Kyllähän jokaisen pitää osata hoitaa kanoja

Katleena Kortesuo

Partiossa muksut opettelevat erilaisia hyödyllisiä taitoja. Nämä tehtävät on luokiteltu erilaisiin ryhmiin: luontotaidot, liikunta, esiintymistaidot, mediataidot, tieto- ja viestintätekniikkavalmiudet ja niin edelleen. Ohjelmaa päivitetään muutaman vuoden välein vastaamaan ajan vaatimuksia.

Selasin äskettäin tyttöpartiolaisten suorituskirjaa 1960-luvulta. Siellä tärkeiksi taidoiksi oli luettu muun muassa käsinpyykkääminen, yrttienkeruu ja kananhoito. Näiden hallitsemisesta sai palkkioksi hihamerkkejä.

Oma 96-vuotias mummuni osaa hoitaa kanoja, mutta hänellä ei ole aavistustakaan, kuinka nettiä käytetään. Kuusivuotias esikoiseni osaa etsiä Youtubesta lastenvideoita ja kirjoittaa tekstiviestejä.

Hassuinta on, että arvostuksemme ovat sidoksissa omaan syntymäaikaamme. Mummuni ihmettelee, mitä ihmettä väki tekee netissä ja mikseivät ihmiset osaa enää leipoa leipää.

Todennäköisesti esikoiseni ihmettelee vuonna 2101, miksi kukaan ei käytä enää Facebookia ja miksi ihmeessä ihmiset haluavat elektronisia muisti-implantteja vartaloonsa.

3 kommenttia

  1. Luin joskus kirjaa (muistaakseni 40-luvulta) joka oli tarkoitettu suomalaisille Emännille, ja siinä opetettiin käyttäytymistä sekä annettiin kodinhoitovihjeitä. Mies oli kiistaton perheen pää ja häntä piti palvella ja kohdella hyvin. Raskaan työpäivän jälkeen piti antaa Hänelle rauhaa ja huolehtia, että tupakat ja tikut olivat helposti löydettävissä.Tätä jatku sivukaupalla.

    Ruokakulttuuri oli myös hieman toisenlaista ja jokaisen hyvän vaimon piti osata laittaa kilpikonnakeittoa. Jos haluaisin kilpikonnakeittoa, mistä löytäisin pääraaka-aineen? Maailma on tosiaan hieman muuttunut ja meidän kotkotuksilla tullaan tulevaisuudessa nauramaan.

    1. 😀 Aah noita hienoja entisajan oppaita! Niissä myös opetettiin, että vaimon ei ole syytä häiritä miestään huolillaan, jos mies on töiden jälkeen väsynyt. Vasta sitten kun mies on rentoutunut, vaimo saa tiedustella, voiko nyt keskustella kotiasioista.

  2. Veikkaan että jatkossa näemme entistä enemmän oppaita joissa kerrotaan miten miehen tulee kohdella vaimoaan jotta vältyttäisiin suuremmilta perheongelmilta. ”…kun saavut kotiin raskaan työpäiväsi jälkeen ja vastassa on kiukusta puhiseva hormonihirviö, poistu hissuksiin takavasemmalle ja palaa kukkakimpulla sekä pähkinäsuklaalevyllä varustettuna”.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.