Kaverini Dorotea päivitteli, miksi Facebookissa näkyvät vain hänen FB-kontaktiensa vanhat päivitykset eikä mitään uutta. Miksi tuorein päivitys ei näy ylimpänä?

Ei hätää – apuun tulee Super-Katleena, jonka taikavoimiin kuuluvat somesovellusten tuunaus ja virittely. Lupasin Dorotealle tehdä postauksen, jonka avulla saa Facebook-uutisvirran mielenkiintoisemmaksi. Kolme vinkkiä, ole hyvä:

Facebook-askel 1: uutisvirran tuunaus

Mene Facebookiin läppärilläsi tai pöytäkoneellasi. Löydät vasemmalta valikon, jonka Uutiset-kohdassa on aina oletusarvona Suosituimmat tarinat.

Suosituimmat

Tämä vaihtoehto on kuitenkin ahterista, koska se perustuu Facebook-algoritmin luuloon siitä, mistä sinä satut tykkäämään. Se siis saattaa näyttää jatkuvasti viikon vanhoja päivityksiä.

Käy mieluummin klikkaamassa kohta Viimeisimmät. Se näyttää näin upealta:

Viimeisimmat

Facebook on sen verran ärsyttävä kaveri, että se palauttaa tämän valinnan aina aika ajoin oletusarvoonsa. Joudut siis aina kerran viikossa kurkkaamaan, onko asetus yhä paikallaan vai joudutko valitsemaan Viimeisimmät uudelleen.

Tämä asetus säilyy myös kännykässä ja muissa mobiilivimpaimissa suurin piirtein viikon verran. Aina kun alat nähdä vanhentuneita päivityksiä, mene läppärillä tai pöytäkoneella Facebookiin ja vaihda asetus.

Facebook-askel 2: rasittavien päivitysten blokkaus

Voi olla, että FB-kontakteissasi on joku ihminen, jonka päivityksiä et jaksa lukea. Tai ehkä olet kyllästynyt MV-julkaisuun tai FB-peleihin. Tähänkin on ratkaisu, joka toimii kuin kryptoniitti Teräsmieheen.

Mene kyllästyttävän ihmisen profiiliin. (Tässä esimerkkinä on tosin Dorotea itse, jonka seuraamista en aio lopettaa.)

kaveriseuraus

Lähtökohtaisesti jokaisen kaverisi kohdalla oletusarvona on innovatiivisesti nimetty painike ”Oletus”. Se tarkoittaa sitä, että näet tästä tyypistä suosituimmat päivitykset, mutta et kaikkia.

Jos et jaksa tylsää tyyppiä, klikkaa alin vaihtoehto ”Lopeta käyttäjän X seuraaminen”. Näin pysytte yhä FB-kavereina, mutta tyypin päivitykset eivät näy uutisvirrassasi.

Vastaavan tempun voi tehdä myös mobiilissa, mutta siellä vaihtoehdot ovat eri järjestyksessä ja osin eri nimelläkin. Loogista, eikö totta!

Facebook-seuraa-oletus

Mobiilissa valitset tietenkin ensimmäisen vaihtoehdon, jos kyseessä on rasittava yksilö. (Oikeastihan ei ole olemassa rasittavia yksilöitä, vaan kaikki ovat ihanan pörröisiä ja suloisia. Mutta teoriassa voit siis blokata rasittavan tyypin tällä tavoin, ja silti FB-kaveruus pysyy voimassa.)

Tässä toiminnossa on se hyvä puoli, että kaverisi ei saa tietää mitään, vaikka lopetat seuraamisen. Kukaan ei siis polta päreitään.

Lisäksi täytyy vielä päästä estämään typerät sovellukset ja ”uutislähteet”. Aina kun joku jakaa virtaasi sovelluksen tai uutisen, joka on epäluotettavasta lähteestä tai edustaa vastenmielistä huumoria, voit piilottaa kyseisen verkkosivuston kokonaan. Jaetun uutisen oikeasta yläkulmasta löytyy pieni vaaleanharmaa nuolenkärki. Klikkaa siitä, ja voit valita, mitä estät näkymästä.

piilota-kaikki

Menin Itsenäinen Suomi -nimiselle Facebook-sivulle. Sen yksittäisestä julkaisusta voin valita, piilotanko kaikki ”Itsenäisen Suomen” julkaisut vai piilotanko kaikki MV-valemedian sisällöt (jakoipa niitä kuka tahansa). Toki voin estää molemmat.

