Näennäistä osallistumista

Katleena Kortesuo

Maailma on täynnä hyviä hankkeita ja tarkoituksia, mutta milloin osallistun niihin aidosti ja milloin näennäisesti?

Nälkäpäivässä aidointa osallistumista lienee keräyslippaan kantaminen tai rahan antaminen. Entä onko se aitoa vai näennäistä osallistumista, kun vaihtaa oman Facebook-profiilikuvansa Nälkäpäivä-aiheiseksi? Jos profiilikuvan vaihto tuo oikeasti keräykselle lisää lahjoittajia, niin kenties se on hyvä juttu.

Mutta jos ainoa panostukseni Nälkäpäivän eteen on pelkkä profiilikuvan vaihto ja olankohautus, niin osallistumiseni tuntuu melko näennäiseltä.

Entäpä rintasyöpäkampanjat? Jos ostat Fiskarsin vaaleanpunaiset sakset, tuet rintasyöpätutkimusta. Jos ostat vaaleanpunaisen nauhan laukkuusi, tuet rintasyöpätutkimusta.

Sen sijaan melko vajaata osallistumista ovat kryptiset Facebook-statukset ”Pidän siitä eteisessä” tai ”Useimmiten lattialla, joskus pöydällä”. Tällaiset statukset kertovat kuulemma käsilaukun paikan, eikä tätä ihQa salaliittoa saa paljastaa miehille. Nämä käsilaukun sijaintistatukset tukevat muka jollain omituisella tavalla rintasyöpätutkimusta.

Taisimme juuri päästä näennäisen osallistumisen ytimeen.

Ostakaa mieluummin ne sakset. Tai sanokaa suoraan, että rintasyöpätutkimus on tärkeä asia.

Edit klo 22.46:

Markus Ossi kehuu kampanjaa toisaalla. 🙂

16 kommenttia

 1. Kieltämättä samat ajatukset pyöri itselläkin mielessä, kun sen viestin sai. Siitä sai kuitenkin aikaiseksi hauskan tilapäivityksen, joten osallistuin siihen, mutta en hetkeäkään usko, että se mitenkään edistää rintasyöpätutkimusta. Rahaa ei kilahda kenenkään hyödyksi. Pidän tällaisia asioita harmittomana ajanvietteenä, mutta bonusta olisi se, että noiden viestien perässä olisi muistutus siitä, miten kysessä olevaa asiaa voisi oikeasti edistää ja silloin kryptiset viestit toimisivat ikäänkuin mainoksina naisten kesken.

 2. Minä olen eri mieltä tuosta harmittomasta Facebook-hassutuksesta. Unohdat, että henkinen tuki ja läsnäolo ovat rahaakin arvokkaampaa rintasyöpäpotilaalle. Ja tuo Facbook-läsnäolo on ystävien läsnäoloa. Koska ihan jiiden oikeiden valittujen ystävien kanssa sitä jaetaan.Minä tiedän, että se on. Been there, done that. Ja jokaisen laukun paikasta iloitsen, koska se tarkoittaa, että jokainen heistä tukee minua henkisesti ja on minun rinnallani. Ei raha aina ole kaikki.

 3. Joo, minäkin laitoin sen käsilaukkupäivityksen. Noin puolen tunnin kuluttua korvasin sen kertomalla, kuinka onnistuin lukitsemaan nettipankkitunnukseni. Anteeksi kaikki FB-kaverit! Yhtä vajaata "tuen osoittamista" on nämä Facebookin "Joka kymmenes ihminen kärsii peräpukamista, mutta se on yhä vaiettu ja häpeällinen sairaus. Liitä tämä profiiliisi viikoksi ja osoita tukesi niille, joita tämä surullinen ongelma koskettaa". Tai: "Jos olet ihminen /humanoidi /nekrofiili /siamilainen kaksonen /keliaakikko ja ylpeä siitä, niin liitä tämä profiiliisi!" Ei varmaan minunkaan tilapäivykset ole mitään korkeamman tason viihdettä, mutta noita en jaksa kyllä lukea yhtään. – Katri M.

 4. Rintasyöpä ja peräpukamat on ihan eri asia. Molemmat sairastaneena tiedän kyllä.Sitapaitsi on iso ero kassin paikalla ja "Jos olet huumorintajuton, niin laita tämä satukseesi" -kiertolaisella.

 5. Kiitos kommenteista!

  Ilman muuta rintasyövän ehkäiseminen ja tutkiminen on tärkeä asia, mutta sen voisi tehdä tehokkaamminkin. Kaksimieliset viestit eivät avaudu läheskään kaikille, mutta mitäs jos kirjoittaisi statukseensa näin:
  Rakkaat ystävättäret, muistattehan käydä mammografiassa säännöllisesti? Joka kerta, kun saat tuloksen – olipa se myönteinen tai kielteinen – muista lahjoittaa pieni summa Rintasyöpäyhdistykselle. Tilinumeron löydät täältä

  Uskon, että ylläoleva on tehokkaampi kuin arvoitukset, jotka oikeasti ovat vain kaksimielistä hihittelyä. "Suljetaan ällöt pojat ulkopuolelle" -vitsit kuuluvat tarhaikäisille.

  Tietoisuutta voi lisätä tehokkaammin ja tukea antaa avoimemmin.

 6. hivenen ihmettelinkin näitä käsilaukku viestejä. lievä pettymys kyllä, ajattelin miehenä jotain ihan muuta.Keräykset ja niihin liittyvät ns. jälkimarkkinointi on hienoa asia. valitettavasti ihmiset ovat aika kyllästettyjä näillä keräyksillä. En pitäisi ihmeellisenä että FB tietoihin liitetään, joskus tulevaisuudessa oma sairaushistoria. Tämän tagin kautta voisi saada virtuaalista vertaistukea.

