Tilastokeskus julkisti eilen uuden tutkimuksensa suomalaisten netin käytöstä. Minua kiinnostivat tietenkin blogeihin liittyvät teemat.

Blogin lukija on nuori, koulutettu nainen

Useimmat varmasti arvaavat pari itsestäänselvyyttä tutkimustuloksissa:

  • Naiset lukevat blogeja enemmän kuin miehet.
  • Nuoret lukevat blogeja enemmän kuin vanhat.

Mutta sitten löytyi kiinnostava tieto:

Koulututetut lukevat blogeja enemmän kuin kouluttamattomat.

  • Korkea-asteen koulutuksen saaneista 44 % lukee blogeja.
  • Peruskoulun käyneistä 30 % lukee blogeja.

Tätä eroa en olisi uskonut näin suureksi.

Ilmiö on tosin ollut havaittavissa omassa työssäni jo parin vuoden ajan: bloggaamisen arvostus on selkeästi kasvanut. Moni ulkopuolinen on aiemmin pitänyt bloggaamista marginaalisena hörhöilynä, mutta tätä nykyä se nähdään tavoittelemisen arvoisena asiantuntijan viestintäformaattina.

Sitä paitsi nykyään ihmisen käyntikortissa voi lukea bloggaaja, mutta se olisi ollut mahdottomuus muutama vuosi sitten.

Ketkä kirjoittavat blogeja?

Olisin halunnut tietää, moniko suomalainen bloggaa, mutta sitä tietoa tilasto ei tarjonnut. Tutkimuksessa oli tällainen vastausvaihtoehto:

Verkkosivujen tekeminen tai blogien kirjoittaminen

Tähän vaihtoehtoon oli vastannut myöntävästi 7 % osallistujista. Tämä siis tarkoittaa, että 16-74-vuotiaista suomalaisista 270 000 tekee verkkosivuja tai bloggaa.

Mutta milläs tästä erottelet bloggaajat?

Voinemme turvallisesti olettaa, että bloggaajia on Suomessa vähintään 150 000. Tarkka luku olisi tietenkin mukava saada.

Edit 11.11.2012 klo 12.30:

Sain Tilastokeskukselta meiliä vielä samana päivänä, kun julkaisin postaukseni. Meilissä Perttu Melkas auttoi bloggaajien määrän arvioinnissa eteenpäin. Hän kertoi, että vuonna 2010 samassa tutkimuksessa oli kysytty:

Oletko ylläpitänyt blogia viimeisen 3 kuukauden aikana?

Tuolloin tutkimuksen mukaan bloggaajia oli Suomessa noin 130 000. Perttu tosin korosti, että vastausprosentti oli tavallista pienempi, joten myös virhemarginaali on suurempi.

Käsittääkseni blogien määrä kasvaa koko ajan, joten arvioni 150 000 bloggaajasta voisi olla aika lailla kohdillaan.

Lämmin kiitos Pertulle meilistä! Tätä kutsuisin hyväksi palveluksi.

9 kommenttia

  1. Korkeasti koulutetut eivät ilmeisesti lue tätä juttua, koska siihen ei ole tässä juuri ja nyttemminkään kukaan vastannut.
    En ole korkeasti koulutettu, enkä nuori, enkä nainen, mutta koska hiljainen kansanosa kuulemma jää paitsioon, ajattelin nyt kantaa korteni kekoon 🙂

    Haluan pikkusen ottaa kantaa siis tuohon teemaan, että olisi kiinnostavaa, tai suorastaan yllättävää, että koulutetut lukevat blogeja enemmän kuin kouluttamattomat.
    Mielestäni siinä ei ole mitään ihmeellistä.
    Ovathan koulutetut muutenkin tiedonhaluisempia, omatoimisempia ja kokonaisvaltaisemmin asioista kiinnostuneita.
    (tai näin olen itse itseni, ilman lukutoukkamaisuutta ja yleistä kiinnostusta, antanut ajatella)

