On kaksi asiaa, joita ei kannata tehdä blogipostauksessa: epäloogisuus ja epäselvä jäsentely. Epäloogisuus on poukkoilua ja vaikealukuista tekstiä.
Epäselvä jäsentely on taas juuri tätä, minkä äsken tein. Huomasitko?
Äskeiset kaksi kappaletta oli väärin jäsennelty. Ensimmäisessä tekstikappaleessa mainitsin kaksi ilmiötä ja esittelin niistä ensimmäisen. Seuraavassa kappaleessa taas esittelin toisen. Tämän vuoksi ensimmäinen hukkuu helposti johdantokappaleeseen, joilloin jälkimmäinen saa isomman painoarvon.
Oikea tapa olisi ollut jakaa setti kolmeen kappaleeseen:
- johdattava tekstikappale
- ensimmäisen ilmiön esittelevä tekstikappale
- toisen ilmiön esittelevä tekstikappale.
Olen törmännyt tähän rakennevirheeseen monessakin yhteydessä. Tuoreimpana taitaa olla Etlan teksti Teknologinen kehitys sekä tuhoaa että luo työtä:
Automaation kehittymisellä on kahdenlaisia vaikutuksia työn kysyntään. Ensinnäkin, se suoraan vähentää työn kysyntää koneen syrjäyttäessä ihmisen tietyistä tehtävistä. Toiseksi, se nostaa tuottavuutta, mikä puolestaan nostaa työvoiman kysyntää muissa tehtävissä. On hyvin mahdollista, että syrjäytysvaikutus on merkittävämpi, jolloin teknologinen kehitys todellakin heikentää työllisyyttä.
Teknologisella kehityksellä on kuitenkin toinenkin puoli: automaation lisäksi syntyy myös uusien ihmisen suorittamia tehtäviä. Tämä tarkoittaa sitä, että teknologian kehittyessä osa tehtävistä katoaa kokonaan (niitä ei siis tee kone eikä ihminen) ja samaan aikaan syntyy aivan uusia tehtäviä. Näiden uusien tehtävien synty saattaa lisätä työvoiman kysyntää.
Minulla on kaksi vinkkiä: ryhmittele fiksusti.
Äläkä tee näin.
Kumpi dominoi, riippuu ekan kappaleen pituudesta ja lukutottumuksista. Jossain demografioissa eka kappale luetaan ingressinä loppuun ja sitten skannataan loppua, juuri toinen kappale pahiten ohittaen.
Joo, ilman muuta ihminen voi lukea toisinkin: homma riippuu tosi paljon asettelusta. Lyhyt kappale saattaa saada enemmän huomiota kuin ylipitkä.
Joka tapauksessa jäsentelytekniikka on tuolla tapaa tehtynä epälooginen. Jos kirjoittaja on halunnut esitellä kaksi pointtia, helposti käy niin, että lukijalta jää toinen huomaamatta.