Puolituttuni osti muutama vuosi sitten talon, jossa ilmeni myöhemmin valtava vesivahinko.

Ajoin tänään ensimmäistä kertaa pytingin ohi, enkä ihmetellyt vesivahinkoa lainkaan. Talosta näki jo päällepäin, että ongelmia on tiedossa:

 • Rakennus seisoi kuopassa, johon valui päätieltä kaikki sulamisvedet.
 • Taloa oli lisäeristetty ulkoapäin, joten räystäät eivät enää suojanneet tarpeeksi. Niinpä sadevesi pääsi kastelemaan ulkoseiniä reilusti.

Itse en olisi ostanut moista kotia, koska riskit ovat ilmeiset. Sen sijaan rakennuksen ostajalla ei nähtävästi ollut perustietoa siitä, mikä on talolle hyvä sijainti ja rakennustapa.

Vielä 1900-luvun alussa kaikki tiesivät, että talossa pitää olla pitkät räystäät ja että koti pitää rakentaa mäen päälle. Vanha kansa oli oppinut, että puutalo lahoaa kuopassa – varsinkin ilman kunnollisia räystäitä.

Tämä perustieto puuttuu nykyihmiseltä, ja siksi hän vaatii korvauksia talon edelliseltä omistajalta, kuntokartoittajalta, Valtiokonttorilta ja vakuutusyhtiöltä.

Kun kerran auton ajajalta vaaditaan ajokortti, pitäisikö nykyään talon omistajalta vaatia talokortti? Sillä voisi todistaa, että osaa huoltaa ja asua omakotitaloa.

Taidankin ryhtyä myöntämään talokortteja. 1 200 euroa per kortti, mutta sen ansiosta vältyt ostamasta ilmeistä hometaloa. Kannattaa hankkia.

4 kommenttia

 1. kyllä mä antaisin ”tyhmemmänkin” (talo-tiedottoman) ostaa talon, toisin kuin ajo-kortista, siitä tuskin on muille haittaa jos ei osaa taloaan huoltaa. Voihan olla että talo-tiedottomalla on rahaa ostaa sekä palkata joku huoltamaan taloa.

  mutta miksi talo on kuoppaan rakennettu? jos kaikki jotakuinkin tietää ettei se ole hyväksi niin mikä rakennusfirma sen sinne on laittanut, mikä rakennuslautakunta on antanut oikeudet rakentaa siihen ja miksei kuntokartoittaja ole huomannut mitään? jos talossa oli vikaa niin kuntokartoittaja on ilmeisesti ryssinyt kun ei voinut sitä ostajalle kertoa. tai ehkä kuntokartoittaja on myös kelannut että ihan oikein että ostaja kärsii tiettämättömyydestään, oppiihan pidemmän kaavan kautta sitten… ”haha”.

  vaikka talo onkin ns. perusjuttuja, niin maailma muuttuu ja koen että se on muuttunut jo sen verran (kaupunkiasuminen, rakennuttaminen itse rakentamisen sijaan jne.) ettei kaikilta voi olettaa tuollaista tietämystä. ruokakin on perusjuttuja, mutta jos ei osaa kokata tai lypsää lehmää niin eikö ole oikeutta syödä? näinä päivinä pitäisi myös jokaisen osata käyttäää tietokonetta tai nettiä sen verran että jos ei osaa asentaa windowsia tai macOS:ää uusiksi niin ei saa ostaa tietokoonetta lainkaan…

 2. Vähän samaan kategoriaan menee dilemma siitä, onko pankkitiliin oikeus ihmisellä, joka ei osaa käyttää nettipankkia ja/tai pankkiautomaattia, joita ilman ei käytännössä enää voi hallita raha-asioitaan. Olen suurella hämmennyksellä seurannut kalabaliikkia, joka on seurannut lahjoitusten keräämisestä automaatti-noston yhteydessä. On paljastunut nimittäin, että on suuri ihmisryhmä, joka EI LUE tekstejä siellä automaatin ruudulla! Uskomatonta! Kyse on kuitenkin omien rahojen hallinnasta ja ilmeisesti ihmiset painelee niitä nappeja ihan summamutikassa. 😀

  1. Eilen ekan kerran nostin rahaa tämän lahjoituskampanjan aikana, ja pitää tunnustaa että meinasin antaa vahingossa euron lahjana, _koska_ se lahjoitan nappi oli samassa kohdassa kuin yleensä käyttämäni ”haluan kuitin”, joka nyt tuli vasta tämän näytön jälkeen.

   Joten joo, omaa tyhmyyttä jos ei lue, mutta k,yllä on hiukan tarkoitushakuinen nappulasijoittelu. Kun 6 muuta sivunäppäintä oli ennen ja on edelleen vapaana.

   Vikaa käyttäjässä, mutta ei se suunnitelijakaan viaton ole.

 3. Ihan samaa mieltä Katleenan kanssa: Maalaisjärjen käyttö sallittu! Kun itse ostin taloa 14 v sitten, tärkeitä asioita olivat: Rakennettu kalliolle / mäelle, ei synkkää kuusikkoa tms ympärillä, autokatos / puuhahuone, avoin rossipohja, pystylaudoitus, teräksinen aumakatto, kolminkertaiset ikkunat, varaava takka, tuoksu talon sisällä hyvä. Onneksi löysimme v. 1948 rakennetun 120 -neliöisen rintamamiestalon kohtuuhintaan ja hyvältä paikalta. Taloa oli remontoitu edellisten asukkaiden toimesta pari kertaa, asuivat taloa yli 20 v ja muuttivat pois vain koska lapset lähtivät kotoa ja pariskunta sai perintönä hieman pienemmän talon vanhemmiltaan.
  Mekin asumme tässä ainakin siihen asti kunnes lapset lentävät pesästä, niin hyvä oli ostos!

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.