Pyydettiinkö sinua puhumaan? Kaivattiinko katsausta? Ehdotettiinko esiintymistä?

Ei hätää! Kun seuraat tämän kalvosarjan vinkkejä, et enää koskaan joudu kuulemaan vastaavia kurjia pyyntöjä. Asiantuntijan on paljon mukavampi istua turvassa omassa toimistossaan.

 

38 kommenttia

 1. Päivän paras! Unohdit kuitenkin muutaman tärkeän seikan.

  – Luota siihen, että paikalta löytyy tietokone, jolle voit tuoda diaesityksen muistitikulla. Esitystä ei tietenkään saa testata ennen puhetta. Kyllähän se toimi vielä omalla koneella!
  – Tee kaikki valmiit vuorosanat suoraan esitykseen. Näin voit kätevästi toimia vain esityksen ääneenlukijana – ja muut voivat seurata sinua helposti.
  – Powerpointin siirtymät-välilehti on tehty käytettäväksi.
  – Ota mukaan laser-osoitin, jota liikutat valkokankaalla puheesi tahdissa (kohta 2). Tämähän parantaa tutkitusti yleisön tarkkaavaisuutta.
  – Muista myös lisätä bulleteihin täysin turhia asioita.

  En muuten tiennyt, että voileivän valmistuksesta saa aikaan kehitysprosessisyklin.

  1. Oi pahus, unohdin kokonaan nämä tärkeät vinkit.

   Lisäksi täytyy muistuttaa puhujia, että kun he lukevat diansa ääneen, heidän kannattaa kääntää selkä yleisölle ja puhua kalvoilleen.

   1. Myös istualtaan pöydän päällä röhnöttäen voi piipittää diat läpi. Dynaamisuus on yliarvostettua, samoin interaktiivisuus.

 2. Pitäisikö nuo vieraskieliset termit (esim. road map) lausua korostetun amerikkalaisesti vai reippaasti suomalaisella ärrällä?

 3. Hyvä pohja, kiitos. Tälle löytyy varmasti käyttöä jatkossa.

  Oikeasti: monta kertaa esitys on poweroitu vain siksi, että esitys pitää olla. Muutoin antaa itsestään valmistautumattoman mielikuvan ja kukaan ei usko, että olet oikeasti miettinyt jotakin ja osaat asiasi.

  Asian miettiminen ja ymmärtäminen on paljon tärkeämpää kuin kikkailu noilla diastoilla. Valitettavasti vain sitä diastoa arvoidaan turhan usein olennaisemmaksi.

  Itselläni oli muinoin kalvosulkeisten aikakaudella joskus tapana käyttää kalvoa, jossa oli hymyyn piirretty naamankuva. Esityksen puolivälissä käänsin sen ympäri, jolloin minullakin oli kaksi kalvoa. En siis ollut kelvoton. Pitivät kettuiluna… olivat oikeassa.

  1. Hahaa, ymmärrän hyvin, miksi osallistujat pitivät kalvoasi kettuiluna. 😀

   Teen yleensä itse niin, että jos puheenvuoro on 1,5 tuntia tai vähemmän, puhun ilman dioja. Niiden sijaan käytän mielelläni fläppiä.

   Sen sijaan pitempiin koulutuksiin varaan kalvot, koska näytän niiden avulla tekstiesimerkkejä. (Muuten joutuisin jakamaan tekstiesimerkit osallistujille paperilla.)

   1. Kari, jos nyt meidän kesken puhutaan, niin olen myynyt äskeisen diaesitykseni kaikille Suomen teknisen alan oppilaitoksille. Ottivat sen vastaan ihastuksesta kihisten. Opettajat vannoivat tekevänsä hommia sen perusteella vielä kymmenen vuoden päästäkin.

    Ainoa poikkeus oli Metropolian Vesa Linja-aho, joka mutisi jotain oppimisesta ja visuaalisuudesta. En ymmärrä.

