Mitä salasanasi kertoo sinusta?

Katleena Kortesuo

Tein taas tänään salasanojen vaihtokierroksen. Tajusin samalla, että kaikki vanhat salasanani alkoivat isolla kirjaimella.

Olen siis tapojeni orja. Kielenhuollon ja kirjoittamisen ammattilaisena en osaa aloittaa kokonaisuutta muulla kuin isolla kirjaimella. (Nyt korjasin asian, mutta pienellä kirjaimella tai numerolla aloittaminen tuntuu pahalta.)

Painottuukohan matemaatikoilla itse keksityissä salasanoissa numerot? Entä onko talousalan ihmisillä salasanoissaan %-merkkejä? Käyttävätkö tanskalaiset paljon Ø-kirjainta ja ruotsalaiset Å:ta?

Vai olenko minä ainoa läpinäkyvä sääliö?

13 kommenttia

 1. Systeemi- ja operaatiotutkimus oli pääaineena ja salasanoissani aivan liikaa numeroita. Isot alkukirjaimet menevät niiden väliin näppärästi.

 2. Käytettävyys tuo leipäni ja salasanat muovautuvat qwerty-näppäimistön layoutin mukaan. Oiskohan tässä oikeasti jotain perää…

 3. Minulla taas on yksi "master password" josta kaikki muut salasanat ovat johdannaisia… Hmm. Mitähän tämä kertoo minusta?

 4. Kiitos kommenteista! On siis yllättävän vaikea keksiä salasanoja, jotka eivät lainkaan liittyisi omaan persoonallisuuteen tai omaan työhön.Jos vielä kärjistän, niin kykeneeköhän yksikään ammattikirjoittaja laittamaan salasanaansa kirjoitusasuja "viaras" tai "enään"? Ne näyttävät niin pahoilta, että niitä ei halua kirjoittaa edes salasanaansa.

 5. Hyvät salasanathan tehdään niin, että avataan notepad ja rävelletään sinne satunnaisia kirjaimia. Sitten valitaan satunnaisimman ja helpoiten muistettavan näköinen pätkä, johon lisätään tai korvataan puoliesteettisin perustein numerot ja isot kirjaimet.Muistiinpainaminen tapahtuu samoilla tekniikoilla kuin ennen (ja miksei nykyäänkin) puhelinnumerot.

 6. Kai sekin jotain kertoo että omat salasanani ovat olleet viimeiset aika monta vuotta satunnaisgeneraattorilla luotuja… Ei-persoonallinen ja tylsä, niin salasanat kuin niiden haltijakin 🙂

 7. Kiitos kommenteista! Tähän mennessä teoriani on siis vahvistunut: salasana kertoo jotain valitsijastaan. Sehän ei silti tarkoita, että se olisi välttämättä helppo arvata.

 8. Jos haluaa aloittaa numerolla, voi tehdä sen niin, että se näyttäisi menevän kielellisesti loogisesti:
  6oluttaVirosta

  Tätä voi tietysti kehittää vielä vaikeammaksi laittamalla murretta tai muita puhekielenomaisia ilmauksia joukkoon: 6kalijaaEestist

  Jos tykkää, voi tietysti myös korvata jonkun tavallisen sanan kirjaimia numeroilla tyyliin:
  tuoli -> 7u0l1

  Ja saadakseen… särmää salasanaan, niin voisi lihottaa salasanaa vaikka näin: 7u0l1P3rk3l3

  Näin muutamana ideana. Joskus muinoin tietokoneeni salasanana oli skitsofrenia sen takia, että tiesin, ettei kukaan kavereistani osannut kirjoittaa sitä, vaikka tietäisikin sen. Nykyään Wikipedia on liian kätevä sanojen kirjoitusasun tarkisteluun, että tätä voisi hyödyntää.

  1. Tr, kiitos kommentista ja tervetuloa EOT-blogiin!

   Tuo murteen käyttäminen toimii varmasti.

   Sen sijaan Hesarin artikkelin mukaan (http://www.hs.fi/tekniikka/a1362731910597) sellainen salasana on huono, joka käsittää sanakirjamuotoisen sanan ja jossa on pari kirjainta muutettu numeroiksi. Näitä nimittäin kokeillaan automaattisesti. Pahuksen hakkerit.

 9. Mikäänhän ei estä yhdistämästä näitä. Paitsi ehkä mielikuvitus. Joku hupaisa murresana tai johdannainen siitä voisi myös toimia.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.