Olen katkera Jannelle, joka yllytti minut Quoraan. Vietän nimittäin siellä liikaa aikaa.

Quora on somefoorumi, jossa voi kysyä kysymyksiä, vastata niihin ja kommentoida vastauksia. Oleellista Quorassa on omalla nimellä toimiminen, ja se pitää keskustelut varsin asiallisina. Järkeviä vastauksia voi äänestää ylöspäin, ja turhia alaspäin.

Olen tietenkin taas koukussa, kuten aina uuden äärellä. Ajattelin ensin vastaavani vain viestintää koskeviin kysymyksiin, mutta olen päätynyt vastaamaan myös moneen muuhun:

Miksi naisten seksuaalisuuteen liittyy niin paljon tabuja ja häpeää? (Vastaukseni: naisten seksuaalisuuteen ei liity tabuja eikä häpeää.)

Mikä on paras tapa opettaa lapsi lukemaan? (Esittelin tavan, jota käytin omien muksujen kohdalla.)

Mitä sudenkuoppia kannattaa välttää, kun aloittaa oman yrityksen? (Listasin muutaman itse löytämäni sudenkuopan ja korostin, että muitakin riittää.)

Olen nyt vasta Quora-opettelun alussa, mutta tein silti muutaman havainnon Quoran eroista muihin somekanaviin verrattuna:

  1. Quorassa ylöspäin äänestämisiä ei saa niin herkästi kuin Facebookin tai Twitterin tykkäyksiä. Ylöspäin äänestäminen on harkitumpi toimenpide, jolla viestitään, että juuri tästä vastauksesta voisi olla hyötyä muille. (Tai sitten omat Quora-vastaukseni ovat vain niin surkeita, että saan Quorassa pienempiä peukutusprosentteja kuin muissa somekanavissa.)
  2. Omalla nimellä toimiminen vähentää välihuutoja ja trollaamista. Ilmeisesti ihmiset kokevat enemmän vastuuta vastauksistaan.
  3. Quora-yhteisö on selkeästi omistautunut faktoihin ja näkemyksiin, ei niinkään mielipidevääntöihin. Toki niitäkin näkee, mutta paljon vähemmän kuin vaikkapa Twitterissä. Quorassa on myös tosi vähän suoraa mainostamista tai toisten halventamista.

Olen myös alkanut hahmottaa hyvien ja huonojen kysymysten eroja. Quorassa huonoja kysymyksiä ovat sellaiset, joihin olisi voinut löytää vastaukset ihan vain googlaamalla: ”Mitkä ovat Suomen eduskuntapuolueet?” Huono kysymys on sellainenkin, joka vaikuttaa enemmän tietokilpailutiedolta tai knoppikysymykseltä: ”Mitkä Suomen eduskuntapuolueista on perustettu Turussa?”

Sen sijaan hyviä kysymyksiä ovat sellaiset, joissa tarvitaan asiantuntijan näkemystä tai laajaa pohdiskelua: ”Mitkä Suomen nykyisistä eduskuntapuolueista ovat olemassa vielä vuonna 2030?”

Olen ottanut Quorassa linjakseni sen, että vastaan vain niihin kysymyksiin, joista minulla on oikeasti tietoa tai näkemystä ja joihin on vastattu korkeintaan pari kertaa. Jos yhteisö on jo löytänyt vastauksen, turhaa kirjoitan enää omaa pointtiani kaiken muun perään. Nämä kaksi rajausta säästävät aikaa edes jonkin verran, koska muuten päätyisin vastaamaan kaikkeen.

Jos haluat kysyä minulta Quorassa jotain, niin heitä kysymys, seuraa vastauksiani – ja vahvista addiktiotani.

 

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.