Onko itsestäänselvyys yllättävää?

Katleena Kortesuo

Yle on julkaissut mukauutisen: vanhat* ihmiset käyttävät yhä enemmän nettiä.

Toimittaja (tai tutkija) on astunut miinaan.

On itsestään selvää, että netin käyttö lisääntyy vanhojen ihmisten keskuudessa. Kysymys on samasta porukasta, joka näkyi edellisessä tutkimuksessa nuoremman pystypalkin kohdalla.

Jos ihminen käytti nettiä 57-vuotiaana vuonna 2007, hän käyttää sitä ilman muuta myös 61-vuotiaana vuonna 2011.

Vasta se olisi uutinen, että vanhojen ihmisten netinkäyttö pysyisi samana tai pienenisi. Siitä olisin aidosti hämmästynyt.

Kun ihminen vanhenee, hän ei unohda entisiä toimintatapojaan ja siirry kutomaan villasukkia.

Kyseinen tutkimus on muuten täysin turha vuonna 2020. Silloin kaikissa ikäluokissa käytetään nettiä lähes sataprosenttisesti.

*Tutkimuksessa puhutaan ikääntyneistä, mutta minä puhun vanhoista. Vanha ei ole haukkumasana. Se on kunnianimitys.

4 kommenttia

 1. Vuonna 2020 tällä hetkellä 60-vuotiaat ovat vasta 68 vuotiaita. Tämän hetken kuusikymppisissä on vielä paljon niitä, jotka eivät käytä nettiä ja uskon että ovat samassa tilassa vuonna 2020.

  1. Olin ehkä optimisti. Lisää vuosilukuun viisi tai kymmenen vuotta lisää.
   Pointtini on, että siinä vaiheessa kun nykyiset työikäiset ovat eläkeiässä, nettiä käyttävien osuus on lähes sata prosenttia. Silloin on turha enää tehdä tätä tutkimusta.

   1. Ehkä ei tätä, mutta 20 vuoden päästä on varmaankin jo joku uusi virtuaalimaailma tai ”netti” ja ihmetellään kun vanhemmat ihmiset ei omaksu sitä käyttöön..

    1. Juu, kanavat vaihtuvat ilman muuta.
     Ja sitten seurataan taas uusia kaavioita ja ihmetellään viiden vuoden välein, että kuinka kummassa ne vanhuksetkin nyt alkavat käyttää tätä uutta kanavaa. Vasta äskenhän se oli vain nuorten juttu.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.