Pidän jokakeväistä kirjoittamisen verkkokurssia eräälle asiakkaalleni. Yksi osallistujista meilasi tällaisen kysymyksen:

Kiitos paljon positiivisesta palautteesta. Kuinka tuo pidempi viiva vuosilukujen väliin muuten tehdään? Itse tunnen toistaiseksi vain normaalin väliviivan ja ajatusviivan (AltGr ja ).

Aaah, viivat ovat lempiaiheeni heti poliisien jälkeen. Viiva-artikkelit eivät tosin säily kovin hyvin verkossa tekstinä, joten tällä kertaa teen postauksen kuvana.

Suomen kielen viivat. Klikkaa kuvaa isommaksi.
Suomen kielen viivat. Klikkaa kuvaa isommaksi.

Pitkän viivan saat Maciltä komennolla Alt ja (eli tavuviiva). PC:llä saat Wordissa pitkän viivan kombolla Ctrl ja (eli miinusmerkki numeronäppäimistön oikeasta yläkulmasta).

Bonuksena annan vielä Jukka Korpelan vinkin, jolla Wordin automaattiasetukset saa pois päältä.

Edit 29.4.2016 klo 13.20: Lisätty Satunnaisen lukijan kommentin ansiosta Word-ohjelman nimi tekstiin.

Edit 2.5.2016 klo 9.07: Korjattu kirjoitusvirhe Milon kommentin mukaan.

Edit ja lisäys 3.5.2016 klo 9.22 lukijapalautteen pohjalta:

Ajatusviivan molemmin puolin tulee tietenkin välilyönnit – ne näkyvät kuvassa mutta en ole maininnut asiasta tekstissä erikseen. Yhtä lailla myös luettelomerkkinä olevan ajatusviivan jälkeen tulee välilyönti, ennen kuin teksti alkaa.

11 kommenttia

  1. Aaaaah, kiitos! Viivanviilaaja, kielioppipoliisi ja punakynäfriikki nauttii just tästä! 😀

  2. Voi kiitos! Aina tulee hyvä mieli siitä, että joku yleensä välittää välimerkeistä. Vielä parempi mieli hyvistä esimerkeistä. Ja J. Korpelan sivusto on parasta, mitä netistä olen löytänyt!

  3. Hyvä juttu! En dashit ovat mukavia.

    ”PC:ltä saat pitkän viivan kombolla Crtl ja – (eli miinusmerkki numeronäppäimistön oikeasta yläkulmasta).”

    Tämä toiminee Wordissa, mutta ei esim. Firefoxissa eikä Chromessa. Windowsissa ajatusviivan saa kombolla Alt ja numeronäppäimistön numerot 0, 1, 5 ja 0. (Em dashin saa vastaavasti kombolla Alt + 0160.)

  4. Minulle on jäänyt mielen sopukoihin ohje, jonka mukaan vaikkapa kellonajan 12 – 14 voisi kirjoittaa joko pitkän viivan kanssa, jolloin ei tule välilyöntejä sen ympärille tai lyhyellä viivalla, jolloin tulisi välilyönnit molemmin puolin. Onkohan mielikuvitukseni tuotetta vai ihan käypäinen ohje?

    1. Jes, tuo ohje annettiin aikanaan silloin, kun esimerkiksi sähköpostiin ei saanut teknisesti tehtyä pitkää viivaa. Yhdistelmä ”väli, tavuviiva, väli” on siis vain korvike, jota ei suositella, ellei ole aivan pakko.

    1. Kaappo, kiitos kommentista ja tervetuloa EOT-blogiin!

      Tämä blogi on mahdollisimman yleistajuinen. Käytän EOT:ssa vain kaikille tuttuja termejä, sillä ymmärrettävyys on yksi tärkeimmistä vaatimuksistani. Postauksestani kaikki ovat tähän mennessä ymmärtäneet, mistä on kyse. Siispä en valitettavasti tällä kertaa toimi vinkkisi mukaan.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.