 4. Muistikuva noin 20 vuoden takaa. Olin yhtenä järjestäjänä isossa koulutustapahtumassa. Mietimme tilaisuuden pääpuhujaa. Joku esitti Esa Saarista. Esa jakoi jo silloin ihmiset kahteen leiriin: osa piti, osa inhosi.

  Sain tehtäväksi käydä ”testaamassa” Esan, kun hän sattui olemaan puhujana eräässä toisessa koulutustilaisuudessa. Ihaillen ja ehkä vähän kadehtienkin seurasin, miten hän piti kahden tunnin luennon aikana tuhat kuulijaa pihdeissään. Joiltakin taisi jopa silmäkulma vähän kastua, kun Esa kertoi tarinan rallikuski Juha Kankkusen ja häntä ihailevan pikkupojan kohtaamisesta.

  Tämä tapahtui aikana, jolloin Power Pointista ei oltu vielä kuultukaan. Esalla oli tehtynä esitykseensä muutama erityisen hutaistun oloinen piirtoheitinkalvo. Kuulijoille jäi tunne, että ne oli väsätty viime tingassa edellisenä yönä.

  Esan esitys oli loistelias, kuten aina kun olen häntä mm. yliopistolla kuunnellut. Minun suosituksestani hänet kutsuttiin pääpuhujaksi, vaikka palkkio olikin moninkertainen yhdistyksemme tottumiin palkkioihin verrattuna.

  Kun Esa sitten piti esityksensä, olin aika häpnaadilla lyöty. Esitys oli miltei sanasta sanaan sama samoine kalvoineen kuin minkä olin jo kuullut. Samat Juha Kankkuset, Kirsi Paakkaset ja kuningattaren haut lentokentältä, vaikka ei olisi huvittanut. Yleisö oli ihan yhtä otettu kuin edellisessäkin tilaisuudessa.

  Koko jutun juoni selvisi minulle. Esan esitys ei suinkaan ollut mikään spontaani vain tälle yleisölle rakennettu, vaan hyvin yksityiskohtaisesti rakennettu kokonaisuus. Kalvojen ainoa tarkoitus oli luoda sitä illuusiota, että tämä puheenvuoro on ainutlaatuinen, tehty vain teille hyvät kuulijat. Kalvoilla voi viestiä monella eri tavalla.

  1. Timo, upea kertomus! Juuri näin se menee: huippuesiintyjä tempaa yleisönsä illuusion valtaan. Se on käsittämätöntä, millaisen lumouksen karismaattinen ihminen voi saada aikaan.

 5. ps. Esa Saarisen taannoisella puukostuksella tuskin on yhteyttä hänen käyttämiinsä kalvoihin. Karismaattiset julkisuuden henkilöt herättävät monenmoisia tunteita, joista jotkut voivat olla seuraamuksiltaan hyvin tuhoisia. John Lennon, Ronald Reagan, jopa Johannes Virolaisen kimppuun käytiin aikoinaan Johanneksen ollessa lentokoneessa.

 6. Eiooreiluu.fi ylläpidosta terve! Olette ottaneet luvatta käyttöön esitystemme tavaramerkin kalvossa 16/16. Tästä johtuen veloitamme teiltä sopimusrikkeestä nimelliset 1 000 000 €.

  Näin vakavammin puhuen, mitä ehdotat tilalle? Usein käytän ”Kysymyksiä? -> Kiitos! + yhteystiedot”.

  1. Hahaa, hyvä kysymys!

   Mulla on kaksi tapaa lopettaa diasetti:

   1) Slidesharessa matskuissani on napakka väite tai kiteytys. Yleensä edellä on dia, jossa alustan lopetusta: ”On juhlavan loppukaneetin vuoro” tjsp.

   2) Livenä kun olen käynyt viimeisen dian läpi, sammutan masiinan ja otan kunnon kontaktin ihmisiin. Yritän koota loppukiteytykseen jotain oleellista, mutta sen teen aina ilman dioja. Toki myös kiitän porukkaa aktiivisuudesta. Esiintyjänähän ei tarvitse viestiä *dioilla*, että esitys on ohi, koska sen voi tehdä sanallisestikin.

