Miksi kannattaa liittyä Facebookiin?

Katleena Kortesuo

Facebook on osa arkeani, vaikka en siellä aivan joka päivä käykään. Lupasin perjantaina, että postaan FB:n hyvistä puolista: Miksi kannattaa liittyä mukaan? Mitä hyödyn FB:sta?
1) Facebook on hyvä tapa pitää (löyhää) kontaktia vanhoihin koulukavereihin.
Kaikkiin ei voi olla aktiivisesti yhteyksissä, mutta on kiva kuulla vanhojen tuttujen kuulumisia silloin tällöin. FB:n kautta voi pystyttää vaikka luokkakokouksen, jos haluaa nähdä naamakkain.
2) Facebookissa on helppo jakaa kuvia ja muuta materiaalia.
Ennen vanhaan lähettelimme partioreissun tai muun yhteisen tapahtuman jälkeen kuvia sähköpostin liitetiedostoina kuka kenellekin. Kaikkien meililaatikot olivat täynnä, ja joku jäi aina ilman jonkun kuvia. FB:n ansiosta kuvat ovat yhdessä paikassa, ja kaikki omasta porukasta pääsevät katsomaan niitä. (Mutta kuvat eivät silti näy koko maailmalle.)
3) Facebook on osittain korvannut puhelimen ja sähköpostin yhteydenpidossa.
Sovin nykyään tapaamisia kavereiden kanssa FB:n yksityisviestien avulla. FB ei siis vie yhtään enempää aikaa, koska osa ”vanhojen kanavien” kautta tapahtuneesta yhteydenpidosta on siirtynyt Facebookiin.
4) Facebook toimii päiväkirjana ei-arkaluonteisille asioille.
Pidän FB:ssa yllä lasteni kehityksestä kertovaa päiväkirjaa. Päiväkirja on vain lapsiperhetuttujen ja sukulaisten luettavissa, eli se ei ole avoin koko kansalle. Aiemmin käytin tavallista vihkoa samaan puuhaan, mutta kirjoittaminen on paljon hitaampaa kynällä kuin tietokoneella.
5) Facebookissa voi jakaa tärkeäksi kokemiaan asioita ja koota yhteisöjä.
Monet järjestöt pitävät Facebookia tiedotuskanavanaan. Jotkut taas promoavat yhtyettään, toiset esittelevät yritystään. Joku seuraa suosikkiartistiaan, toinen kiinnostavaa poliitikkoa. Ja parasta on, että jos tietotulva tukehduttaa, sen voi sulkea.
Jos olet päättänyt boikotoida Facebookia, liity siihen ensin, niin tiedät mitä boikotoit. Vasta sitten mielipiteesi on perusteltu.
Se joka kritisoi sosiaalista mediaa tutustumatta siihen, voi yhtä hyvin tuomita syytetyn perehtymättä todistusaineistoon.

5 kommenttia

  1. Facebookin käyttöehdot ovat sinne lähetyn sisällön osalta sellaiset, että itse en ainakaan halua missään vaiheessa lähettää sinne kuvia, vaan pidän ne sieltä visusti pois.Alla pieni lainaus sieltä:# For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos ("IP content"), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook ("IP License"). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it. [lainaus loppuu]Eli periatteessa Facebook voisi vaikka laittaa oman kuvatoimiston pystyyn ja käyttöehtojen puitteissa myydä kuvia eteenpäin.Tämän osalta tosin väistämätön jatkokysymys, jonka vastausta en nyt jaksa käyttöehdoista kaivaa on, että kuka joutuisi hommasta vastuuseen, jos kuvia käytettäisiin jossain kaupallisessa yhteydessä (esim. osana mainosta) ilman kuvassa tunnistettavien ihmisten ja/tai tavaramerkkien lupaa.Tasapuolisuuden nimissä täytyy todeta, että Facebook on tehnyt nuo säännöt tuollaisiksi, jotta heidän systeeminsä olisi mahdollisimman käyttökelpoinen ilman että he joutuvat oikeuteen koska facebook kuvia on voinut ladata ihmisten koneelle ja levittää eteenpäin tms. Viime kädessä kysymys lienee siitä, että kuinka paljon haluat laittaa luottamusta siihen, että Facebook ei halua tarpeettomasti suututtaa käyttäjiä sillä, että se käyttäisi käyttäjien lataamaa materiaalia kyseenalaisella tavalla hyväkseen.

  2. Kiitos kommenteista!Otto, tuo on hyvä lisä listaan. Jos ei kokeile mitään uutta, jää väistämättä jälkijunaan.Juha, jos FB hyödyntäisi käyttäjien kuvia, käyttäjät kaikkoaisivat ja koko yrityksen markkina-arvo romahtaisi. Uskallan siis laittaa sinne joitain kuvia. Silti olen kaiken varalta jättänyt FB:stä pois a) kännikuvat b) tyhmät ilmeet c) alastonkuvat d) lasten arkikuvat*. Niinpä Facebookissa näkyy omalta osaltani lähinnä kuvia partiotapahtumista sekä joitain vuosipäiväkuvia.* Näistä kuvaryhmistä tyhmät ilmeet ja lasten arkikuvat kattavat 98 % kuvistani. Känni- ja alastonkuvat laitoin listalle varan vuoksi, jos vaikka niitäkin sattuisi joskus albumeihini putkahtamaan.

  3. Lisätään tuohon nyt vielä yksi. Uusiin palveluihin kannattaa liittyä tietenkin siksi, että saa jonkinlaisen kuvan, mistä puhutaan. Mutta itselläni vaikuttaa myös sellainen varmuuden vuoksi syy kuin nimimerkki. Se on harmillista jos joskus jonnekin liittyessään huomaa toivomansa nimimerkin olevan jo varattu. Etenkin jos haluaa rekisteröidä oman nimensä.

  4. Janne, tuo on ihan totta. Käytän useimmiten eri palveluissa käyttäjätunnuksena etunimeäni, ja silloin aina sapettaa, jos se on varattu.Lisäksi on tosiaan kurjaa jäädä kaikkien keskusteluiden ulkopuolelle. Jos ei ole Facebookissa, on aika pihalla siitä, mistä ihmiset juttelevat.Liityin Twitteriinkin lähinnä seuratakseni aikaani. Olen siellä aika vaitonainen käyttäjä, mutta silti Twitterissä oleminen on ihan hyvä juttu.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.