Kustannusalalla kuplii: Karisto ostaa Alfamerin

Katleena Kortesuo

Olin perjantaina Liisa-Maria Patjaksen kanssa Kariston kirjailijaillassa. Siellä kerrottiin kiinnostavia uutisia:

 1. Karisto on ostanut toimistotarviketukun. Vanha kustannustalo aikoo laajentaa toimintaansa toimistotarvikkeisiin ja liikelahjoihin.
 2. Karisto on ostanut myös Alfamerin, joka on autoiluun erikoistunut kustantamo.

Alfamer on siitä kiinnostava kustannusfirma, että sillä on kirjamyyntitelineitä ruokakaupoissa ja huoltoasemilla ympäri Suomea. Oppaat ovat yleensä joko autonkorjausoppaita tai autoilun historiaan keskittyviä kirjoja. Nähtävästi jakelukanava on ollut autokirjoille juuri oikea.

Alfamerin kirjat ovat aina olleet rumia eiku faktaan keskittyviä. Niinpä olisi hienoa, jos Kariston visuaalinen osaaminen laajenisi myös Alfamerin tuotantoon. Alfamerin kirjoissa sisältö on luultavasti kunnossa jo valmiiksi, mutta oppaiden ulkoasu on kaivannut ryhtiä jo pitkään.

Nämä kustannusalan uutiset tarkoittavat muuten sitä, että Liisan ja minun Pilkun paikka saattaa olla tulevaisuudessa myynnissä a) liikelahjana b) marketin kassalla.

Kirjailijan näkökulmasta uutiset ovat pelkästään hyviä: kun Kariston myyntikanavat lisääntyvät, myös opusten myynti lisääntyy.

8 kommenttia

 1. Minusta kirjoja ei tarvitsekaan myydä pelkästään erikoismyymälöissä. Kirjat ovat myös kulutustavaraa, ja niiden pitää olla siellä missä ihmiset liikkuvat. Uskon tällaisen kehityksen tekevän mannaa sekä kirjallisuudelle että kustannusalalle.

  1. Olen samaa mieltä. Jos kustannusala haluaa menestyä, kirjojen pitää olla pikemminkin marketeista saatavia halpoja pokkareita kuin erikoismyymälöistä hankittavia luksustuotteita. Myyntipaikka ja hinta eivät huononna sisältöä millään lailla.

   Mutta silti toivon, että Alfamerin kirjoista tulisi edes hieman kauniimman näköisiä. 🙂

   1. En ole ihan varma, miten arvioit kirjan kauneusarvot, mutta ainakin Alfamerin teokset ovat huippuasiantuntijan kirjoittamia ja helposti luettavia. Samaa ei kaiketi pysty sanomaan eri blogistien kikkailuista sivujensa kanssa. Asiakkuuden hoito tuntuu palstan pitäjällä olevan kovin negatiivisella pohjalla.

    1. Automies, kiitos kommentistasi ja tervetuloa blogiini!

     Hieno juttu, että Alfamerin kirjat ovat sisällöllisesti hyviä.

     Loukkaannuitko kustantajan puolesta siitä, että sanoin kirjoja rumiksi? Heikentäisikö se sisältöä, jos kirjat olisivat *sekä* asiantuntevia ja helppolukuisia *että* tyylikkään näköisiä?

     Olen aikanani pyörinyt autopiireissä jos jonkin verran. Jenkkiautoporukoissa tyyli ja toimivuus ovat yhtä tärkeitä. Vasta sitten ollaan tyytyväisiä, kun sekä kone että pellit ovat kunnossa.

     Sovellan samaa näkökohtaa kirjoihin: laadukkaassa teoksessa *sekä* sisältö ja selkeys *että* ulkoasu ovat kunnossa.

     1. Se ei toki heikennä kirjan sisältöä, jos se on sekä hyvän näköinen että asiantunteva ja helppolukuinen.
      Kun aika yksiselitteisesti toteat Alfamerkin kirjojen olevan rumia, niin minun oli pakko selata Kariston nettisivuilta uusien kirjojenne kansia.
      Makuasioista ei pitäisi kiistellä, mutta koska osaat sen taidon niin minä jatkan. Mitä mieltä olet esim. Schatzin Berliini, Palmerin Kapitalismin moraali, Snellmanin Ivana B, Falk Mustanaamio kirjojen kansista – kauniitako?
      Se, että olet pyörinyt jenkkiautoporukoissa on plussaa, jota arvostan. Mutta ovatko nopeimmat autot aina kauniita? Ta päinvastoin, ovatko kauneimmat autot aina parhaita?

     2. En väittänytkään, että Kariston (tai Inforin tai SanomaPron tai Talentumin) *kaikki* kirjat ovat kauniita.

      Sen sijaan väitän, että Alfamerin *lähes kaikki* kirjat ovat rumia.

      Sen verran olen kirjoja tehnyt ja kustantamoalalla pyörinyt, että tiedän Alfamerin kirjojen ulkoasun olevan alan huonoimpia. Toivottavasti tähän tulee parannus Kariston kaupan myötä.

      Mitä tulee autokysymykseesi – vauhti ei tietenkään korreloidu ulkonäköön, eikä ulkonäkö toimivuuteen. Näin en ole koskaan väittänyt.

      Ihailen erityisesti niitä autoja (tai kirjoja tai mitä tahansa tuotteita), joissa *kaikki* osa-alueet ovat kohdillaan. Jos jokin osa-alue on pielessä, motkotan siitä.

      Jotain huonosti olevaa osa-aluetta ei voi puolustella sillä, että jokin toinen osa-alue on kunnossa.

     3. Ah, nyt vasta huomasin, että kävit katsomassa Karistolta ”kirjojemme” kansia.

      En edusta Karistoa.

      Olen itsenäinen tietokirjailija, joka tekee yhteistyötä tätä nykyä viiden eri kustantajan kanssa. Mielipiteeni on siis puolueeton, enkä vedä Karistoon päin.

     4. Kaino välihuomautus: Automiehen mainitsemat kirjat eivät taida olla Kariston.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.