   1. Lopetuksen vetäminen ilman diaa on varmasti hyvä. Vai onko ”Diaesitys on päättynyt…” myös dia, jolla tuo viestitään? Tuskin kuitenkaan kannattaa palata powerpointin aloitusnäkymään. Eiku… Niin, siis sammutat masiinan. Aivan.

    Olen pitänyt kiitos/lisäkysymysdiaa oikeastaan lähinnä tekosyynä pitää omaa nimeä ja yhteystietoja näkyvillä. Niitä kun ei aloituksen lisäksi näy muualla. Jonkinlaista henkilöbrändäystä ja myyntiä siis. Tästä tulikin mieleen, että täytyy avata kotisivut, tai ainakin hankkia uusi osoite blogille…

 7. Kiitokset, aivan mainio setti.
  Itse lisäisin yhden, jota olen nähnyt viime aikoina jonkin verran: välisivu, joka on kokonaan musta ja siinä on keskellä valkoisella jokin avainsana tai lause. Kyllä lähtee esitys lentoon…
  ————-
  Olen myös käyttänyt webistä kaapattua (esim. oman webbikaupan sivulta) kuvaa, jonka laitan sellaisenaan esityksen yhdelle sivulle…

  Kun tekee esitystä viimeistä edellisenä iltana messuhotellin sängyllä ja viimeisenä ideana päättää kaapata kuvan netistä ruudunkaappausohjelmalla, idea tuntuu hyvältä. Esityksen jälkeen tosin voi miettiä, että mitä??

  1. Taisto, kiitos kommentista ja tervetuloa EOT-blogiin!

   Kyllä kuvakaappaus toimii hyvin, jos se tukee esitettävää asiaa. Jos siis vaikka haluaa esitellä verkkokaupan käytettävyyttä, niin kuvakaappaus on varsin passeli keino. Tietty jos kuva on pelkkää silmäkarkkia, siitä ei ole hyötyä.

  2. Katleenan paketilla oppii tekemään toimimatonta ja huonoa pp-tauhkaa. PP-kliseet ovat eri asia. ”Musta välidia” on klisee, mutta se on ihan toimiva. Samaten verkkokaappauskuva.

 8. Himskatti. Nyt meni koko illan vääntämäni kalvosulkeinen uusiksi 😉 Ei vaineskaan. Kiitos hyvistä nauruista, näinhän se juurikin menee. Itse tykkään käyttää mahdollisimman paljon myös linkkejä/videoklippejä esityksessä, jotka syystä tai toisesta ei toimi.

  1. Hahaa, se on muuten oma perusriesani: diaesityksen linkit eivät toimi, minkä vuoksi joudun aina erikseen avaamaan selaimen ja tekemään copy-paste-manööverin.

 9. Olipa loistoajoitus, kun juuri tuli eilen värkätyksi yksi konferenssiesitys! Kamalasti nauratti 🙂 En ole huippuesiintyjä, vaikka saan leipäni yliopistonopettajan työstä. Pyrin kuitenkin kohti sitä, mitä kerran Pirkka Aunolan esityksessä koin: eloisaa puhetta, jonka taustalla on mietittyjä kuvia. Tässä on sitten vain aina se ongelma, että ihmiset haluavat esityksistä mustaa valkoisella. Ilmeisesti muistiinpanojen tekeminen on unohdettu taito.

  1. Helena, kiitos kommentista ja tervetuloa EOT-blogiin!

   Luulen, että ihmiset haluavat valmiita muistiinpanoja sen vuoksi, että he ovat tottuneet esityksiin, joita on vaikea muistaa. Sen sijaan jos esitys jää itsessään mieleen, ihmiset eivät välttämättä kaipaa taustadioja.

