Kai tiedät leanin? Se on Japanista Toyotan tehtailta peräisin oleva johtamisjärjestelmä, jossa pyritään sutjakkuuteen vähentämällä turhaa työtä ja resurssien tuhlausta.

Olen oppinut lean-metodista ja -johtamisjärjestelmästä paljon seuraamalla yrittäjäkavereitteni Jannen ja Juhan touhuja. Oma tavoitteeni on saada työni ja arkeni koko ajan leanimmaksi – joskin olen tavoitteen saavuttamisessa auttamattoman paska*.

* Anteeksi ammattitermin käyttö.

Tänään tajusin jälleen yhden syyn siihen, miksi perinpohjainen lean on minulle niin vaivalloista. Juha nimittäin kirjoitti Facebookissa seuraavasti saamastaan koulutuspalautteesta:

Palaute eilisestä koulutuksesta: ”Iso kiitos ja kumarrus! Hieno koulutus! Arvaas muuten kuka siivosi eilen sähköpostinsa. Inboksissa nyt vain yksi viesti…” Jee, ei mennyt hukkaan! :)

Sain Juhalta luvan julkaista tuon päivityksen. Kyseessä on siis ollut lean-valmennus, jossa Juha kehottaa pyrkimään ”inbox 0” -tilanteeseen: kaikki meilit on hoidettu eikä mitään ole jäänyt roikkumaan.

Tajusin ikäväkseni jälleen kerran oman pienuuteni. Olen nimittäin sitä säälittävää tyyppiä, että on hienoa, kun on monta rautaa tulessa. Mitä enemmän keskeneräisiä projekteja, asiakkuuksia ja viestiketjuja, sitä tärkeämpi olen.

Tämä on yksi halkatunmoinen henkinen este. En raaski purkaa meilijonoja tai kieltäytyä uusista projekteista, koska on niin hienoa olla kiireinen ja tarvittu. Sen vuoksi tuhraan aikaani vetkutteluun ja oheistoimintaan ja tulipalojen sammutteluun, vaikka oikeasti voisin ryhdistäytyä ja lähteä leanaamaan toimintaani entistä tarkemmin.

Jos olet niitä ihmisiä, jotka pelkäävät leania, kannattaa pirauttaa minulle. Pystyn antamaan helposti sylillisen tekosyitä sille, miksi ei kannata skarpata. Autan sinuakin matelemaan kanssani lapamatona riman ali.

6 kommenttia

  1. Erkki Palviainen, ravintoguru kertoi kerran, miten oli syömässä pizzaa ja juomassa kokista, kun joku tunnisti hänet ja tuli kyselemään terveysvinkkejä. Erkki mietti että älä nyt tule kysymään multa näitä, kun mulla on itselläni pizza edessä. Vähän samanlainen olo tuli nyt kun sain juuri kiireisimmät tehtyä, luin tuon ja mulla on pääosa 4 päivän meileistä edelleen hoitamatta. 😀

    1. Jos mä jonain päivänä ryhdistäytyisin, niin mä toimisin sun vinkkien mukaan. <3

      1. Niin, jotkut meistä nauttivat ylitsepursuavista inboxeista. 😀

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.