Kirja-arvostelu: Voittava kierre – the Winning Helix

Katleena Kortesuo

Sain taannoin Cristina Anderssonilta hänen kirjoittamansa kirjan The Winning Helix. Kirjasta on olemassa myös suomennos Voittava kierre, jonka on kustantanut WSOYpro.

Kirjassaan Cristina esittelee voittamisen kaksoiskierteen – mallin jolla hän kuvaa oppimisen ja voittamisen prosessia. (Huomautettakoon, että tässä kirjassa voittaminen ei ole muiden polkemista alemmas, vaan oman itsen ylittämistä ja huippusuoritukseen pääsemistä.)

On olemassa kahdenlaisia hyviä kirjoja:

  1. niitä, joista lukija oppii jotain aivan uutta
  2. niitä, jotka käsitteellistävät ja järjestelevät lukijan olemassa olevan oman tiedon ja saavat lukijan prosessoimaan omaa tietoaan syvemmäksi.

Jälkimmäiset ovat parempia. Cristinan kirja kuuluu niihin.

Moni ilmiö ja tunnetila omassa historiassani sai ikään kuin kehykset ympärilleen. Löysin kaksoiskierremallista yhtymäkohtia omaan oppimiseeni ja kehittymiseeni vuosien varrella.

Nyt kun Cristinan ansiosta tunnistan oppimisen ja voittamisen eri vaiheet, uskon että pystyn nopeuttamaan kehitystäni – Cristinan sanoin kaksoiskierrettä. Tunnistan tarkemmin, missä vaiheessa olen ja mitä pitää tehdä seuraavaksi.

Kirjan parhaat puolet:

  • Ehdoton hyödynnettävyys omassa arjessa
  • Napakka rakenne ja looginen eteneminen
  • Selkeä grafiikka ja teorian visualisointi
  • Laajat viittaukset ajattelijoihin ja kaunokirjallisuuteen

Kirjan isoimmat kehityskohdat:

  • Osa sanastosta oli minun englannin kielen taidolleni liian kasvatusteoreettista.
  • En aina saanut kaikkea irti Cristinan ja hänen valmentajansa Collinin keskusteluista, koska ne tuntuivat hieman epäkonkreettisilta.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.