 7. Ja tarkoitushan nimenomaan ei ollut lisätä rahan määrää vaan tietoisuutta, nostaa rintasyöpäasiaa esille. Mielestäni siinä FB -statusjuttu ei ollut huono tapa. Tosin sen välitön spoilaaminen oli aika tylsää. Mutta jotkut vaan on tylsiä.

 8. Harmi että idea oli jo syntyessään vanha: saamassani viestissä kerrottiin kuinka vuosi sitten kerrottiin rintaliivien väriä – siis _vuosi_ sitten tehtiin samantapainen kampanja! Ja se sentään liittyi vähän rintasyöpään, mutta käsilaukkua en osaa asiaan juuri yhdistää.Minun on vaikea kuvitella että monikaan statuspäivityksensä sanamuotoja viilailessaan mietti kovinkaan paljon syöpäsairaita. Hauskempaa oli saada mahdollisimman kaksimielinen teksti aikaan.Lisäksi tätä ideaa on kopioitu tyhjänpäiväisiin tarkoituksiin. Elokuussa viimeksi sain tällaisen kutsun: "Ärsytetään taas välillä urospuolisia ja laitetaan statukseen oman kodin koosta, tai minkälainen toivottaisiin sen olevan! Oman mielen mukaan teksti "Iso" "tosi iso" tai jokin muu vastaava kuten "se on ihan mielettömän iso" tai "aivan liian pieni" eikä kerrota mistä on kyse! Pitäkää hauskaa tekstiä keksiessä! Älkääkä paljastako ja muistakaa tykätä toisten tyttöjen tilasta."En usko, että tämä edes ylitää mitään uutiskynnystä edellä mainituista syistä. Kaikki sympatiani rintasyöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen.

 9. Lämmin kiitos kommenteista! Hieno juttu, että rintasyövän ehkäisystä ja sen tukimuodoista keskustellaan.

  Käsilaukkustatuksen kirjoittaminen ei toki ole mistään pois, mutta se on lähinnä tehotonta viestintää ja ala-astemaista hihittelyä. Tämän blogin tarkoituksena on oppia omista ja muitten mokista, joten olen hanakka esittämään kehitysehdotuksia asialle kuin asialle – vaikka niitä ei kukaan pyytäisi.

  Uusille Anonyymeille kerrottakoon, että tässä blogissa saa kyllä olla kärkevä ja ehdottomasti saa olla eri mieltä kanssani. Keskusteluun on kuitenkin suositeltavaa osallistua omalla nimellä, varsinkin mitä kiukkuisemmaksi tuntee itsensä.

  Mitä tulee toisen Anonyymin kommenttiin spoilaamisesta, niin eikö idea ollut levittää rintasyöpätietoisuutta? Jos kukaan ei paljasta ideaa, niin puolet (miesväestö) ei koskaan pääse kärryille tästä hyväntekeväisyystempauksesta. Toki on imartelevaa, että minun tekemäni spoilaus blogini muutaman sadan ihmisen lukijakunnalla saisi niin laajaa näkyvyyttä, että koko homma olisi kerralla spoilattu.

  Tästä keskustelusta viisastuneina meidän jokaisen kannattaa ostaa jokin vaaleanpunaisella nauhalla varustettu tuote, ettei olennaisin asia unohtuisi.

 10. Miksi rintasyövän ehkäiseminen ja tutkiminen kuuluu vain naisille?Ja minulla ei mene kaaliin mitä yhteistä käsilaukulla ja rintasyövällä on? Enkä muistanut viimevuotisen rintaliivivärin liittyneen rintasyöpään. Ajatus puolihyvä, mutta toteutus meni penkin alle…

 11. Aika näennäis-näppärä kirjoitus. Mistä keräyksestä se statuksen päivittäminen on pois? Tässä on tuskin kysymys mistään joko tai asiasta. Mielestäni käsilaukkujuttu oli hauska tapa lisätä tietoisuutta ja muistuttaa asiasta. Itse kun en koe miellyttävänä viljellä postauksissani mammografioita tai syöpiä, vaikka asiasta välitänkin, ja lähipiirissäni on useita rintasyöpää sairastavia.

 12. Juu – minäkään en lämmennyt "pidän siitä eteisen lattialla" -kampanjalle – ehkä eniten kuitenkin siksi etten pidä ketjukirjeistä missään muodossa enkä koskaan viitsi jatkaa niitä. Kuten edelläkin todettiin, en käsittänyt miksi asia pitäisi pitää arvoituksellisena tällaisen vitsin kautta. Arvoitus oli tosin helppo arvata parin päivityksen lukemisen jälkeen – yksi miespuolinen fb-kaverinikin oli sen hoksannut…

 13. Mielestäni tässä: http://www.facebook.com/event.php?eid=131333980252030 puolestaan on hyvä rintasyöpäkamppanja, mikä pureutuu just siihen, että "pöydällä" – tyylin päivityksistä ei kukaans aa mitään irti. Uskoisin, että näistä päivityksistä jokainen päivittäjä saa kommentteja ja kommentteihin voi sitten kertoa tarkemmin. Tai tietty siitäkin saa vain hauskan jutun. Mutta harkitsen joka tapauksessa, että riittääkö oma rohkeus ko. statuspäivityksen laittamiseen itselle.

 14. Hyvä kirjoitus, kiitos! Edelleen fb:ssa pyörii sydänpäivitys-ketju. Kiinnostuin sen verran, että etsiskelin tietoa ”rintasyövän tutkimus -viikosta” ja päädyin blogiisi. Saako tätä sun kirjoitusta jakaa?

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.