    En kuitenkaan itse ole blogaaja, mikäli sillä tarkoitetaan henkilöä, joka pitää blogia.
    Minulla ei vaan ole niin paljon asiaa, mielipiteitä tai muutenkaan tarvetta levittää mielipiteitäni julkisuuteen, että olisin jaksanut ryhtyä.
    Silloin tällöin kyllä jaksan, kun löydän kiinnostavan aiheen, kirjoitella näkemyksiäni toisten näkemyksiin.
    Onko tälle jokin oma sana?
    Blogiin kirjoittelija kuullotsaa hölömölle 🙂

    1. Blogikommentoija se vasta hölömölöltä kuulostaakin. Kibizer-sanasta voisi vääntää blogitserin.

    2. Esko, minä yllätyin tuosta koulutuksen tuomasta erosta lukemisprosenttiin, koska olen törmännyt akateemisten ihmisten parissa hölmöihin asenteisiin:
      – ”Kuka muka blogeja lukee?”
      – ”Eihän niissä ole lähdeviitteitä.”
      – ”Nehän ovat pelkkää tilitystä.”
      Minut on siis kyllästetty ennakkoluuloilla, vaikka itse ymmärränkin blogien hyödyt ja suosion. Onneksi ennakkoluuloni olivat täysin vääriä.

      Oli siis ilo huomata, että korkeasti koulutettujen lukeneisuus yltää myös blogeihin. Uskon, että tuo prosenttiluku vain kasvaa vuosien mittaan.

      Mutta apua – esitit tosi hyvän kysymyksen: millä nimikkeellä pitäisi kutsua ihmistä, joka aktiivisesti lukee ja kommentoi blogeja? Minulla ei ole aavistustakaan, mutta tämä oli niin hyvä kysymys, että taidan postata siitä heti maanantaina.

  2. Luen paljon ja jatkuvasti ja olen tehnyt näin ihan pienestä asti, olen koulutettu mutta vasta tämän vuoden aikana olen löytänyt ”blogien ihmeellisen maailman”. Minusta on erittäin mielenkiintoista ihmetellä ihmisten mielipiteitä ja joskus jopa kommentoida mielenkiintoisiin keskusteluihin. Olen löytänyt myös paljon mielenkiintoista luettavaa blogien kautta.Itselläkin oli aikaisemmin asenne että blogit on hömppää.
    nyt lun olen vakituisesti muutaman blogin seuraaja en enää pidäkään niitä hömppänä vaan löydän jatkuvasti uusia ideoita ja tietoa niiden kautta.

    1. Rokkimamma, mahtavaa että olet päässyt kiinni blogien maailmaan.

      Aikanaan kun tutustuin blogeihin, luulin ihan vilpittömästi, että kaikki blogit käsittelevät sisustusta. Aloitin nimittäin siitä genrestä, ja kaikkien sisustusbloggaajien suosituslistat ovat täynnä sisustusblogeja.

      Niinpä aloitin sisustusblogin.

      Neljän kuukauden päästä pääsin ensimmäistä kertaa bisnesblogin ääreen. Silmäni avautuivat. En ollut tajunnut, että blogi on foorumi, joka mahdollistaa lähes mitä tahansa.

      Niinpä aloitin EOT-blogin. Ja sillä tiellä olen yhä.

      Upeaa kuulla, että sinäkin olet mukana. Blogien maailmasta löytää vaikka mitä. Toki seassa on tauhkaakin, mutta helmien löytäminen on aina yhtä hienoa.

  3. Hei, tällä kirjoittaa melko nuori (30v), amk-tasoisesti koulutettu nainen, joka lukee paljon blogeja. Löysin blogit noin viisi vuotta sitten, ja siitä lähtien olen viettänyt niissä aikaani jopa tunteja päivittäin. Blogeissa tykkään siitä, että kirjoittaja analysoi ja selvittää ajattelunsa ja mielipiteidensä taustoja: Miksi hän on jotakin mieltä. Viihdyn paljon poliittisissa blogeissa sekä asiantuntijablogeissa. Hyvät blogit ovat älykkäitä, viihdyttäviä ja jakavat tietoa samalla. Hyvä blogi päivittyy usein ja vilkas kommentointi pitää keskustelun elävänä. Itsekin olen joskus pitänyt blogia, mutta innostus ei kestänyt kovin kauaa. Olen hidas kirjoittamaan ja muotoilen lauseita pitkään, joten bloggaaminen vei myös kauheasti aikaa. Toisten blogien kommentointi saattaa siis sopia minulle paremmin 🙂

