Olin eilen Ylellä erään tv-sarjan pilotin koekuvauksissa. Opin taas uuden asian siitä, mitä olisi kannattanut ottaa huomioon vaatetuksessa.

Niinpä tein vinkkilistan. Kokosin sen viidestä vanhasta vinkistäni, ja kuudentena on uusin oppimani asia. Jos siis kutsu käy televisioon, näillä neuvoilla pääset pitkälle.

1) Älä ole beessi.

Älä pukeudu yltä päältä harmaaseen tai ruskeaan. Jos verhoudut kokovartalobeessiin, näytät valjulta ja haalealta. Studion valot haalistavat värejä entuudestaan.

Voit toki käyttää ruskeaa ja harmaata, mutta silloin asussa täytyy olla muutakin: mustan puvun kanssa voi olla vaikkapa värikäs paita tai kravatti. (Siis värikäs, ei mauton.)

2) Valitse vaatteet, jotka toimivat kaikissa tilanteissa.

Jätä kotiin ne vaatteet, joita joudut aina korjailemaan. Jos hameen helma nousee pitkin reisiä, rintaliivien olkaimet hiipivät olkavarsia alas, silmälasit valuvat tai paidannapit eivät tahdo pysyä kiinni, päädyt koko ajan korjailemaan asuasi. Kameran edessä se näyttää omituiselta ja vaivaannuttavalta.

Varo myös sellaisia kankaita, joissa kosteus näkyy selvästi. Studion valot ovat kuumat, ja märät kainaloläikät saattavat nolottaa myöhemmin.

Kysy etukäteen, millainen lavastus studiossa on. Jos joudut istumaan syvässä nojatuolissa, kengät korostuvat, lahkeet nousevat yllättävän ylös, ja toisaalta lyhyt hame on mahdoton valinta. Jos taas joudut kipuamaan baarijakkaralle, älä valitse liian kireitä housuja tai liukaspohjaisia pistokkaita.

3) Varo pieniä ja isoja kuvioita.

Jos vaatteissasi on pientä ruutua, ohutta raitaa tai tiheää kukonaskelta, ne alkavat ”sähistä” tv-ruudussa. Kamera ei pysty erottelemaan pientä kuviota. (Tälle ilmiölle on jokin nimikin, mutta en löytänyt sitä pikaisella googlauksella. Kommenteissa saa täydentää!)

Varo myös isoja ja suurikontrastisia kuvioita. Jos pukeudut yltä päältä Marimekon Unikkoon, saatat näyttää ruudussa sirkuspelleltä. Isoja kuvioita voi toki käyttää, mutta hallitusti.

4) Ole tarkka yksityiskohdissa.

Likaiset tai kuluneet kengät korostuvat kuvassa. Repsahtanut takinlieve on pahannäköinen, ja hapsuuntunut tukka saa sinut näyttämään Dumbledorelta.

Käytä kenkälankkia, poista nypyt vaatteista, kampaa naamasi ja lisää puuteria. Kurkista ennen esiintymistä peiliin ja tarkista, ettei hampaissa ole persiljaa. Kun tiedät, että ulkoasusi on kunnossa, voit keskittyä sisältöön, ilmaisuun ja vuorovaikutukseen.

5) Käytä meikkiä.

Jos olet vaalea väritykseltäsi etkä ole tottunut meikkiin, nyt on aika totutella. Studion valot nimittäin haalistavat värejä pahasti, eivätkä silmäsi tai ilmeesi erotu lainkaan.

Vaikka olisit tottunut meikkaaja, kannattaa silti käyttää tummia värejä tavallista enemmän. Normaali arkimeikki näyttää valjulta kameroiden edessä.

Tärkeä huomio: tämän vinkin tarkoituksena ei ole ”olla nätti”, vaan olla näkyvä. Jos sinut on pyydetty televisioon, sinulla on taatusti tärkeää sanottavaa, joka ei saa sulautua taustaan saati hukkua kohinaan.

6) Ota aina mukaan vaihtovaatteet.

Tämän opin eilen. Mitä tahansa saattaa nimittäin tapahtua, ja silloin sinulla on oltava vaihtovaatekerta. Varavaatteet pelastavat pälkähästä, jos sotket paitasi sinapilla tai jos haastattelijalla on tismalleen samanlainen asu yllään kuin sinulla.

Mitä eilen sitten kävi?

Meille koekaniineille oli kerrottu etukäteen, että kuvaukset tehdään sinitaustaa vasten. Sinistä ei siis saanut pukea ylleen, koska taustan päälle lisätään myöhemmin logoja ja muuta kuvitusta. Silloin kaikki siniset vaatteet muuttuvat ikään kuin läpinäkyviksi. Niinpä valitsin kotona harteilleni vihreäsävyisen villahuivin.

Studiossa ryhtini valahti ja polvet retkahtivat. Tausta oli sittenkin vaihdettu vihreään, joten huivini oli täysin mahdoton valinta. Sain onneksi lainaan tuottaja-Arin punaisen kaulaliinan.

Ensi kerralle (jos sellaista ikinä tulee) otan vaihtovaatteet.

 

8 kommenttia

  1. Pitääkö meikki ja kampaus tehdä itse? Eikö telkkarissa olekaan maskeeraajia ja kampaajia hoitamaan esiintyjät hyvännäköisiksi?

    1. Mimi, kiitos kommentista ja tervetuloa EOT-blogiin!

      Joissain tilanteissa kuvattava meikataan valmiiksi. Jos sinut pyydetään talkshow’hun tai menet kilpailemaan viihdeohjelmaan, saat taatusti kunnon pakkelit nassuusi.

      Sen sijaan meikkejä ei laiteta lyhyissä haastatteluissa, demoissa saati studion ulkopuolella. Jos siis sinua tullaan haastattelemaan työpaikalle, kannattaa varautua hieman tummemmalla meikillä. Myös eilinen kokemukseni oli pelkkä demo, eikä niihin kutsuta maskeeraajaa hätiin.

  2. Jos nyt ihan tarkkoja ollaan niin kohdan 3 sähinä on televisiokameran epätäydellisestä näytteistyksestä aiheutuvaa aliasointia, joka ilmenee näkyvänä kuva-artifaktina eli ”sähinänä”.

    Aliasoinnista voi syntyä Moiré-kuvio mutta myös muunlaisia kuvavirheitä. Moiré-kuvio voi puolestaan syntyä monella muullakin tavalla kuin vain aliasoinnin kautta.

    Digikuvaan Moiré syntyy kun kameran näkökentässä on jotakin riittävän pientä ja säännöllisesti toistuvaa. Aliasointia taas tapahtuu aina kun kuvassa on kameran erottelukykyä pienikokoisempia yksityiskohtia – siis lähes aina, normaalisti emme vain huomaa sitä.

    Jos paidassasi on tiheä mutta epäsäännöllinen kuvio, se ei synnytä Moiréa mutta saattaa kuitenkin ”sähistä” ikävästi.

    1. Ville, kiitos kun tarkensit!

      Tämä on muuten tyypillistä minua: osaan oikean neuvon, mutta en muista, mikä oli tekninen perustelu tai termi sen takana.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.