Kirja-arvostelu: Gurumarkkinointi

Katleena Kortesuo

Jari Parantainen ja Antti Apunen Gurumarkkinointi-blogista pyysivät minua lukemaan ennakkoon heidän tulevan kirjansa käsikirjoituksen.

Yritin teeskennellä kiireistä bisnesnaista, jolta löytyy ensimmäinen vapaa aika maaliskuulta.

Tosiasiassa luin käsiksen välittömästi. Tässä havaintoni.

Kolme kehuttavaa piirrettä kirjassa:

1) Varma laatu
Kirja oli tietenkin ammattikirjoittajien taattua tavaraa. Kieli on luontevaa, elävää ja helppolukuista, ja kirjan ajatukset ovat oivaltavia. Pidän Jarin ja Antin napakasta ja joskus kärkevästäkin tyylistä, jossa on kuitenkin omakohtaisuutta mukana.

2) Arkeen sovellettavaa tavaraa
Jari ja Antti olivat nähneet vaivaa ja soveltaneet psykologisia ja sosiologisia tutkimuksia arkibisnekseen. Tarinat ja tutkimukset eivät jää ilmaan, vaan niille löytyy kiinnekohta suomalaisen asiantuntijan arjesta.

3) Paljon uusia tarinoita
Rakastan tarinoita, ja niitä kirja on täynnä. Kaiken lisäksi suurin osa kertomuksista on uusia. Lukijan ei tarvitse pelätä, että kohta tulee juttu professorista, joka laittoi kiviä lasipurkkiin havainnollistaakseen ajankäyttöä. Kirjan tarinat jäävät mieleen esimerkkeinä erilaisista toimintamalleista.

Kolme kehitettävää piirrettä kirjassa:

1) Ajoittain tuttuja juttuja
Gurumarkkinointi-blogin ahkerana seuraajana valtaosa kirjasta oli tuttua sisältöä. Niinpä suosittelen, että kaikki blogia lukeneet jättävät paperikirjan väliin ja hankkivat vasta sähköisen version. Sähköisen version klikattavista linkeistä saa kätevää lisähyötyä.

2) Lähdeviitteiden tulva
En olisi kaivannut kaikkia yksityiskohtaisia lähdeviitteitä tekstiin, mutta myönnän, että potentiaalinen lukijakunta (tai ainakin insinöörit ja skeptikot) tarvitsevat niitä. Tosin kirjan graafikko ja kustannustoimittaja etsivät paraikaa hyvää tapaa esittää lähteet, joten valmiissa kirjassa viittauksilla tulee olemaan pienempi painoarvo kuin käsiksessä.

3) Enemmän listoja
Kirjan lopussa oli esiintyjän muistilista, joka oli pahuksen toimiva. Vasta siinä vaiheessa huomasin, että listoja olisi saanut olla enemmänkin. Ne ovat kuitenkin helposti omaksuttavia ja tiivistettyjä paketteja käytännön vinkeistä.

Kokonaisuudessaan lukukokemus jäi vahvasti plussan puolelle. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille myyjille, markkinoijille, yrittäjille, asiantuntijoille ja sellaisiksi haluaville. Mene Talentumin kirjakauppaan tätä kautta, niin saat alennuksen.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.