   Silloin kun käytän kalvoja, en anna niitä osallistujille etukäteen, vaan jaan ne myöhemmin Slidesharessa. Ihmiset siis saavat diat, mutta heillä ei ole niitä käytössään vielä itse esityksen aikana. Tämä estää materiaalin turhan pläräyksen, eivätkä diayllätykseni lässähdä.

 10. Tuosta unohtui vielä varma temppu jolla kuulijat kertoo vielä ystävilleenkin ettei tätä luennoitsijaa kannata pyytää. Pukeudu, kuin katutyttö. Varman vaikutuksen teet, jos olet kuudenkymmenen ja hiukan pullukka ja pukeudut hihattoman minihameeseen joka on valkoista läpinäkyvää kangasta.
  Olin meinaan itse tällaisen henkilön myyntipuhetta kuuntelemassa eräästä kauneudenhoitoon liittyvästä kojeesta. Esitelmöitsijä teki niin lähtemättömän vaikutuksen, että hänestä puhutaan vieläkin.

  Inkeri Valtonen

 11. Tästä puuttuu vielä se, että puhutaan todella pienellä äänellä omaan kainaloon suunnaten ja jokainen lause hiljennetään loppua kohti kuulumattomiin. Joka lauseen välissä rykäistään ja selvitetään kurkkua. Myös epävarma ruumiinkieli kuuluu asiaan. Lähtemättömän vaikutuksen kuulijoihin tekee myös se, että puhuja saa raivokohtauksen kuulijoilleen ja alkaa räyhätä heille. Olen nähnyt!

 12. Tässä on tullut jo paljon hyviä lisävinkkejä, mutta yksi on vielä mainitsematta. On nimittäin hyvä lisäkeino esittää esitys käynnistämättä PowerPointia esitystilaan. Kuulijat saavat paremman kokonaiskäsityksen esityksestä kun ruudun vasemmassa reunassa näkyy myös tulevat slidet, eivätkä ne työkalupalkit nyt oikeasti niin paljon tilaa vie. Hiirellä on sitten helppo klikata haluttua slidea ja vakuuttaa yleisö siitä, että yleensä it hoitaa meillä nämä tekniikka-asiat.

 13. Ihan hyvä alku, mutta huippuunsa hiottuun esitykseen pitää vielä tehdä töitä. TIETENKIN diojen pitää vaihtua animaatioiden (paljon erilaisia) ja tehosteäänien (paljon erilaisia) kanssa.

  MIkään ei lisää niin paljon uskottavuutta, kuin kombinaatio flash + laser.

 14. Loistavaa! Pitäisi tehdä yksi kehityshanke yhteen opintojuttuun enkä edes ymmärrä, mikä se on (ehkä pitäisi tehdä hanke, jossa kehitän itseäni…), mutta nyt sain valaistuksen. Vaikka se ei ole puhe-esitys, voin pönöttää kirjallisesti käyttämällä tässä annettuja vinkkejä. Kiitos.

 15. Tämä on jo klassikko!

  Tein ilman lupaasi tämän diasarjan pohjalta PowerPoint Pönötys -bingon jota voi pelailla seuraavan kerran kun tällaista settiä joutuu kuuntelemaan. Bingon voi tulostaa tai pelata mobiilisti! Ensimmäinen bingon saaja nousee ylös ja huutaa. Innosta tai kauhusta, valinta vapaa.

  http://mfbc.us/m/tfc5w

Kerro oma kantasi Kommentointiohjeet?

Tässä blogissa saa kommentoida omalla nimellä tai minun tunnistamallani nimimerkillä. Vaadin myös kunnollisen meiliosoitteen. Minua ja mielipiteitäni saa ilman muuta kritisoida. Muistathan silti hyvät tavat. Karsin jo etukäteen kaikki alatyyliset kommentit, mainokset sekä tietenkin laittomat sisällöt. Mitä perustellummin asiasi esität, sitä varmemmin se tulee huomioiduksi.