Noloja bloggaustunnustuksia, osa II:

4) Puntaroi, haluatko palvella Googlea vai lukijaasi.

Hakukoneet tuovat uusia kävijöitä, mutta kävijät eivät jää lukijoiksi, ellei sisältö ole hyödyllinen. Itse olen ottanut sen linjan, että lukija menee hakukoneen edelle:

– Vaikka hakukone arvostaa 300-500 sanan postauksia, kirjoitan lyhyemmän, jos sisältö niin vaatii. Joskus kirjoitan myös pidemmän.

– Otsikon pitää olla napakka, vaikka siihen olisikin mukava laittaa lista tunnettuja brändejä ja vaikka postauksen aihe jopa sallisi nuo brändit.

– Uskon, että säännöllisten lukijoiden ja syötteen tilaajien määrää on helpoin kasvattaa laadukkaalla sisällöllä. Sen sijaan hakukoneita varten tehdyt postaukset karkoittavat lukijoita.

5) Opettele edes hieman tekniikkaa.

Aloitin tämän blogin pitämisen joulukuussa 2008.

Opin muokkaamaan blogin ulkoasua vasta tammikuussa. Asensin Google Analyticsin vasta helmikuussa. Keksin vasta maaliskuussa, miten luodaan linkkejä. Opin ajastamaan postauksia vasta huhtikuussa. Opin käyttämään FeedBurneria vasta toukokuun puolivälissä. Liityin Oindexiin vasta toukokuun lopussa.

Ennen bloggausharrastusta en tiennyt yhtään mitään html-kielestä, mutta nyt tajuan jo jotakin.

Vieläkään en ymmärrä, miten voin muokata lainauksien (blockquoten) ulkonäköä mieleisekseni. En myöskään osaa muokata saapunutta kommenttia: osaan vain joko julkaista sen tai jättää julkaisematta. (Tätä taitoa olisin tarvinnut, koska kommentoija pyysi jättämään osan kommentistaan pois.)

Jos olisin opiskellut asioita etukäteen, minulla olisi käytössäni kunnon kävijä- ja syötetilastot blogin syntymästä lähtien. Lisäksi minun ei tarvitsisi jälkikäteen paikkailla tekstejäni luettavammiksi.

6) Pohdi järkevät tagit eli tunnisteet valmiiksi.

Blogissa voi luokitella postauksiaan tageilla eli tunnisteilla. Kun aloitin bloggaamisen, en kuitenkaan pohtinut tarpeeksi hyvin, millaisia aihepiirejä tarvitsen.

Niinpä jouduin pitämään siivoustalkoot blogissani. Suuri osa tageista oli ylimalkaisia tai tarpeettomia. Lisäksi monesta alkuvaiheen kirjoituksista puuttuivat ne tagit, jotka olin luonut myöhemmin. Tagitin siis uudelleen ison määrän tekstejä. Todennäköisesti joudun tekemään saman urakan jälleen loppuvuonna, kun aihepiirit ovat muuttuneet hieman.

Summa summarum: tekemällä voi opetella, mutta joitain asioita kannattaisi opiskella ensin kirjoista tai netistä.

5 kommenttia

  1. Minä olen blogannut alle vuoden. Ensimmäiset postaukset oli kuin itselle muistutukseksi lähetettyjä sähköposteja. Jossain vaiheessa ne oli sellaisia, että lauserakenteet olivat luonnottomia, jotta Adwordsin keyword toolilla testatut avainsanat tulisi haetuimmassa muodossa kirjoitukseen. Nyt vaan kirjoitan, en niinkään lukijoille, en niinkään itselleni, kunhan kirjoitan silloin kun siltä tuntuu.Nykyään yritän pitää postaukset sellaisina, että yksi skrollausliike olisi maksimi.- Kommentteja ei mun tietääkseni voi bloggerissa muokata.- Lainauksen ulkoasu on erilainen erilaisissa bloggerissa ja netissä olevissa pohjissa ja se on määritelty template-koodin yläosassa olevassa css-tyylimäärittelyssä (joudut siis opettelemaan hieman css:ää)Blogin ulkoasu on oikeastaan lähes merkityksetön jos sisältö on hyvää. Siitä todisteena on sissimarkkinointi-blogi, jonka ulkoasu on WordPressin kuivaakin kuivempi oletusteema.Öh, nyt on pakko lopettaa, menee jo kommenttisaasteen puolelle kohta 🙂

  2. Ps. Voit kasvattaa kommenttien määrää kun laitat ne julkaistavaksi automaattisesti. Kun lisäksi säädät kaikista kommenteista tulemaan sulle tiedon sähköpostiin (itse kommentti tulee viestissä mukana), pääset nopeasti poistamaan jos tulee asiaton kommentti. Mulle on tullut ainoastaan yksi ja sekin liittyi kirjoitukseen, mutta olis voinut aiheuttaa bannia niin poistin.Se lisää vuorovaikutusta ja ennen kuin kerkiät itse vastaamaan kommenttiin, siitä on saattanut jo viritä hyvää keskustelua kommentoijien keskuudessa (ks. sissimarkkinointi hyvänä esimerkkinä tässäkin).Suosittelen. Itse koen ainakin harmillisena tuon, että kommenttini menee julkaisujonoon, enkä tiedä jos toistan samaa asiaa, jota joku muu on jo voinut kommentoida.

  3. Janne, kiitos taas kommenteistasi, jotka eivät ole saastetta ollenkaan.Päätin nyt testata kommenttien automaattista julkaisua; katsotaan miten se toimii.Jari Parantainen siirtyi kommenttien moderoinnista automaattiseen julkaisuun kai viime syksynä. Hän ei ainakaan ole vaihtanut takaisin moderointiin.Pirhana jos joudun opettelemaan jotain CSS:ääkin. Toivottavasti joku lukee tämän mulle meriitiksi: humanistis-kaupallinen ihminen opettelee it-asioita vapaa-ajallaan ilman kursseja ja kouluttajia.(Joskus olen ylpeä itsestäni – joskus taas nauran itselleni, kun opettelen hiki otsalla samoja juttuja, jotka ovat itsestäänselvyyksiä monelle 11-vuotiaalle.)

  4. Ihan mieltä lämmitti, miten sujuvasti olit sijoittanut tekstiin "tageilla, eli tunnisteilla". Tekee asiasta heti "kaiken kansan ymmärrettävää".Lomaviikoilla lapissa ajattelin, että täytyy pyytää sanonnoista, joiden alkuperäinen tarkoitu on kadonnut samanlainen postaus, kuin oli vierasperäisistä sanoista.Mitä takoittaa:Aasin siltaPuhuu kuin ruuneperiNostetaan kissa pöydälleVarsinkin tuo viimeinen askarruttaa aina kun sen kuulen, koska meillä on ilveksen oloinen ja värinen kolli, jonka ruokakippo on työpöydällä (muuten mäyräkoirat (todella aidot) tyhjentäisivät sen) jota ei todellakaan tarvitse nostaa pöydälle, paremminkin pois pöydältä.

  5. Parrakas, kiitos palautteestasi ja kiinostavasta tekstitilauksesta! Tein noista sananparsista luonnoksen jo valmiiksi arkistooni, mutta ehdin perehtyä aiheeseen vasta loman jälkeen.Jatka sillä välin sinnikkäästi kissan nostamista pois pöydältä. 🙂

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.