Minä en harrasta vihapuhetta, senkin idiootti!!!!

Katleena Kortesuo

Tänään huomiota on herättänyt erään toimittajan kolumni, joka julkaistiin Hesarissa. Häveliäisyyssyistä en nyt linkitä tekstiä tähän, mutta kirjoittaja oli kovin huolissaan Twitterin vihapuheesta. (En kutsu sovellusta X:ksi, koska Twitter on nimenä kätevämpi.)

Suoria sitaatteja kolumnista:

Viestipalvelu X:stä on tullut valheiden ja vihapuheen pesä. [– –] X on likakaivo. [– –] olet nähnyt sen liukuvan epäkohteliaisuuteen, kiihkeisiin taisteluihin, valeuutisiin, valheisiin ja disinformaatioon.

Samassa kolumnissa kirjoittaja antaa esimerkin omasta rauhallisesta kielenkäytöstään:

vainoharhainen eteläafrikkalainen mieslapsi Elon Musk osti Twitterin jonkinlaisessa turhamaisessa kuumeunessa

Kurkkasin kyseisen kirjoittajan Twitter-tiliä. Ehkä hän siellä torjuu kiukkua ja vihapuhetta? Lopputulos ei valitettavasti ollut kovin mairitteleva:

There’s little point arguing with idiots.

seems like you converted to asshole a long time ago!

More like Kusipää. [Tämä oli väännös keskustelukumppanin käyttäjätunnuksesta tai sukunimestä.]

Maybe you should fuck off and mind your own business!

Kolumni oli jälleen kerran erinomainen esimerkki siitä, kuinka ihminen on sokea omille toimintatavoilleen. Twitterissä syyllisiä ovat aina ”jotkut muut”, jotka raivoavat ja solvaavat, mutta omaa toimintaa ei reflektoida lainkaan.

Miksi tämä teema oli minulla juuri nyt mielen päällä?

Siksi että seuraava kirjani Tunteet tapissa käsittelee juuri tätä ilmiötä: aikuisten ihmisen huonoja tunnetaitoja ja itsetuntemusta sekä niiden vaikutusta yhteiskuntaan. Elämme paraikaa puberteettisessa yhteiskunnassa, jossa poliitikot, kolumnistit ja mielipidevaikuttajat voivat syyttää muita juuri siitä, mitä he itse tekevät.

Aivan kuin olisimme keskellä kasiluokkalaisten draamaa. (Anteeksi, kasiluokkalaiset.)

* * *

Edit 13.2.2024 klo 17.00: Kirjan alekoodi on yllättäen ”Tunteet tapissa”, ilman lainausmerkkejä. Se käy Into Kustannuksen verkkokaupassa, ja sillä saa kirjasta 20 %:n alennuksen.

15 kommenttia

 1. Olet todella oikeassa, nykyään ihmisten itsetuntemus eli kuka sä oot on melko hataraa.

  1. Näin mäkin olen ollut huomaavinani. Aikuinen ihminen saattaa vilpittömästi luulla olevansa tasapuolinen ja neutraali kommentaattori, eikä hän ollenkaan tajua solvaavansa ja kärttyilevänsä julkisesti päivästä toiseen.

 2. Aina on hyvä reflektoida omaa käytöstään somessa ja muualla! Kiitos Katleena.

 3. Tässä vaalituoksina aloin miettiä, onko fobiseksi nimittäinen, pois lukien lääketiedettä, vihapuhetta?

  1. Mä itse en pidä lainkaan fobia-loppuisista termeistä, ellei kyse ole lääketieteellisestä kontekstista. On vaarallista ableismia ja aitojen fobiadiagnoosien halveksimista, jos poliittisia mielipiteitä aletaan kutsua vaikkapa russofobiaksi tai islamofobiaksi.

 4. Turha psykologisoida ilmiöitä, jotka ovat poliittisia. Tunnetaidoilla ja itsetuntemuksella ei ole mitään merkitystä, kun vihapuhediskurssia käydään. Jos vastapuolen voi vaientaa vihapuhesyytöksillä, se tehdään, ja jos ei voi niin sitä ei yritetä. Mitään tekemistä minkään vihan kanssa sillä ei ole.

  1. Aivan varmasti osa niin kutsutusta vihapuhediskurssista on poliittista. Silti mä väitän että kyseinen kolumnisti on puhtaasti sokea omalle toiminnalleen. (Tämä on toki vain oma veikkaukseni, koska en näe kyseisen henkilön pään sisälle.)

   Tänään on käynyt ilmi, että kyseinen kolumnisti hyökkää vahvasti ja alatyylisesti muun muassa Demokraatti-lehden päätoimittajaa kohtaan. Sen vuoksi näen toiminnan taustalla enemmän huonoja tunnetaitoja kuin poliittista aktiviteettia.

 5. Kiitos. Xtwiitti vielä parempi. Hyvä kirjoitus. Xtwiitter on mainio paikka, kun ottaa rauhallisesti ja valikoi syötteensä.

   1. Ensimmäisessä vaiheessa tulee vain paperiversio ja muistaakseni myös e-kirja. Äänikirjasta ei vielä ole tehty päätöstä, joten pidä peukkuja👍

    1. E-kirjasta on jo tosiaan tiedotettu. Töihin autoillessa on hankala lukea, mutta kuuntelu onnistuisi. Toivottavasti äänikirja saadaan!

     1. Mäkin toivon samaa.

      Yksi vaihtoehto on pistää autossa bottiääni lukemaan pdf-tiedostoa, mutta se kyllä kuulostaa karmealta🙈

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.