Osta kallis ja huono

Katleena Kortesuo

Partiokaverini näytti minulle maailman huonointa taskulamppua. Kyseessä on vekotin, jota kukaan ei osaa käyttää, ellei katso opasvideota. En saanut edes valoa päälle, saati sitten kytkettyä mitään muita toimintoja.

Lamppuun on tungettu kaiken maailman ominaisuuksia, mutta niitä ei saa toimimaan ilman oikeaa asentoa, oikeaa kosketusta ja oikeanlaista painallusta. Kyseisen Mag-Liten esittelyvideon löydät täältä.

Aikanaan kun kävin partioreissuissa kavereitteni kanssa 1990-luvulla, Mag-Lite oli parasta mitä kuvitella saattaa. Mitä isompi, sitä parempi. Sen ajan otsalamput olivat surkeita, koska niissä oli niskassa valtavat akut ja otsalla lautasen kokoinen lamppu.

Maailma muuttui. 2000-luvulla tulivat kevyet otsalamput.

Mag-Lite ei silti ole luovuttanut. Sen mallistossa ei vieläkään ole otsalamppuja, mutta se on kehittänyt omituisia lisäherkkuja taskulamppuun, ja lapsi on mennyt pesuveden mukana. Käytettävyys on unohtunut täysin.

Tästä toimintatavasta tulevat mieleen sanomalehtitalot. Olisi järkevämpää ja ajanmukaisempaa ryhtyä kehittämään sähköisiä ympäristöjä ja sisältöjä lukulaitteisiin, mutta silti jotkut yrittävät tekohengittää paperilehtiä.

Joskus on raskasta päästää irti lempilapsestaan – olipa se taskulamppu tai paperinen sanomalehti – ja ryhtyä tekemään otsalamppuja ja sähköisiä lehtiä.

2 kommenttia

  1. Taskulampussa pitäisi olla myös toiminto ”Katso ohjevideo”. Ehkä sen saisi päälle, kun hakkaisi ensin lamppua sekunnin lattiaan/seinään/omaan päähänsä.

    1. Aija, tärkeä lisäys. Päähän hakkaamalla käynnistyvä ohjeraina parantaisi merkittävästi lampun käytettävyyttä. 🙂

      Lamppu maksaa muuten Scandinavian Outdoor Storessa 70 euroa. En ikipäivinä maksaisi tuollaisesta vekottimesta niin paljoa, koska 40-50 eurolla saa jo pätevän otsalampun.

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.