  4. ”Esko, minä yllätyin tuosta koulutuksen tuomasta erosta lukemisprosenttiin, koska olen törmännyt akateemisten ihmisten parissa hölmöihin asenteisiin:
    – ”Kuka muka blogeja lukee?”
    – ”Eihän niissä ole lähdeviitteitä.”
    – ”Nehän ovat pelkkää tilitystä.””

    Se mikä olisi minulle yllätys on, et jos selviäisi, että koulutus vähentää ennakkoluuloja.
    Että vaikkapa jollain mittarilla mitattuna korkea-asteen henkilöt olisivat suorastaan avoimia, kun taas peruskoulut keskenjääneet olisivat taasen kliseisesti sanottuna jurottavia tavallisia lippalakkimiehiä Reinikaisesta, jotka eivät edes kättele ketään, jota eivät ole tunteneet vähintään 5v 🙂

    Itse uskon, kun en tiedä, että koulutustaso ei vaikuta ennakkoluulojen määrään.
    Mihin ennakkoluulot kohdistuvat, se toki voi muuttaa.

    Olen itsekkin kuullut monen tieteen parissa olevan henkilön parjaavan esim wikiä.

    Esim: ”Se on pelkkää hömppää”-tyyppisesti, sitä kun voi kirjoittaa kukavaan yms…
    Ja toki näin onkin jos sitä rinnastetaan tieteelliseen julkaisuun, jota on hartijavoimin pakerrettu viimeiset 3 vuotta niskat limassa.

    Minun mielestäni blogi kun rinnastuu vahvasti mielipidekirjoitukseksi, joten sen ei tarvitse oletusarvoisesti edes lähdeviitteitä sisältääkkään, eli tieteen tekijän ei lähtökohtaisesti tule pitää sitä minään muuna kun ehkä sitten, ennakkoluuloisesti sanottuna, tilityksenä.
    Heh.

    Erikoista mikäli joku rinnastaa blogin tieteelliseksi julkaisuksi, joka tulee perustella.
    Kuinkahan tälläinen henkilö kykenee sitten lukemaan hesaristakaan lehden loppuosaa?

  5. Olen huomannut kuluttavani nettiajasta yhä enemmän ja enemmän blogien parissa; löysin blogit sattumalta ehkä pari v sitten – tai olisiko joku tutuntutuntuttu linkannut johonkin kiinnostavaan blogiin, en muista enää. Ainakaan vinkki ei tullut Facebookin kautta koska taivuin sinne vasta muutama kuukausi sitten.

    Olen itsekin pyöritellyt päässäni muutaman kuukauden ajan ajatusta bloginpitämisestä ihan vain siksi, että pidän kirjoittamisesta ja se on jäänyt vuosi(kymment)en aikana surullisesti unholaan 🙁

    Blogeja on ziljoona mutta onneksi olen sen verran usein törmännyt helmiin että edelleen jaksan kahlata niitä läpi, olkoonkin että suosikeissa on jo muutama joita seuraan vakituisesti.

    Syy kommenttiini on tietenkin haluni huudella marginaaleista, koska en ole akateeminen enkä amk-tasonkaan kouluttautuja – 48 vuotta on mittarissa ja työurallani olen mennyt vanhan liiton kaavan mukaan eli edennyt työssäni ammattiin, jossa tavallisesti ollaan pikkuisen enemmän käyty kouluja kuin lukio 🙂

    1. Karen, mahtavaa kuulla, että viihdyt blogien parissa. Blogit ovat kuten mikä tahansa muukin media – siis kuten kirjat tai lehdet: seassa on sekä helmiä että huttua. Kun löytää ne helmet, niistä on vaikea päästää irti.

      Perusta ilman muuta oma blogi. Se on kotipesä verkossa, tukikohta johon palata, foorumi jossa kertoa oma mielipiteensä maailmasta.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.