Postasin aamulla uuden asiakkaani omituisesta termistä: horisontaalisesta ilmiölähtöisestä policy-teemasta. En tajunnut sanarykelmästä mitään.

Olin tänään asiakkaan luona sparraamassa, ja siellä selvisi omituisen termin alkuperä. Jäljet johtivat Sitran sylttytehtaalle, jossa oli lanseerattu tämä laadukas termi. Asiakkaani oli käyttänyt samaa sanahässäkkää, koska sitä oli ollut vaikea purkaa osiin.

Asiakas itsekin myönsi, että sanalle pitää keksiä suomenkielinen vastine.

Miten sanahirviön sitten tulkkaisi ihmisten kielelle? Termi tarkoittaa kutakuinkin sitä, että jokin asia pitää ottaa huomioon erittäin laajasti ja kaikilla osa-alueilla. Käytännössä siis mitään erillistä suomennosta ei tarvita.

Asiakkaan alkuperäinen teksti menee näin:

Työryhmä katsoo, että aktiivisen X-politiikan edistäminen tulee maassamme ottaa nykyistä vahvemmin esille yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja yhteiskuntapoliittisten toimenpiteiden suunnittelussa horisontaalisena ilmiölähtöisenä policy-teemana.

Neutraalisti suomennettuna teksti menisi jotenkin näin:

Työryhmä katsoo, että maassamme pitää edistää aktiivista X-politiikkaa nykyistä vahvemmin sekä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa että yhteiskuntapoliittisten toimien suunnittelussa.

Asiakas kuitenkin toivoo raportistaan napakampaa ja jopa väittävämpää, joten toivon tekstin kehittyvän tähän suuntaan:

Maassamme pitää edistää aktiivista X-politiikkaa nykyistä vahvemmin. Meidän on saatava ote X:stä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja toiminnan suunnittelussa – tai muuten X saa otteen meistä.

Raportin pitää olla valmis huhtikuun loppuun mennessä. Pitäkää peukkuja, että saamme siitä tolkullista tavaraa.

2 kommenttia

  1. Mitä ihmettä tarkoittaa politiikan edistäminen? Politiikka itsessäänhän on (valittujen) asioiden edistämistä, joten politiikan edistäminen on silloin asioiden edistämisen edistämistä – siis mitä? Yritetäänkö tässä sanoa, että pitäisi politikoida enemmän asiasta X vai tehdä jotain asialle X?

    Itse tiivistäisin koko höskän muotoon: ”X-asioiden pitäisi ohjata vahvemmin yhteiskunnan päätöksentekoa ja toiminnan suunnittelua” tai ”X-asioiden pitäisi olla vahvemmin osa kaikkea yhteiskunnan päätöksentekoa ja toiminnan suunnittelua”.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.