Viimeviikkoinen postaukseni toksisesta maskuliinisuudesta tuotti mahtavat määrät keskustelua. Kiitos jokaiselle keskustelijalle Twitterissä, Facebookissa ja täällä EOT:ssa.
Keskustelun myötä tajusin ison eron itseni ja eri mieltä olevien välillä. Meillä oli huikean erilainen tapa suhtautua meihin kohdistuviin odotuksiin, ja erityisesti ristiriitaisiin odotuksiin.
Ymmärrän hyvin, että joistain ihmisistä ristiriitaiset odotukset voivat tuntua ahdistavilta ja pelottavilta.
Siksi toivonkin, että omasta suhtautumistavastani olisi apua. Tämä tekniikka nimittäin keventää taakkaa mittaamattoman paljon. Kiteytin sen kuusikerroksiseksi siivilämalliksi:
1) Karkein siivilä: onko odotusta edes olemassa?
Joskus me ihmiset rakennamme odotuksia ihan itse päässämme, koska kuvittelemme tietävämme jo etukäteen sen, mitä muut meistä ajattelevat ja mitä he meiltä toivovat. ”Kaikki kai olettavat mun kaltaiseltani uudelta työntekijältä, että mun pitäisi hallita viimeistään kolmantena päivänä kaikki asiat.” ”Kai toi opettaja luulee, että mä osaan hyvin ruotsia, kun muutin tänne Vaasasta.” ”Varmaan toi mun yhden yön baariheila olettaa, että mä olen hirrrveä seksikone.”
Ensimmäinen ja karkein siivilä auttaa tsekkaamaan, onko odotusta olemassa ollenkaan, vai rakensinko sen päässäni. Tämä voi selvitä kysymyksillä: ”Milloin te toivotte, että mun pitäisi pystyä hoitamaan tätä duunia kokonaan omin päin?” Saman voi myös purkaa auki omin sanoin: ”Mä tosiaan muutin Vaasasta, mutta kaikki mun kaverit siellä on suomenkielisiä, joten mä en kyllä osaa ruotsia.” Voit myös pyytää toista kertomaan omia odotuksiaan: ”Hei mä en ole mikään superrutinoitunut baaritreffailija, joten kerro sitten, mistä tykkäät ja mitä toivot. Batman-pukua ei löydy, mutta kermavaahtoa voi olla jääkaapissa.”
Tässä vaiheessa osa odotuksista karsiutuu pois. Niitä ei itse asiassa edes ollut tai ne oli helppo laittaa pakettiin. Ne ovat juuri jääneet ylimpään siivilään, ja vain osa rakeista jatkaa matkaansa alaspäin.
2) Toinen siivilä: onko odotus tarpeellinen tai merkityksellinen?
Ainahan on olemassa vaikka minkälaisia odotuksia, mutta marginaalisista odotuksista ei tarvitse välittää. Kukaan meistä ei lotkauta korvaansakaan sille, jos naapurimme vaatii meidän pukeutuvan ainoastaan keltaisiin vaatteisiin, jotta hänelle tulisi parempi mieli.
Jos sait tietoosi olemassaolevan odotuksen, onko se merkityksellinen ja ison ihmisjoukon esittämä vai onko se tullut yksittäiseltä irrationaaliselta tyypiltä?
Se on selvää, että on olemassa tärkeitä yhteiskunnallisia odotuksia. Meidän ei ole fiksua tappaa toisiamme, varastaa toisilta, olla ilkeitä tai vaatia muita noudattamaan omaa uskontoamme. Nämä odotukset ovat niin tärkeitä, että ne läpäisevät seulan.
Silti tässäkin vaiheessa saat siivilöityä valtaosan odotuksista pois. Niiden esittäjät eivät ehkä kuulu elämääsi (exän vanhempien toiveet; entisten koulukavereiden pyynnöt; toisen paikkakunnan paikallispoliitikkojen odotukset; mielipidepalstan räyhääjien vaatimukset). Odotus voi olla myös itsessään merkityksetön, eikä se resonoi sinussa lainkaan.
3) Kolmas siivilä: esittääkö sama taho ristiriitaisia odotuksia?
Toivooko pomo yhtä aikaa enemmän panoksia kehitystyöhön, enemmän panoksia myyntiin ja enemmän panoksia toimistotöihin? Toivooko lapsi yhtä aikaa lomareissua etelään ja uusia laskettelusuksia? Toivooko lounasseuralainen terveellistä ja ympäristöystävällistä ruokaa, jonka saisi tosi nopeasti ja tosi halvalla töihin tuotuna?
Aina kun sama taho esittää ristiriitaisia odotuksia, voit suhtautua niihin kahdella tavalla. 1) Selvitä oikea, kiireellisin toive: mitä se pomo oikein haluaa? 2) Toteuta vain jompikumpi, koska kaikkea ei voi saada. Muksu sai sukset, mutta etelänreissua ei nyt tipu.
Tämäkin vaihe seuloo turhia odotuksia pois. Kukaan ei pysty täyttämään ristiriitaisia odotuksia, joten selvitä oleellinen tai päätä se itse.
