Puhu äänellä jonka kuulen

Katleena Kortesuo

Lyhyt alustus aiheeseen:

Kielessä on erilaisia muotoja ja tekstilajeja. Alla olevista esimerkeistä saat kiinni, mitä tarkoitan.

Virkakieli: kierrätysjätteen lajittelupiste, päihdehuollon asiakas, varhaiskasvatuskeskus, evaluoida

Arkikieli: kierrätyspiste, juoppo, päiväkoti, arvioida

Lasten kieli: roskis, hassu setä, tarha, miettiä

Erilaisia kielimuotoja on tietysti kymmenittäin muitakin, mutta näillä kolmella pääsemme aiheeseen.

Teesini:

Jos kielenkäytön aihe ja kielenkäytön tekstilaji ovat eri maailmoista, todellisuus hämärtyy.

Tämän vuoksi on helppo siirtää päiväkoteja ja vanhainkoteja paikasta toiseen. "Varhaiskasvatuskeskuksia" ja "vanhustenhuollon kiinteistöjä" on paljon mukavampi pallotella kuin lapsia, vanhuksia ja hoitajia.

Vastaavia esimerkkejä hämärästä kielenkäytöstä, tekstilajista ja sanavalinnoista on kymmeniä.

Kela ei tunne termiä äitiysloma, vaan se puhuu vanhempainvapaasta. Jos äidit kuitenkin itse puhuvat äitiyslomasta, miksi samaa sanaa ei voisi hyödyntää Kelan viestinnässä?

Meillä oli pari viikkoa sitten tarhassa varhaiskasvatussuunnitelmakeskustelu eli vasu-keskustelu. Siellä jutellaan lapsen kuulumisista, taidoista ja kokemuksista ja samalla katsotaan, miten tarha ja koti voivat yhdessä auttaa muksua uusien asioiden opettelussa.

Miksi hiivatissa näin tärkeän tuokion nimi on "varhaiskasvatussuunnitelmakeskustelu"? Miksi se ei ole vain kasvatuskeskustelu? Tai vaikka tenavatunti?

Pitkä ja monimutkainen termi vie ajatukset kirjaamisiin, tavoitteisiin ja evaluaatioon, vaikka kyse on vain siitä, miten lapsi oppisi sanomaan r-kirjaimen ja odottamaan vuoroaan jonossa.

Kehitysehdotukseni:

Puhu sillä kielellä, jota puheenaihe itse käyttää. Muuten vieraannut hänen maailmastaan ja teet ulkokohtaisia päätöksiä.

Happoradio sanoo sen hyvin:

Puhu äänellä jonka kuulen, sanoilla jotka ymmärrän.

2 kommenttia

  1. En tiedä voiko tänne kommentoida rekisteröitymättä. Kokeillaan!
    Kela puhuu vanhempainvapaasta siksi, että äitiysloma ja vanhempainvapaa ovat eri asia. Äitiysvapaahan ei kestä kuin kolme kuukautta. Sen jälkeen se muuttuu vanhempainvapaaksi, ja sen vapaan voi käyttää kumpi vanhempi tahansa.

    Terveisin Anni

Kerro oma kantasi

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.