Musta kuin vaarivainaa tulipalon jälkeen

Katleena Kortesuo

On olemassa kahdenlaisia sanontoja: nuukahtaneita ja tuoreita. Tuoreet ovat tietenkin tehokkaampia – ja onneksi niitä on helppo keksiä nuukahtaneiden pohjalta.

Vertaustreeni

Ota jokin kulunut vertaus ja varioi siitä viisi erilaista uutta sanontaa. Aloita pienillä muutoksilla ja lopeta absurdiin.

Musta kuin synti. > Musta kuin säkillinen syntejä. > Musta kuin omenavarkaan omatunto. > Musta kuin rasistin mieli. > Musta kuin vaarivainaan palttoo. > Musta kuin vaarivainaa tulipalon jälkeen.

Vaiti kuin muuri. > Vaiti kuin porttivahti muurin juurella. > Vaiti kuin muurari itse. > Vaiti kuin muurari messussa. > Vaiti kuin muurari omissa häissään. > Mykkä kuin muurari hääyönä.

Jokaiselle näille löytyy oma paikkansa. Ensimmäiset versiot "musta kuin säkillinen syntejä" tai "vaiti kuin porttivahti" käyvät mihin tahansa persoonalliseen asiatekstiin. Sen sijaan ketjujen viimeiset sopivat pakinoihin tai rentoihin kolumneihin ja blogeihin.

Myös uusi voi olla kulunut

Suosittu sanonta palaa nopeasti loppuun. Esimerkiksi ilmaus "jollakulla ei ole kaikki muumit laaksossa" on melko uusi, mutta sitä on ryöstöviljelty liian monessa tekstissä.

Muumisanonnasta on monta variaatiota: ei ole kaikki inkkarit kanootissa, kynät penaalissa tai murot kulhossa. Näitä olisi helppo keksiä lisää, mutta en suosittele sitä. Muumirakenne on niin käytetty, että se kannattaa jättää rauhaan.

Saman asianhan voi ilmaista myös persoonallisemmin:

Taisi olla Pirkolla kursori hukassa.

Keijon helikopterista on jäänyt roottori kotiin.

Jos tämä ilmaisutyyppi "X:ltä puuttuu Y" leviää muoti-ilmiöksi, kannattaa valita jälleen uusi malli.

Uudella sanonnalla voi ottaa kantaa

Gogol kirjoitti aikanaan, että jonkun nyrkki oli suuri "kuin virkamiehen pää". Tällainen vertaus kuvaa tehokkaasti kirjoittajan näkemystä virkamiehistä.

Jokainen bloggaaja saisi ottaa oppia Gogolista. Nykymaailmaa voi kommentoida tehokkaasti vertauksilla:

epätodellinen kuin [haluamasi puolueen] vaaliohjelma

kaunis kuin missi meikkauksen jälkeen

hidas kuin hyytelö slow food -ravintolassa

Jos tuntuu, että vertausten keksiminen on tahmeaa kuin purukumi pulpetin pohjassa, älä huolehdi. Kun teet muutaman kerran vertaustreenin, keksit uusia sanontoja yhtä usein kuin yrittäjä tekosyitä.

PS. Tätä tekstiä on innoittanut Liisa T:n keksimä bloggaushaaste. Haaste syntyi kuulemma Tee itsestäsi brändi -kirjani pohjalta. Lähtökohtaisesti en ota osaa blogihaasteisiin, mutta tässä Liisan ideassa opukseni toimi jonkinlaisena katalyyttinä, joten teen poikkeuksen.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.