Ja kas, elämä on mukavampaa! Nyt kun olet piilottanut näkyvistäsi epäkiinnostavat tai epäluotettavat sisällöt, Facebookin käyttäminen on paljon mukavampaa.

Facebook-askel 3: kiinnostavien tahojen poiminta

Kolmas ja viimeinen askel on kiinnostavien tahojen poiminta. Facebook pitää kaikkia kavereitasi ”oletusarvoisina”, mutta mitä jos haluat ehdottomasti nähdä läheisimpien tai kiinnostavimpien tyyppien julkaisut?

Silloin tietenkin menet kyseisen ihmisen käyttäjäprofiiliin ja valitset ”Katso ensin” -kohdan.

Facebook-seuraa

Mobiilinäkymästä huomaa, että olen valinnut Antin kohdalta Katso ensin -vaihtoehdon. Silloin kaikki Antin päivitykset näkyvät uutisvirrassani – paitsi jos hän itse on blokannut minut.

* * *

Bonusvinkki: Seuraan itse tarkoituksellisesti joitain asiallisia tahoja, jotka edustavat vastakkaista kantaa kuin omani. Listallani on vasemmistopoliitikkoja ja ay-väkeä, koska en halua liiaksi eristäytyä heidän näkemyksistään. Suosittelen samaa muillekin.

Sen sijaan aggressiiviset ja valehtelevat tahot blokkaan järjestelmällisesti. Yksikään toimija ei edistä minun silmissäni omaa asiaansa, jos se turvautuu valheisiin, rikoksiin tai aggressioihin.

* * *

Onneksi olkoon! Olet juuri läpäissyt Super-Katleenan taianomaisen Facebook-kurssin, jonka avulla elämäsi on onnellisempaa, tehokkaampaa, täyteläisempää ja muhevampaa. Yksisarviset laukkaavat rinnallasi auringonlaskuun asti.

11 kommenttia

  1. Nuo viimeisimmät saa pysymään päällä aina (eikä tarvitse alunperinkään säätää valikkoa) kun käyttää FB:iin menemiseen tätä osoitetta (selain oppii sen varsin nopeasti, eli ei tarvitse edes tehdä kirjanmerkkiä tms): https://www.facebook.com/?sk=h_chr

  2. Erittäin hyviä vinkkejä! Oman FB-kokemukseni keskeinen ilo on myös selaimen AdBlock-lisäosa (tai AdBlock Plus, selaimesta riippuen). Sillä voi poistaa mainokset ja filtteröidä muutenkin sisältöä. Blokkaan sen avulla esimerkiksi FB:n koko oikean sivupalkin. Ei nyt ehkä ihan yhtä helppo vinkki kuin nuo sinun mainitsemasi, mutta toimii vaikka nyt edistyneimmille. 🙂 iPhonella Friendly-niminen sovellus mahdollistaa mainoksettoman Facebookin,

  3. Laitanpa tän tännekin, kun näytti saavan kannatusta 🙂 eli,

    Mä oon tehnyt kavereista Facebook-listan. Sen kun avaa, niin näkee kavereiden päivitykset aikajärjestyksessä. Bonuksena se, että sekaan ei tule seurattujen sivujen juttuja, eikä mainoksia. Sivuille on sit omat listansa, mistä näkee nopsaan vaikka oman firman tai kilpailijoiden jutut.

    Listausmahdollisuus löytyy siis ”kiinnostuksen kohteet” -otsikon alta

  4. Hyvä postaus!
    Sitten kun vielä saisi ihmiset tajuamaan että vanhojen juttujen uudelleenpostaaminen ei hirveästi ketään hyödytä vaikka facebook sitä suositteleekin kaikille. Facella on muutenkin jännä taipumus roikkua menneessä, ja ko. palvelulla onkin taipumuksena nostaa vanhoja uutisia ja vanhentunutta tietoa uudestaan otsikoihin, kun ihmiset eivät viitsi tarkastaa lähteitä…

    1. Kiitokset!

      Mäkin olen kyllästynyt niihin ”muisto vuodelta 2012” -postauksiin. En itse jaa niitä ikinä, enkä oikein jaksaisi muidenkaan jakoja. Olen varmasti kalsea tosikko.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.