4) Neljäs siivilä: tulevatko ristiriitaiset odotukset eri tahoilta?
Joku superkonservatiivi saattaa odottaa minun olevan hiljaa lieden ääressä, ja joku liberaali saattaa odottaa minulta äänekkäitä mielipiteitä. Joku rohkea tyyppi saattaa kannustaa ottamaan iso bisnesaskel, ja joku arempi saattaa kehottaa jarruttamaan.
Yleensä ristiriitaiset odotukset tulevat eri tahoilta. Sinun tehtäväsi on päättää, kumpi taho on sinulle merkityksellinen – vai onko kumpikaan.
Se ajatus lohduttaa ainakin minua, että jokaiseen meihin kohdistuu ristiriitaisia odotuksia. Siis aivan jokaiseen: naisiin, miehiin, yrittäjiin, työttömiin, eläkeläisiin, toimitusjohtajiin, ravintovalmentajiin ja vaikka kunnan työntekijöihin. On osa aikuistumista oppia kohtaamaan ristiriitaiset odotukset ja osata päättää niiden välillä.
Tämä vaihe siivilöi jälleen osan odotuksista pois. Ristiriitaisten odotusten aallokossa on lupa antaa palttua vääränlaisille odotuksille.
5) Viides siivilä: ovatko odotukset omien arvojesi mukaisia?
Meidän ei tarvitse noudattaa niitä odotuksia, jotka ovat omien arvojen vastaisia. Jos yrittäjäperheen lapsesta tulee kommunisti, hänen ei tarvitse ryhtyä pyörittämään perheyritystä, vaikka vanhemmat kuinka odottaisivat. Muuten tuloksena on rikkinäinen ja ahdistunut ihminen, joka toimii omia arvojaan vastaan.
Tutki siis ne käsiisi siivilöityneet odotukset, jotka ovat oikeasti olemassa, jotka ovat sinulle merkityksellisiä ja jotka eivät ole keskenään ristiriidassa. Ovatko ne omien arvojesi ja tavoitteittesi mukaisia? Jos ovat, ne pääsevät viidennestä siivilästä läpi.
Tässä vaiheessa suurin osa sinuun kohdistuneista odotuksista on karissut pois. Mikä on seuraava siivilä?
6) Hienoin siivilä: mitä seurauksia on, jos en toimi odotusten mukaan?
Joidenkin odotusten rikkomisesta seuraa perhekriisi, joistain paheksuntaa ja jotkut eivät aiheuta yhtään mitään.
Tämän siivilän ei kuulu enää vaikuttaa päätökseesi: jos odotukset ovat käyneet viisi aiempaa siivilää läpi ja päätyneet käteesi asti, hienoimman siivilän tehtävänä on vain valmistaa sinua. Kun tiedät jo etukäteen, että tiedossa voi olla perheriita, osaat valmistautua siihen.
Yllättävän moni meihin kohdistuva odotus on sellainen, että sen rikkominen ei herätäkään paheksuntaa, vaan iloa tai yllättyneisyyttä. Jonkin tahon esittämä odotus on itse asiassa ollut pikemminkin pelko, ja sen toteutumatta jääminen on hyvä asia tai positiivisesti yllättävä asia.
Olen itse todennut, että useimpien odotusten rikkomisesta seuraa enemmän kannustusta kuin paheksuntaa. Monet tahot arvostavat rohkeutta ja yritteliäisyyttä enemmän kuin normien mukaan kulkemista.
* * *
Kun odotus on kulkenut kaikkien kuuden siivilän läpi, olet levollisempi. Matkan varrelle ovat jääneet
- typerät odotukset (”miehen pitää olla äiä”, ”nainen ei tajua bisnestä”)
- merkityksettömät odotukset (”yrittäjän pitää aina olla tyylikäs”, ”jokaisen pitää tunnistaa suurimmat oopperasäveltäjät”)
- ristiriitaiset odotukset (”isä halusi minusta viulistin, mutta äiti halusi minusta insinöörin”)
- omien arvojen vastaiset odotukset (keksi tähän oma)
- epätietoisuus odotusten rikkomisen seurauksista.
Toivottavasti tästä työkalusta oli apua. Ymmärrän hyvin sen argumentin, että jotkut näkevät miehiin kohdistuvan ”odotuksia kovuudesta ja tunnekylmyydestä”. Sen sijaan sitä en ymmärrä, että näitä odotuksia ei osata suodattaa pois. Ne karsiutuvat siivilätekniikalla hiiteen useimmiten jo parissa ensimmäisessä sihdissä, ja viimeistään ne putoavat pois viidennessä ja kuudennessa siivilässä.
Sitä paitsi on paljon helpompaa käyttää itse siivilämallia kuin muuttaa muun maailman odotuksia. Maailma on niin täynnä erilaisia ihmisiä ja erilaisia mielipiteitä, etteivät ristiriitaiset tai typerät odotukset lopu ikinä.
Älä stressaa odotuksia. Valitse niistä vain itsellesi sopivat ja kohauta olkiasi muille.