustahtiin, joten heille voi olla pettymys, jos hiljennät vauhtia.

Lisäksi huomasin, että lukijamäärää on helpompi kasvattaa, kun postaustahti on tasainen eikä ryöpsähtelevä. Kukaan ei jaksa seurata blogia, jossa on välillä kuukauden mittaisia taukoja ja välillä kirjoitetaan päivittäin.

Jos saan paljon ideoita postauksia varten, ajoitan valmiit tekstit myöhemmäksi: näin tahti pysyy tasaisena.

2) Pohdi jo valmiiksi, haluatko kirjoittaa omalla nimelläsi vai et.

Aloitin ensin anonyyminä, mutta julkaisin nimeni sen jälkeen kun solvasin eräässä postauksessani Sakari Suomalan tekstiä Kauppalehden Viivan alla -blogiin.

Vasta kun olin julkaissut nimeni, huomasin että blogi voisi olla myös keino markkinoida omaa osaamista. En kuitenkaan vienyt asiaa loppuun asti, joten Rahasta-blogin Mikko joutui huomauttamaan postauksessaan, että eräiltä asiantuntijoilta puuttuvat yhteystiedot blogistaan.

Jos olisin ennen blogin perustamista pohtinut oman nimen käyttöä, blogini olisi ollut alusta pitäen toimiva markkinointikanava.

3) Opettele otsikoimaan sekä lukija- että hakukoneystävällisesti.

Avainsanat kuten tuotenimet pitäisi aina kirjoittaa otsikon alkuun. Alkuaikoina käytin huonoja otsikoita: hakusanat olivat otsikon lopussa tai niitä ei ollut ollenkaan.

Otsikon pitää myös olla naseva. Vaikka hakukone arvostaa otsikkoa ”Iltalehti, tissit, Facebook, Iltasanomat, alastonkuvat, Barack Obama ja muut tärkeät asiat maailmassa”, lukija ei juuri moisesta innostu.

Joskus taas otsikkoni ovat olleet liian ylimalkaisia, jolloin lukija ei saa selkeää käsitystä siitä, mitä juttu käsittelee. Hyviä esimerkkejä huonoista otsikoistani ovat ”Tärkeämpää kuin jakkupuku konsultilla” tai ”Tätä pitää vähän jumpata”.


Koska en viitsinyt uuvuttaa lukijoitani megapostauksella, listaan seuraavat kolme mokaa torstaiaamuna.

4 kommenttia

  1. Lisää niihin mokiin sellainen, että ensin postataan, että nyt kirjoitustahti hiljenee ja sitten parin päivän päästä postataan, että nyt alkaa juttusarja siitä ja siitä. Siinä luotettavuus kärsii kun on Vanhasen takki väärinpäin päässä.Ei sillä, että kukaan näin nyt oikeasti tekisi, mutta varoiksi ;-D

  2. Janne, et kai ryhdy kettuilemaan? ;)Ehkä olisi parempi sanoa, että kun yleensä postaan 3-5 kertaa viikossa, niin kesällä postaan 0-2 kertaa viikossa.Saatan toki tehdä Vanhaset:Jos minulta ei ole tarkkaan kysytty viikon 27 postaustahtia, vaan viikolla 26 kysyttiin vain ylipäätään postaustahtia tulevana kesänä, niin annan kategorisen yleisvastauksen, jonka sisältö pitää toki varmistaa puoluesihteeriltä, koska en ole aivan varma, mikä on ollut näin vanhojen keskustelujen sisältö, enkä ole missään nimessä voinut olla täysin tietoinen asiasta.

  3. Tekstiurakoitsija, odotahan kun näet heinäkuun postaussaldon. Veikkaan, että en saa kokoon edes seisemää tekstiä tässä kuussa.Syksyllä yritän taas päästä kiinni normaalista rytmistä eli vähintään kolme postausta per viikko. Tiheä kirjoitustahti on markkinointikeino, josta on kahdenlaista hyötyä:1) Vakilukijoita on helpompi saada, kun tarjoaa luettavaa tarpeeksi usein.2) Kun postaan usein, tekstini ovat usein toisten blogien linkkilistojen ylimpänä (jos siis linkkilista on järjestetty päivitystahdin mukaan).

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.