Nasevia sanontoja annetaan tarvitseville

Katleena Kortesuo

Minulle tulee usein mieleen nasevia* kielikuvia ja sanontoja, joille ei löydy käyttöä. Koska kierrätys on hyve, pistän turhat sanonnat jakoon:

1) Joskus nämä ”Silent but strong” -tyypit ovatkin vain ”Silent and wrong”.

Tätä voisi käyttää lohdutuksena silloin, kun kaverin mieskuviot ovat menneet pieleen. Edellytyksenä on, että hän on ollut ihastunut johonkuhun hiljaiseen ja vahvaksi luulemaansa heppuun.

Minulla ei ole tälle käyttöä, koska kavereiden ihmissuhteet ovat sen verran vakiintuneita. Voisiko joku erota? Vaikka siitä Erkistä, ku se on niinku aika hiljanen?

2) Maija kukkarossa, nukkumaija, tiskijutta

Jos olisin feministisempi, käyttäisin tällaisia protestiversioita vanhoista sanonnoista ja termeistä. Nämä ovat kuitenkin jääneet hyödyntämättä, joten pistän ne kiertoon. Kuuluvat kategoriaan ”ihan hyvä mutta en vain jostain syystä osaa käyttää”.

3) 4D tappaa talossa ja puutarhassa

Tätä voi varioida oman inhokkinsa mukaan. Sanonta tosin toimii vain, jos vihan kohde on lyhyt sana. ”Vanhasen eläkeuudistus tappaa talossa ja puutarhassa” ei kuulosta enää yhtään iskevältä.

Tätä sanontaa voivat hyödyntää kaikki ne, joiden inholistalla on esimerkiksi Nato, G20, U2 tai PMS. Olkaa hyvä!

4) Elämme Kuolan liemimaalla.

Käytin tätä silloin, kun lapset olivat kuolaus- ja puklausiässä. Silloin se oli varsin kuvaava, koska jokaisen paitani olkapäällä oli jokin tunnistamaton eritenäyte. Nyt tämän sanonnan voi laittaa kiertoon: jonkin verran käytetty mutta vielä ihan toimiva.

* Nasevuus on toki mielipidekysymys. Minulla on tapana pitää omia sanontojani erityisen nasevina.

 

10 kommenttia

 1. Kiitos tarkennuksesta!Ajattelin, että jos miespuolinen DJ on tiskijukka, niin naispuolinen DJ voisi olla tiskijutta.Kuten sanottu, sanontani ovat yleensä vain omasta mielestäni nasevia. 🙂

 2. Mitä nasevuuteen tulee:Vanha sananlasku: istuu kuin mykkä paskalla, kymppi kourassa.Miltä kuulostaisi näin euroaikaan:Istuu kuin mykkä paskalla, noin 1.67 euroa kourassa.Tai:Istuu kuin mykkä paskalla, noin 167 senttiä kourassa.Ei kuulosta samalta, ei..

 3. Kiitos jälleen kommenteista!Aku, hyvä jos sanonnat kelpaavat. Odotan innokkaasti, että ne leviävät valtakunnan mediaan.Tipu, hyvä esimerkki, miten se nasevuus katoaa. 🙂

 4. Oikeassa kontekstissa tuo tiskijutta olisikin ihan mainio ilmaisu. Useimmissa kapakoissa taitaa olla baariminnoja ja tiskijuttia töissä 🙂

 5. Mikko, ihan totta että sanonnat aukeavat vain oikeassa käyttöyhteydessä. Baariminnan kanssa tiskijutta on juuri oikeassa seurassa. Kiitos hyvästä lisäyksestä!

 6. ”Jos joku luulee olevansa puhdas ja aatteellinen, onkin usein vain ahdas ja puutteellinen.”

  ”Onko tämä teidän toimintanne henkilöstön hallintaa vai hankaliston hellintää!?”

  Saa levittää ja lainata vapaasti. Lähteenä oma puujalkavitsejä rakastava isäukkoni.

 7. ”Näin on marjat, sanoi kettu vaimolle”
  Alkuperä on hämärän peitossa. Mielestäni kuitenkin hyvin yhdistelty tunnetummista sanonnoista. Sopii käytettäväksi melkein mihin vain.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.