Kirjoitan juuri Kriisiviestinnän Paniikkipakkaa, ja olen pahasti myöhässä aikataulusta. Joulun alla tuli työkiireitä, joten jouduin lykkäämään kirjoittamista. Olen jo madellut Janin jaloissa ja kerjännyt anteeksiantoa.

Nyt kirjoittaminen sujuu vauhdikkaasti, mutta ideoita pukkaa ongelmaksi asti. Aina kun olen viimeistellyt yhden kortin, saan idean uudesta kortista. Alun perin listallani oli 32 kriisiviestinnän vinkkiä, mutta ne ovat lisääntyneet kuin henkarit komerossa. Määrä on jo 46. Kohta asiakkaat joutuvat kuskaamaan omaa Paniikkipakkaansa kottikärryillä.

Olen tehnyt myös Kauppakamarin kanssa sopparin uudesta kirjasta, joka käsittelee samaa teemaa: Riko lasi hätätilanteessa. Kyseessä on johtajille suunnattu kriisiviestinnän opas, jossa kerrotaan tarkemmin, miten kriisin aikana pitää viestiä ja missä vaiheessa.

Mutta ovatko nämä nyt päällekkäiset tuotteet? Nääh, eivät ole.

  1. Paniikkipakka on ennen kaikkea työkalu, joka sopii hätätilanteeseen. Se kulkee taskussa, ja sitä on nopea plärätä kiireessä. Paniikkipakka sopii myös kirjojen vihaajille, koska se on paljon toiminnallisempi.
  2. Riko lasi hätätilanteessa on tarkempaa perehtymistä varten. Sekin kiteyttää neuvot nopeasti, mutta kirjassa on ilman muuta enemmän taustoitusta ja keissejä. Kirjassa on myös enemmän anekdootteja ja elävämpää kieltä, koska siinä on enemmän tilaa kuin pakassa.

Viisas ihminen ostaa tietenkin molemmat. (Lisää tähän paniikinpunainen emojisydän.)

 

2 kommenttia

  1. Tosi mielenkiintoisen kuuloisia tuotteita! Onko taustalla tutkimuksia, caseja, omakohtaisia kokemuksia vai mihin kaikkeen nämä perustuvat?

    1. Kiva kuulla! Tekniikoiden taustalla on noita kaikkia: tutkimuksia, keissejä ja omakohtaisia kokemuksia.

      Suurin osa kriisiviestinnän vinkeistä perustuu klassisiin metodeihin, jotka ovat tuttuja jokaiselle ammattiviestijälle. Metodien taustalla on useimmiten ihmisten psykologiset reaktiot.

      Esimerkiksi aggressiivinen viestintä lisää viha- ja pelkoreaktioita, joten sitä ei kannata käyttää. Tai toinen esimerkki: anteeksipyyntö rauhoittaa tilannetta, joten se kannattaa myös esittää.

      Minulla on myös joitain itse kehittämiäni niksejä, mutta ne täytynee jättää kirjaan. Niiden avaaminen vaatii sen verran enemmän tilaa, että ne eivät mahdu Paniikkipakkaan.

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.