Maikkarin ylläriuutiset – joskus klo 21

Katleena Kortesuo

Viikko sitten hämeenlinnalainen silmänkääntäjä Martti Sirén – kaverini ja taikurimentorini – kiroili Maikkarin ”piilouutisia”.
Piilouutiset ovat siis uutisia, joita ei näy ohjelmatiedoissa, mutta ne tulevat silti. Kun haluaisi katsoa Maikkarilta klo 21 alkavan sarjan, yhtäkkiä ruutuun pamahtaa uutisankkureita, jotka latelevat päivän kuulumiset ja haastattelevat toisiaan. Se kaivattu viihdesarja alkaakin vasta klo 21.05. Ähäkutti!
En juuri koskaan katso ohjelmatietoja, mutta Martin havainto on totta. Maikkari tarjoaa usein ylläriuutiset yhdeksältä illalla.
Minua ristiriita ei niinkään ärsytä, mutta ihmetyttää kyllä. Olisi kiinnostava tietää, miksi lyhyitä uutisia ei mainita ohjelmatiedoissa lainkaan. Pelkääkö MTV3, että yhdeksän uutiset syövät pääuutisten katsojakuntaa?
Toisaalta ylläriuutiset eivät tule joka päivä, vaan ne tuntuvat satunnaisilta. Ehkä niiden esitystahti menee kuun vaiheiden tai päätoimittajan biorytmin mukaan.

Jos yhdeksän uutiset ovat ikään kuin houkutin, se on aika epäonnistunut kikka. Minä ainakin unohdan ylläriuutisten jälkeisen aivojentyhjennystunnin aikana, että jokin kiinnostava asia välähti ruudussa hetki sitten.

6 kommenttia

  1. Anonyymi, kiitos kommentista! Nyt en muista, onko maikkarin uutisten lopussa pikauusinta, mutta ainakin alussa on ennakkopuffi. Illan uutiset etenevät siis jotenkin tähän tapaan:21.00 tiiviit ylläriuutiset + pikasää (joskus)21.58 tiivistetyt uutisotsikot22.00 kymppiuutiset ja tiivistetty sää (alalaidassa tiivistetyt uutiset tekstinä)22.15 sää laajemminHe taitavat luottaa toiston voimaan.

  2. Ylelläkin kertaillaan muistaakseni, ja sitten on se "näissä uutisissa kerromme vielä"-osio.Jos lähestytään asiaa kaupalliselta puolelta, niin saattaahan olla, että maikkari ym. kaupalliset kanavat eivät ole saaneet myytyä mainosaikaa tarpeeksi, jolloin johonkin kohtaan vaan jää "tyhjä väli", muutoin suosikkisarja alkaisi sen 3 min. etuajassa – ja sekös vasta ketuttaisi. BBC:llä ja CNN:llä (News-kanavilla)ajetaan molemmilla ohjelmat ja uutiset sekunnin tarkkuudella, ja tuota "tyhjää väliä" täytetään esim. säätiedoilla tai tulevia ohjelmia mainostamalla. näin uutiset alkavat tasan 22:00:00,0 katsopaaka joskus… Eri alueilla tulee myös eri mainokset – olisikin kiinnostavaa tietää tuleeko esim. Jyväskylässä pikauutiset vaikka Hämeenlinnassa niitä ei nähtäisikään – tutkielman paikka?-Nichokkeyclubbeno, joka vaan ei jaksa kirjautuaP.S. nyt kun luin blogion (blogin osion) jota juuri kommentoin uudelleen, niin sen mukaanhan ohjelmat alkaisivat ajallaan juuri ilman noita uutisia… (mikäli 21.05 on tarkka aika, ja suomen virallista aikaa 😉

  3. Kiitokset kommentista Nichokkeyclubbenolle, joka tuntee minut myös salanimellä Sknoutti. (Pahoittelen inside-huumoria.)Sitähän minä ja Marttikin ihmettelimme, että ylläriuutisten vuoksi sarja alkaa joskus myöhässä. Eikä kysymyksessä ole "tärkeä ylimääräinen uutislähetys", vaan ihan tavallista tarinaa. Onko tarkoituksena huijata katsojat ruudun äärelle tasan yhdeksältä ja sitten pakkosyöttää heille uutis-teasereita?Ja mitä tulee siihen "näissä uutisissa kerromme vielä" -osioon, niin se on kyllä porakaivosta. Ilman näitä kaikkia toistoja selviäisimme uutisista muutamassa minuutissa.Hetkinen… Ai niin: juuri siksihän minä luen uutiset netistä.PS. Blogio tunnetaan myös nimellä postaus, mutta blogiosta tulee varmasti vakava termikilpailija ihan kohta – kenties jo lähivuosikymmeninä.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.