Näin kirjoitat yhtä aikaa hyvin ja nopeasti, osa 2/5

Katleena Kortesuo

Postaussarjan ensimmäinen käytännön vinkki:

Lue paljon laadukkaita tekstejä sillä kielellä, jolla itsekin kirjoitat. Keskity erityisesti siihen tekstilajiin, jota itsekin tuotat.

Kun luet hyviä tekstejä, päähäsi jää kirjoittamisen skeemoja eli rakennemalleja, joita pystyt hyödyntämään omassa kirjoitustyössäsi. Se nopeuttaa kirjoittamistasi huomattavasti – ja samalla laatu paranee.

Skeemojen ansiosta sinun ei tarvitse käyttää aikaa oikean rakenteen valintaan, sopivan tyylin hakemiseen tai loogisen etenemisjärjestyksen pohtimiseen. Ne löytyvät kuin itsestään, sillä aivosi hakevat luontaisesti toimivista tekstimalleista sen parhaan.

(Skeemat toimivat muuten muuallakin ihmisen käyttäytymisessä. Kun on saanut riittävän kokemuksen vaikkapa esiintymistilanteista, skeemojen avulla voi selvitä aivan uudenlaisista esiintymistilanteita tehokkaasti ja toimivasti.)

Huomaathan kursivoidun ohjeeni tarkennukset: lue käyttämääsi kieltä ja tuottamaasi tekstilajia. Suomenkieliset blogipostauksesi eivät parane, vaikka kahlaisit ruotsinkielistä huippurunoutta läpi. Englanninkielinen scifi-osaamisesi ei kehity, jos seuraat päivisin saksankielisiä laatu-uutisia.

Tämän tekstin tekemiseen kului 8,5 minuuttia.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.