Hah, ratsastan otsikossa kaverini ja kollegani Jari Parantaisen nimellä, mutta nyt on pakko. Sain nimittäin tällaisen lukijapostin:

Osaisitko näyttää suuntaa mistä lähteä lukemaan tahi oppimaan lisää jos haluaisin oppia kirjoittamaan paremmin? Ihan blogiteksti riittää nyt alkuun. Sellaista jariparantainen-tyylistä tekstiä, napakkaa ja iskevää.

Olen kyllä postannut paljon selkeästä tekstistä, mutta en ole tainnut koskaan kirjoittaa napakasta ja iskevästä tyylistä. Siispä asiaan. Kaikki esimerkit ovat Jarin postausten otsikoita.

1. Alkusoinnut

Jari käyttää paljon alkusointuja eli allitteraatioita – siis samalla kirjaimella alkavia sanapareja:

Myyjän mystinen väärinkäsitys
Luova tila on puhujan painajainen
Tiedon taakka nakertaa tulojasi

2. Tarinat, mutta omin sanoin

Kerro tarinoita – ja kerro ne omintakeisesti. Tähän on kaksi keinoa:

 1. Kerro tarina, joka sattui juuri sinulle. Silloin se on kuulijalle uusi.
 2. Kerro tarina, jonka luit tai kuulit jostakin. Käytä silloin omaa tyyliäsi ja ilmaisujasi, niin tarina kuulostaa tuoreelta.

3. Väitteet ja kärjistykset

Älä ole nössö. Ota kantaa, väitä ja kärjistä.

Teatteriväki ei usko tuotteeseensa
Kolmen tähden kuraa
Hyvä strategia kehittää kitkaa

4. Ei johdatteluja eikä kiertelyitä

Jari menee suoraan asiaan. Hän ei käytä rykäisykehyksiä kuten ”Onkin tärkeää huomata, että – –” tai ”Mielipiteeni asiasta on selkeä, ja se on – –”.

5. Lyhyet virkkeet

Kirjoita iskevästi. Käytä enemmän pistettä kuin pilkkua.

Piste jakaa tekstisi virkkeisiin. Monesti suomenkielisissä teksteissä virkkeiden keskipituus on 10–11 sanaa.

Laskin kahdesta Jarin tekstistä virkkeiden keskipituuden. Toisessa oli 7,2 sanaa ja toisessa 7,8 sanaa. Piste esiintyy siis hänellä tiheämmin kuin monella muulla.

6. Lyhyet kappaleet

Jarin tekstikappaleet ovat korkeintaan nelirivisiä. Niitä on nopea silmäillä.

7. Elävät sanavalinnat

Kuka tahansa osaa sanoa, että jokin on hyvä tai huono. Sen sijaan omintakeinen sanavalinta erottuu helpommin.

Jenkki popsii suomalaisia softanikkareita aamiaiseksi
Luottokunta äimänä: ”Viestimme tehosi!”
Miksi mölli pärjää myyjänä?

Olen ennenkin analysoinut Jarin kielen vaihtelevuutta avainsanapilven avulla.

Jos sopivaa sanaa ei ole suomen kielessä, keksi se itse.

Ekohumppa ei pomoa kiinnosta
Jorma-ohjelma ei purrut
Mulkvismi muodissa

8. Kysy ja sinuttele

Klassiset tyylikeinot – jotka kuuluvat myös nasevaan tyyliin – ovat kysyminen, sinuttelu ja vinkkilista:

Mistä Metson raha tulee?
Mitä myyjä voi oppia venäläiseltä hammaslääkäriltä?
Mutta toimiiko se teoriassa?

Sinäkin saatat olla tykinruokaa
Älä ryppyile Teksasille
Otan osaa, voitit sitten tarjouskilpailun

Neljä tapaa pärjätä ilmaiselle
Tuotteistajan 7 kiviriippaa
Pelkuripomon 10 kätevintä väistöliikettä

9. Viimeinen ja tärkein vinkki

Löydä oma tyylisi. Jos kopioit toisen kirjoitustapaa, olet pelkkä peesaaja ja jäljittelijä.

Voit poimia jotain Jarin tyylistä ja jotain jostain muualta. Oma ainutlaatuinen yhdistelmäsi löytyy vain testaamalla: mikä tuntuu omalta ja mikä ei?

 

6 kommenttia

 1. Testaan aina väliin omia tekstejä tagi-pilven avulla ja siinä huomaa käyttävänsä aika yksipuolista sanavarastoa. Eli elävän tekstin kirjoittaminen on hyvin haastavaa.

  Itse ainakin huomaan sen, että kirjoitan liian nopeasti. Eli kirjoitan tekstin ja julkaisen sen samantien. Eli sellainen loppuhiominen puuttuu täysin.

  Itselle pitäisi opettaa hiukan kurinalaisuutta sen suhteen, että ensin kirjoittaisin tekstin. Lukisin sen läpi ajatuksella ja jättäisin hetkeksi hautumaan. Korjaisin hetken päästä virheet ja parantaisin ja lyhentäisin hiukan tekstiä.

  Eli tekstien luonnille pitäisi varata hiukan pidempi aika, jotta niistä saisi parempia. Itse ainakin kirjoitan liian nopeasti ja se näkyy ulkoasussa kirjoitusvirheinä ja liian yksipuolisena tekstinä.

  Kari…

  P.S. Hiukan kehuja. Luen Jarin blogia ja tätä myös siksi, että ne ovat hyvin kirjoitettuja. Mieli lepää, kun näkee sanoilla leikittävän.

  1. Kari, kiitos kehuista!

   Avainsanapilvi on tosiaan pahuksen hyvä tapa testata tekstejä. Parasta on, että se näyttää suoraan, missä kohtaa on muutettavaa.

 2. Jari on kyllä businesskirjallisuudessa ja bloggaamisessa aivan omassa kategoriassaan. Tiedän ihmisiä jotka ovat lukeneet Jarin kirjoja jopa pelkästään niiden viihdearvon vuoksi.

  En usko että kenenkään muun kirjoitukset ovat vaikuttaneet myös oman tekstini kehitykseen yhtä paljon kun Jarin. Hänen tyylinsä on niin koukuttava, että pelkästään sitä opiskelemalla voi parantaa omaa kirjallista ilmaisuaan rutkasti. Harmi vain että hänellä ei tunnu tätä nykyä olevan enää aivan yhtä paljon aikaa kirjoittaa kuin aikaisemmin.

 3. Minäkin olen Jarin fani. Iskevän kielen lisäksi hänellä on tuoreita ajatuksia, jotka haastavat vallitsevat ajatteluluutumat.

  1. Juu, myös Jarin sisältö on tosi laadukasta. Tällä kertaa keskityin vain tyylikysymyksiin, mutta Pölli tästä -blogihan on kiinnostava myös sisällöllisesti.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.